• Gymnazisti úspešní na Spartan Race

          • Naši študenti sa uplynulý víkend zúčastnili celoslovenskej súťaži Spartan Race vo Valčianskej doline, kde v extrémnych podmienkach okrem behania a zdolávaní prekážok prekonávali aj samých seba, kde dosiahli vynikajúce výsledky. Študentky Katarína Adamková pretekala v kategórii Super (10 km) kde obsadila 4. miesto, Katarína Kopaszová pretekala v Beaste (21km) kde obsadila 4.miesto a v kategórii Super (10km) kde obsadila tiež vynikajúce  5. miesto. Študenti Miroslav Herčka pretekal v kategórii Super (10km) a Michal Adamko v kategórii Sprint (5km). 

            Našim študentom srdečne gratulujeme a prajeme ešte veľa športových úspechov.

          • Školský eshop

          • Školský eshop zostáva otvorený do pondelka 2.10.2023. Ak máte záujem, neváhajte a využite príležitosť.

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU 2023 NA NAŠOM GYMNÁZIU

          • Podľa posledného prieskumu (2018) Eurobarometra sa ukázalo, že takmer až polovica (49%) všetkých Slovákov vôbec necvičí ani nerobí žiadnu pohybovú aktivitu. ETŠ podporuje šport a pohybovú aktivitu na Slovensku ako meradlo zdravého životného štýlu Slovákov.

            Európsky týždeň športu sa koná od 23. do 30. septembra, a to až v štyridsiatich krajinách Európy. Pod hlavičkou #BeActive registrujeme pohybové aktivity organizované od 01. septembra do 15. októbra.

            Tento týždeň je určený naozaj pre každého, a to bez ohľadu na vek, zázemie či úroveň telesnej zdatnosti. Zámerom je spojiť jednotlivcov, štátne a verejné orgány a súkromný sektor.

            Naše gymnázium sa pravidelne aktívne zapája do tejto európskej športovej aktivity. V tomto roku sme sa prihlásili do Európskeho týždňa športu pod názvom „Zdraví gymnazisti“. Športové aktivity mohli žiaci vykonávať v čase od 8,00 do 13,00 hod. Pre žiakov boli pripravené pohybové aktivity na športoviskách školy: vybíjaná, minifutbal, florbal, teqball, bedminton. Žiaci školy sa do pohybových aktivít zapájali počas hodín TŠV aj vyučovacích prestávok. Do športového podujatia sa zapojilo 137 žiakov školy.

            Aktívnemu športu zdar!

          • DLHODOBÁ ŠPORTOVÁ SÚŤAŽ STREDNÝCH ŠKÔL KSK V CEZPOĽNOM BEHU chlapcov a dievčat

          • Dňa 21.8.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili dlhodobej športovej súťaže  stredných škôl KSK v cezpoľnom  behu chlapcov a dievčat pre školský rok 2023/2024 v Košiciach v Rekreačnom stredisku Anička. V družstve chlapcov súťažili: Domik Šimon 3.B a Urban Tomáš 3.A. V družstve dievčat súťažili: Kopaszová Katarína Oktáva, Mihóková Rebeka Oktáva.

            V kategórii družstiev chlapcov  bežalo 5 km dlhú trať 41  bežeckých tímov stredných škôl KSK. Naše družstvo chlapcov v silnej konkurencii obsadilo veľmi pekné 4. miesto.

            V kategórii dievčat  bežalo 2 km dlhá trať 38 družstiev stredných škôl KSK. Naše družstvo dievčat v silnej konkurencii obsadilo veľmi pekné 9. miesto.

             

            Súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu našej školy a gratulujeme im k peknému úspechu.

             

             

             

          • Dejepis v knižnici deň 1.

          • Dnešná hodina dejepisu v sekunde bola trochu iná. Učili sme sa o Slovanoch našich predkoch v knižnici. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí a videli niekoľko kníh, ktoré majú v knižnici na túto tému.

          • Attomat 12

          • Attomat je celoslovenská online individuálna matematická súťaž.

            Súťaž je určená hlavne pre žiakov siedmeho až deviateho ročníka ZŠ, resp. sekundu až kvartu OG. Pričom každý ročník má pripravenú samostatnú súťažnú kategóriu. 

            Môžete sa zapojiť aj v kategórii OPEN, ktorá je určená pre každého, kto rád rieši zaujímavé matematické úlohy.

            Súťaž  Attomat 12 sa uskutočnila 26.9.2023.

            Našu školu v kategórii OPEN reprezentovali Katarína Adamková (sexta) a Miroslav Herčka (oktáva).

            Katarína Adamková sa umiestnila na 2.mieste v celkovom poradí a Miroslav Herčka na 13.mieste.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

          • Stretnutie so slovenskou literatúrou

          • Dňa 22.9.2023 našu školu navštívil knižný vydavateľ K.K.Bagala, ktorý sa už viac ako tridsať rokov špecializuje na vydávanie slovenskej literatúry.

            Jeho hosťom bol publicista a literárny vedec P. Darovec. So študentmi  debatovali o knihách, o čítaní i  nečítaní, ale aj o literárnej súťaži Poviedka, ktorej garantom je práve K.K.Bagala. Predstavili zároveň najnovšiu knihu Mastný muž, ktorú autorsky tvorilo súčasne jedenásť spisovateľov.

            Na podporu čítania pán Bagala daroval našej škole 100 kníh.

            Za milé stretnutie i knižný dar srdečne ďakujeme. 

          • Attoved

          • Attoved je online celoslovenská individuálna súťaž z prírodných vied. Na súťažiacich čakajú vedomostné a experimentálne úlohy z biológie, fyziky a chémie. Okrem týchto vied sa stretnú aj s takzvaným Vedeckým mixom. Ten preverí ich vedomosti a hlavne logické myslenie z vied ako matematika, informatika, či geografia…

            Našu školu reprezentovali v kategórii OPEN dňa 21.9.2023 žiaci Katarína Adamková (sexta) a Miroslav Herčka (oktáva).

            Katarína Adamková skončila celkovo na 4.mieste a Miroslav Herčka na 5.mieste

            Ďakujeme obom za reprezentáciu školy a kraja.

             

          • Vystúpenie speváckeho zboru

          • A opäť máme za sebou krásnu akciu- ROŽŇAVSKÝ – JARMOK 2023.

            Súčasťou tohto podujatia bol aj náš spevácky zbor P. J. Šafárika pri Gymnáziu P. J. Šafárika, ktorý vystúpil v spolupráci s detičkami z MŠ Kyjevskej.

            Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy a pani E. Kardošovej za prípravu a realizáciu akcie.

          • SlovakiaTech

          • Dňa 20.9.2023 sa 21 vybraných žiakov 3. - 4. a 5. ročníka nášho gymnázia zúčastnilo konferencie SlovakiaTech Forum - Expo v Košiciach.

            SlovakiaTech Forum – Expo je medzinárodná odborná konferencia a inovačno-technologický veľtrh firiem, ktorého cieľom je stretnutie slovenských a zahraničných odborníkov v oblasti inovácií, priemyslu a priemyselných technológií, energetiky, dopravy a logistiky, v oblasti životného prostredia a vzdelávania, ako aj prezentácie vedeckého a inovačného potenciálu slovenských technologických firiem.

            https://www.slovakiatech.sk/

            RNDr. Marián Koreň

          • EPAS: Prednáška: Extrémizmus a rôzne formy intolerancie

          • Dňa 14.9.2023 sa triedny kolektív 4.B zúčastnil prednášky spojenej s diskusiou s Michalom Havranom ml., D.E.A. na tému: ,, Extrémizmus a rôzne formy intolerancie “ v KC Kláštor. Medzi vysoko aktuálne témy, ktoré začali v spoločnosti rezonovať, patrí extrémizmus a prejavy intolerancie, nenávisti voči príslušníkom iných rás, národov, národnostných menšín a etnických skupín, ktoré so sebou prinášajú nebezpečenstvo priameho ohrozenia riadneho fungovania demokratickej spoločnosti. Prednáška mala za cieľ poukázať na situácie v oblasti intolerancie, násilia a extrémizmu u mladých ľudí a umožnila tieto závažné problémy spoznať a eliminovať ich.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • Sústredenie najúspešnejších riešiteľov 6. ročníka STEB

          •  V dňoch 13. až 15. septembra 2023 sa konalo sústredenie najúspešnejších riešiteľov 6. ročníka evolučného seminára z biológie STEB na  Inštitúte vedy a technológií v Rakúsku (ISTA).

             Našu školu vďaka ich vynikajúcemu umiestneniu v tejto súťaži reprezentovali dvaja študenti: Katarína Adamková (sexta) a Miroslav Herčka (oktáva). Vypočuli si zaujímavé prednášky zahraničných vedcov, 

             získali nové informácie i skúsenosti, užili si zaujímavé aktivity.

             K úspechu a reprezentácii študentom blahoželáme, zároveň sa tešíme na ďalší ročník STEB.

          • Taliansko je sviatkom pre zmysly, balzamom na dušu a cestou nekonečného objavovania.

          • V dňoch od 4. do 8.9.2023 sa Mgr. Lýdia Kalinová v rámci programu Erasmus+ zúčastnila kultúrno – jazykového kurzu pre učiteľov taliančiny ako cudzieho jazyka v Otrante (v minulosti starogrécke mesto Hydrus alebo Hydruntum), na juhu Talianska. Kurz bol rozdelený do troch modulov: lingvistický, didaktický a kultúrny. Frekventantom ponúkol štúdium morfológie, syntaxe a lexikálno-štylistického aspektu talianskeho jazyka, štúdiu sociálno-ekonomických a kultúrnych aspektov a štúdium historických medzníkov južného Talianska.

            Vzdelávanie bolo smerované predovšetkým k poznávaniu spoločensko-kultúrnych prvkov regiónu Salento (Apúlia). V dopoludňajších hodinách sa frekventanti oboznamovali s regiónom pomocou rôznych textov, publikácií a videí a popoludní sa presunuli do uličiek malebných miest a prostredníctvom odborného výkladu odhaľovali ich dávnu históriu, architektúru i gastronómiu.  Navštívili množstvo kultúrno-historických pamiatok, napr.  byzantskú kaplnku v Solete, podzemnú grécku továreň na spracovanie olív, antickú cestu Via Troiana a najstaršie trulli, Baziliku sv. Kataríny v Galatine, pamiatky v Corigliane a pevnosť Aragonovcov v Otrante.

            Zúčastnení učitelia si vzájomne vymenili svoje skúsenosti i kontakty. Pevne verím, že aj vďaka  programu Erasmus+ získajú študenti taliančiny na našej škole mnoho príležitostí, ako lepšie spoznať krajinu, ktorej jazyk sa učia.

          • Gemerské nárečia

          • Dňa 12.9.2023 sa v priestoroch Gemerskej knižnice konala prednáška o živote a tvorbe Štefana Tóbika, slovenského jazykovedca a dialektológa. Prednášajúci Prof. PhDr. Júlia Dudášová, DrSc. a Mgr. Gabriel Rožai, PhD. sa študentom 4.A pútavou formou snažili predstaviť dielo tohto jazykovedca i štruktúru slovenských nárečí. V praktických ukážkach poukázali na rozdiely jednotlivých nárečí i význam dialektológie ako takej.

          • “Svet je kniha a kto necestuje, číta dookola tú istú stránku.” (Svätý Augustín)

          •      To sú slová citátu, ktorý azda najvýstižnejšie vyjadruje podstatu Erasmus+ programu, ktorý poskytuje príležitosti v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy, mobility a zahraničnej spolupráce.

            Práve vďaka nemu sa naše gymnázium zapojilo do projektu s názvom “Vzdelávaním
            k viacjazyčnosti”
            (Erasmus Plus 2022-SK01-KA122-SCH-000095283), ktorý opäť zhromaždil vyučujúcich francúzštiny z celého Slovenska, dal im možnosť vycestovať do vyhľadávanej turistickej destinácie na Francúzskej riviére – do mesta Nice, a zúčastniť sa tak na medzinárodnom vzdelávacom metodickom kurze.

                 Realizáciu celého projektu zastrešovala Slovenská asociácia učiteľov francúzštiny v spolupráci s Francophoniou, čiže s inštitúciou, ktorej cieľom je združovať nielen učiteľov, ale aj študentov
            z rôznych kútov sveta, a dať im priestor na vytvorenie medzinárodnej komunity, neustále sa usilujúcej o rozvoj interkultúrnych kompetencií.

                 Francophonia na svojich letných kurzoch prebiehajúcich spravidla v júli a auguste každoročne privíta približne 1500 učiteľov z viac ako 80 krajín. V tomto kalendárnom roku bolo medzi nimi opäť aj Slovensko, pričom našu školu reprezentovala naša vyučujúca francúzštiny Mgr. Adriana Šalamonová. V priebehu kurzu, ktorý trval od 12. do 21. júla 2023, sa zúčastnila na troch vzdelávacích moduloch o interkomprehenzii, čiže schopnosti pochopiť text v istom cudzom jazyku na základe vedomostí z iného cudzieho jazyka, o pluralitných prístupoch v oblasti cudzích jazykov a kultúr a o interdisciplinarite, teda
            o medzipredmetových vzťahoch a projektovom vyučovaní.

                 Príležitosti na výmenu vlastných pedagogických skúseností, tvorba didaktických materiálov či spolupráca v skupinách zložených z učiteľov francúzskeho jazyka na medzinárodnej úrovni je
            pre učiteľov cudzích jazykov vždy cennou a nesmierne obohacujúcou skúsenosťou, zvlášť, keď sa spojí aj so spoznávaním metropoly Azúrového pobrežia, malebných štvrtí starého mesta Nice, očarujúcej architektúry a dychberujúcej gastronómie, bez ktorej by sa nemohlo zaobísť nič, čo je skutočne francúzske 😊. Nuž, aj takéto zážitky sa skrývajú v talóne možností sprostredkovaných v rámci programu Európskej únie – programu Erasmus+.

                 Aké však bude pokračovanie projektu “Vzdelávaním k viacjazyčnosti”, ktorý sa prostredníctvom Erasmu uskutočnil? Na pôde nášho gymnázia sa i naďalej budeme snažiť
            o podporu výučby francúzštiny, o motiváciu našich súčasných, ale aj budúcich žiakov, ktorým, veríme, učaruje tento nádherný jazyk, často si nesúci povesť náročného, ba až ťažko zvládnuteľného cudzieho jazyka.

                 V intenciách plurilingvizmu budeme na vyučovaní realizovať aktivity, ktoré podnietia žiakov k štúdiu nielen francúzštiny, ale aj ďalších románskych, germánskych či slovanských jazykov, a to na princípe, vďaka ktorému sa nadobudnuté poznatky z cudzieho jazyka uložia žiakovi
            do dlhodobej pamäti a prostredníctvom vlastných analýz, problémových úloh a projektového vyučovania bude takýto žiak schopný naučiť sa jednoduchšie viacero cudzích jazykov. Veď nie nadarmo sa hovorí: “Koľko jazykov ovládaš, toľkokrát si človekom.” 😊

             

          • Deň obetí holokaustu a rasového násilia: Nezabudnutí susedia

          • Dňa 8.9.2023 sme sa so žiakmi navštevujúci Seminár z dejepisu I. (4.A, VIII.OA, 5.B) zúčastnili celoslovenského spomienkového podujatia s názvom ,,Nezabudnutí susedia“ na rožňavskom cintoríne. Pripomenuli sme si  a uctili obete holokaustu a rasového násilia. Sila celého projektu spočíva okrem samotného odkazu nezabudnúť aj v tom, že sa konala súbežne vo viac ako 60–tich mestách a obciach. V rovnakom čase sa rozozvučali kostolné zvony a po minúte ticha zazneli mená zavraždených Židov a Židoviek  a ich záchrancov.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • Projekt Vedieť viac

          • V školskom roku 2022/2023 sme sa zapojili do projektu Vedieť viac, kde sme sa dozvedeli zaujímavé informácie z histórie, geografie, biológie. Za aktívnu účasť našich žiakov sme získali certifikát. Z neziskovou organizáciou SEEDS spolupracovali  PhDr. Anita Kerekes a Ing.Iveta Hliváková.

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje