• Historická exkurzia

          • Študenti navštevujúci historický krúžok sa zúčastnili v dňoch 22.-24. septembra historickej exkurzie. V rámci exkurzie navštívili kaštieľ v Borši, rodisko kniežaťa F. Rákócziho II., vodcu protihabsburgského povstania. Taktiež si prezreli expozície Východoslovenského múzea v pamätnom dome F. Rákócziho II. v Košiciach. Pamätný dom bol postavený ako kópia domu, kde Rákóczi trávil posledné roky života vo vyhnanstve v Turecku a navštívili Dóm svätej Alžbety, kde je pochovaný. V rámci exkurzie navštívili aj Spišský hrad, mesto Levoču a Kežmarok, kde je pochovaný I. Thököly, ďalší vodca protihabsburgského povstania. Exkurzia názorne priblížila študentom dejiny 17. a 18. storočia, obdobie protihabsburgských povstaní.

             

            Történelmi tanulmányút

            A P. J. Šafárik Gimnázium történelmi szakkörét látogató diákok szeptember 22-24. között egy történelmi tanulmányúton vettek részt. Ennek keretein belül ellátogattak Borsiba, ahol megtekintették a helybeli kastélyt, II. Rákóczi Ferencnek, a Habsburg-ellenes felkelés vezetőjének szülőhelyét. Úgyszintén megtekintették a Kelet-szlovákiai Múzeum kiállítását II. Rákóczi Ferenc kassai emlékházában. Az emlékház pontos mása az egykori törökországi lakhelyének, ahol száműzetésben élt. A tanulmányút része volt a Szepesi vár, valamint Lőcse és Késmárk megtekintése is, ahol Thököly Imre hamvai nyugszanak, aki szintén a Habsburg-ellenes felkelés egyik vezetője volt. Az exkurzió szemléletesen példázta a diákok előtt a 17. és 18. század történelmét, mint a Habsburg-ellenes felkelések időszakát.

          • Ceremónia DofE 5.10.2023

          • Aj v uplynulom roku boli naši študenti zapojení do programu Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE). Jedná sa o komplexný rozvojový program, ktorý dáva mladým ľuďom šancu rozvinúť svoje schopnosti a charakterové vlastnosti pre reálny život, naplniť svoj potenciál a pomôcť im uspieť v živote. Spolu 10 študentov získalo na slávnostnej ceremónii  v Historickej radnici mesta Košice ocenenie na bronzovej alebo striebornej úrovni. Na ceremónii bola prítomná aj pani riaditeľka PaedDr.Katarína Adamková a koordinátorka DofE na našej škole Mgr. Zuzana Polónyová.

            Všetci ocenení úspešne dosiahli svoje stanovené ciele, pri ktorých zdolávali športové, talentové a dobrovoľnícke aktivity. Celou touto cestou ich viedli vedúce Gabriela Görgeyová, Sofia Vidová a Zuzana Polónyová.

            Bronzovú úroveň úspešne ukončili:  Peter Gallo, Katarína Hagovská, Sebastián Ondrej, Sofia Široká a Zuzana Šimková z kvinty, Tamara LükőováSimona Revajová z 2.A a Samuel BarkászKristína Lešková z 2.B.

            Striebornú úroveň úspešne ukončila len Barborka Plutová z 5.B.

            Srdečne gratulujeme všetkým úspešným dofákom, ako aj ich vedúcim a mentorom, vďaka ktorým svoje ciele naplnili.

          • ŠTRBA race 2023

          • Naši žiaci sa dňa 4.10. 2023 zúčastnili Otvorených Majstrovstiev Slovenska v prekážkovom behu družstiev žiakov a žiačok SŠ. V areáli bežeckého lyžovania družstvo reprezentujúce našu školu v zložení: Katarína Adamková, Katarína Kopaszová, Tobias Koóš a Miroslav Herčka muselo zdolať okrem náročnej 2 km trate aj niekoľko prekážok, ako nosenie pneumatík, hod improvizovaným oštepom na presnosť, podliezanie a šplhanie, prenášanie vriec, preskoky cez prekážky.

            Družstvo našej školy obsadilo 38. miesto zo 79 registrovaných družstiev.

            Najlepšie umiestnenie z nášho družstva mala Katarína Kopaszová a to 47. miesto a Katarína Adamková obsadila 66. miesto spomedzi 167 dievčat. Z chlapcov sa Tobias Koóš umiestnil na 90.mieste a Miroslav Herčka 104. zo celkového počtu 163 štartujúcich. Dievčatá a chlapci svojou bojovnosťou a zodpovedným prístupom ukázali svojho športového ducha za čo im právom patrí veľká pochvala.

            Našim žiakom srdečne gratulujeme!

          • Pozvánka na rodičovské združenie

          • Vážení rodičia, 

            pozývame Vás na celoškolské rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční dňa 10.10.2023 (utorok)  o 16:00  v aule školy. Po jeho skončení budú nasledovať triedne schôdzky.

            Tešíme sa na Vašu účasť.

             

          • Predstavujeme vám členov novozvoleného školského parlamentu

          • Členmi školského parlamentu na rok 2023/2024 sa v zmysle zákona č. 596/2003 Z. z., §26 bodu 3 a Štatútu školského parlamentu čl. IV a V stalo týchto 15 študentov:

            Predseda:  Ema Kesiová (4.A)

            Podpredseda:  Katarína Adamková (6.OA)

            Tajomník:  Sofia Široká (5.OA)

            Členovia: ​​​​

            Izabela Dendisová (3.D)

            Anna Sofia Gorgeyová (3.A)

            Miroslav Herčka (8.OA)

            Zuzana Imreová (7.OA)

            František Kopecký (2.OA)

            Sára Kuchtová (3.OA)

            Viktória Lišúchová (3.OA)

            Adam Malovanik (1.A)

            Nina Skupeňová (3.OA)

            Tomáš Damián Šoltész (1.B)

            Vladimír Tešlár (4.A)

            Natália Thernová (3.B)

          • Medzinárodný Maratón Mieru v Košiciach

          • Dňa 1. 10. 2023 sa naši študenti zúčastnili štafety Medzinárodného Maratónu Mieru v Košiciach - Juniorskej štafety MMM 2023. Účastníci boli Katarína Adamková (VI,OA), Katarína Kopaszová (VIII.OA), Miroslav Herčka (VIII.OA) a ako pedagogický dozor sa zúčastnil Mgr. Daniel Naňo. Podľa výsledkov sa GYMRV umiestnilo z 583 štafetových tímov na 81. mieste. Spomedzi 44 štartujúcich štafiet KSK sa naše družstvo umiestnilo na 16.mieste s časom 3:47:19.

            Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Noc výskumníkov v Košiciach

          • Na Slovensku sa koná každoročne už od roku 2007, v posledný septembrový piatok „Noc výskumníkov“. V tento deň podujatie súbežne prebieha až v 25 krajinách, pričom každoročne sa ho zúčastňuje viac ako 1,5 milióna návštevníkov a viac ako 25 tisíc výskumníkov a výskumníčok.

            Európska noc výskumníkov 2023 bola primárne zameraná na dve témy:​

            VODA – šetrenie, ochrana, čistenie, predchádzanie míňaniu zdrojov, a pod. ​​

            UMELÁ INTELIGENCIA a jej úloha pri napredovaní ľudstva a riešení problémov, ​ktorým musí svet čoraz viac čeliť, so zreteľom aj na možné riziká.

             Každoročne sa festival uskutočňuje v piatich slovenských mestách a to v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Žiline a Poprade.

            Tento rok sa vybraní žiaci z našej školy opäť zúčastnili tejto významnej akcie a videli sme  veľa zaujímavých pokusov, ktoré sme si mohli aj vyskúšať.

             

          • Hello! –⁠ Bonjour ! – Guten Tag ! – Buongiorno! – Jó napot! – Добрый день ! – Dobrý deň!

          • Aj takéto a mnoho ďalších užitočných slovíčok či fráz sa mohli naši žiaci naučiť
            pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, ktorý každoročne oslavujeme 26. septembra.

            Jesenné počasie nám ešte prialo, preto sme sa rozhodli toto podujatie zorganizovať
            na školskom dvore, kde sme využili naše drevené altánky, na ktorých boli umiestnené jednotlivé stanovištia. Tie mohli žiaci navštevovať v ľubovoľnom poradí a na každom z nich si nielen zopakovať svoje znalosti z anglického jazyka a porovnať britskú angličtinu s americkou prostredníctvom kartových hier či online escape game, ale overiť si, ako by
            sa vedeli popasovať aj s takými cudzími jazykmi, ktoré sa bežne neučia.

                 V intenciách plurilingvizmu sme totiž pre žiakov vytvorili také aktivity, vďaka ktorým sa mohli naučiť základy cudzieho jazyka na princípe používania podobných slov z jazyka, ktorý už ovládajú. Francúzštinári tak prepojili svoje už získané vedomosti s taliančinou, ale i angličtinou, ruštinári so slovenčinou či nemčinári takisto s angličtinou. Myšlienkou rozvoja plurilingvizmu sme sa nechali inšpirovať vďaka projektu s názvom „Vzdelávaním k viacjazyčnosti“ (2022-SK01-KA122-SCH-000095283), do ktorého sa naša škola zapojila v tomto školskom roku vďaka programu Erasmus+ v spolupráci so Slovenskou asociáciou učiteľov francúzštiny. Všetkým žiakom, ktorí priložili ruku k dielu pri prípravách tohto veľmi príjemne prežitého dňa, ďakujeme a už teraz sa tešíme na budúci rok a na mnoho ďalších skvelých nápadov našich šikovných žiakov!

          • Gymnazisti úspešní na Spartan Race

          • Naši študenti sa uplynulý víkend zúčastnili celoslovenskej súťaži Spartan Race vo Valčianskej doline, kde v extrémnych podmienkach okrem behania a zdolávaní prekážok prekonávali aj samých seba, kde dosiahli vynikajúce výsledky. Študentky Katarína Adamková pretekala v kategórii Super (10 km) kde obsadila 4. miesto, Katarína Kopaszová pretekala v Beaste (21km) kde obsadila 4.miesto a v kategórii Super (10km) kde obsadila tiež vynikajúce  5. miesto. Študenti Miroslav Herčka pretekal v kategórii Super (10km) a Michal Adamko v kategórii Sprint (5km). 

            Našim študentom srdečne gratulujeme a prajeme ešte veľa športových úspechov.

          • Školský eshop

          • Školský eshop zostáva otvorený do pondelka 2.10.2023. Ak máte záujem, neváhajte a využite príležitosť.

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU 2023 NA NAŠOM GYMNÁZIU

          • Podľa posledného prieskumu (2018) Eurobarometra sa ukázalo, že takmer až polovica (49%) všetkých Slovákov vôbec necvičí ani nerobí žiadnu pohybovú aktivitu. ETŠ podporuje šport a pohybovú aktivitu na Slovensku ako meradlo zdravého životného štýlu Slovákov.

            Európsky týždeň športu sa koná od 23. do 30. septembra, a to až v štyridsiatich krajinách Európy. Pod hlavičkou #BeActive registrujeme pohybové aktivity organizované od 01. septembra do 15. októbra.

            Tento týždeň je určený naozaj pre každého, a to bez ohľadu na vek, zázemie či úroveň telesnej zdatnosti. Zámerom je spojiť jednotlivcov, štátne a verejné orgány a súkromný sektor.

            Naše gymnázium sa pravidelne aktívne zapája do tejto európskej športovej aktivity. V tomto roku sme sa prihlásili do Európskeho týždňa športu pod názvom „Zdraví gymnazisti“. Športové aktivity mohli žiaci vykonávať v čase od 8,00 do 13,00 hod. Pre žiakov boli pripravené pohybové aktivity na športoviskách školy: vybíjaná, minifutbal, florbal, teqball, bedminton. Žiaci školy sa do pohybových aktivít zapájali počas hodín TŠV aj vyučovacích prestávok. Do športového podujatia sa zapojilo 137 žiakov školy.

            Aktívnemu športu zdar!

          • DLHODOBÁ ŠPORTOVÁ SÚŤAŽ STREDNÝCH ŠKÔL KSK V CEZPOĽNOM BEHU chlapcov a dievčat

          • Dňa 21.8.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili dlhodobej športovej súťaže  stredných škôl KSK v cezpoľnom  behu chlapcov a dievčat pre školský rok 2023/2024 v Košiciach v Rekreačnom stredisku Anička. V družstve chlapcov súťažili: Domik Šimon 3.B a Urban Tomáš 3.A. V družstve dievčat súťažili: Kopaszová Katarína Oktáva, Mihóková Rebeka Oktáva.

            V kategórii družstiev chlapcov  bežalo 5 km dlhú trať 41  bežeckých tímov stredných škôl KSK. Naše družstvo chlapcov v silnej konkurencii obsadilo veľmi pekné 4. miesto.

            V kategórii dievčat  bežalo 2 km dlhá trať 38 družstiev stredných škôl KSK. Naše družstvo dievčat v silnej konkurencii obsadilo veľmi pekné 9. miesto.

             

            Súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu našej školy a gratulujeme im k peknému úspechu.

             

             

             

          • Dejepis v knižnici deň 1.

          • Dnešná hodina dejepisu v sekunde bola trochu iná. Učili sme sa o Slovanoch našich predkoch v knižnici. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí a videli niekoľko kníh, ktoré majú v knižnici na túto tému.

          • Attomat 12

          • Attomat je celoslovenská online individuálna matematická súťaž.

            Súťaž je určená hlavne pre žiakov siedmeho až deviateho ročníka ZŠ, resp. sekundu až kvartu OG. Pričom každý ročník má pripravenú samostatnú súťažnú kategóriu. 

            Môžete sa zapojiť aj v kategórii OPEN, ktorá je určená pre každého, kto rád rieši zaujímavé matematické úlohy.

            Súťaž  Attomat 12 sa uskutočnila 26.9.2023.

            Našu školu v kategórii OPEN reprezentovali Katarína Adamková (sexta) a Miroslav Herčka (oktáva).

            Katarína Adamková sa umiestnila na 2.mieste v celkovom poradí a Miroslav Herčka na 13.mieste.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

          • Stretnutie so slovenskou literatúrou

          • Dňa 22.9.2023 našu školu navštívil knižný vydavateľ K.K.Bagala, ktorý sa už viac ako tridsať rokov špecializuje na vydávanie slovenskej literatúry.

            Jeho hosťom bol publicista a literárny vedec P. Darovec. So študentmi  debatovali o knihách, o čítaní i  nečítaní, ale aj o literárnej súťaži Poviedka, ktorej garantom je práve K.K.Bagala. Predstavili zároveň najnovšiu knihu Mastný muž, ktorú autorsky tvorilo súčasne jedenásť spisovateľov.

            Na podporu čítania pán Bagala daroval našej škole 100 kníh.

            Za milé stretnutie i knižný dar srdečne ďakujeme. 

          • Attoved

          • Attoved je online celoslovenská individuálna súťaž z prírodných vied. Na súťažiacich čakajú vedomostné a experimentálne úlohy z biológie, fyziky a chémie. Okrem týchto vied sa stretnú aj s takzvaným Vedeckým mixom. Ten preverí ich vedomosti a hlavne logické myslenie z vied ako matematika, informatika, či geografia…

            Našu školu reprezentovali v kategórii OPEN dňa 21.9.2023 žiaci Katarína Adamková (sexta) a Miroslav Herčka (oktáva).

            Katarína Adamková skončila celkovo na 4.mieste a Miroslav Herčka na 5.mieste

            Ďakujeme obom za reprezentáciu školy a kraja.

             

          • Vystúpenie speváckeho zboru

          • A opäť máme za sebou krásnu akciu- ROŽŇAVSKÝ – JARMOK 2023.

            Súčasťou tohto podujatia bol aj náš spevácky zbor P. J. Šafárika pri Gymnáziu P. J. Šafárika, ktorý vystúpil v spolupráci s detičkami z MŠ Kyjevskej.

            Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy a pani E. Kardošovej za prípravu a realizáciu akcie.

          • SlovakiaTech

          • Dňa 20.9.2023 sa 21 vybraných žiakov 3. - 4. a 5. ročníka nášho gymnázia zúčastnilo konferencie SlovakiaTech Forum - Expo v Košiciach.

            SlovakiaTech Forum – Expo je medzinárodná odborná konferencia a inovačno-technologický veľtrh firiem, ktorého cieľom je stretnutie slovenských a zahraničných odborníkov v oblasti inovácií, priemyslu a priemyselných technológií, energetiky, dopravy a logistiky, v oblasti životného prostredia a vzdelávania, ako aj prezentácie vedeckého a inovačného potenciálu slovenských technologických firiem.

            https://www.slovakiatech.sk/

            RNDr. Marián Koreň

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje