• Máme ďalší Európsky certifikát kvality

          • Gratulujeme triedam sekunda a 2.A, ktoré pod vedením Mgr.Zuzany Polónyovej získali tieto krásne ocenenia za projekty  "2 countries, 1 language" a "Multifriends Union", v spolupráci s partnerskými školami z Turecka, Talianska, Poľska a Rumunska.

            Získanie európskeho certifikátu kvality eTwinning je veľké ocenenie za vynikajúcu prácu a záväzok vo využívaní digitálnych nástrojov a spolupráce v oblasti vzdelávania. Je výsledkom  tvrdej práce, kreativity a inovácie v projektových aktivitách. Znamená to, že úsilie a angažovanosť vytvárajú hodnotné a stimulujúce prostredie pre vzdelávanie študentov a ich medzinárodnú spoluprácu.

            eTwinning certifikát kvality je vysoko ceneným uznaním, ktorého hodnota sa prejavuje v širšom vzdelávacom spoločenstve. Inovatívne prístupy k vzdelávaniu slúžia ako príklad pre ostatných učiteľov a inšpirujú ich k podobným úspechom.

            Európsky certifikát kvality eTwinning je nielen dôkazom odbornosti, ale aj zrkadlom oddanosti a nasadenia vo vzdelávaní. Je to vynikajúce ocenenie úsilia a talentu.

            Prajeme ďalšie úspechy a ešte raz blahoželáme k tomuto významnému oceneniu.

          • Zvíťazili sme v prestížnej súťaži

          • Dňa 15.6.2023 sa v Aule Volskwagen Technickej univerzity Košice uskutočnila Záverečná prezentácia projektov LAB IT Creativity 2.  Projekt, ktorý vznikol z iniciatívy Košického samosprávneho kraja (KSK), klastra Košice IT Valley a TUKE prepája vzdelávanie s praxou a prináša žiakom gymnázií príležitosť rozšíriť si nielen svoje digitálne kompetencie, ale aj mäkké zručnosti ako sú komunikácia, kreativita,  tímová práca či prezentácia na verejnosti. 

            V konkurencii 10 projektov, ktoré odprezentovali tímy zo 7 gymnázií KSK, získal náš projekt „Zdravé prostredie na našej škole“ 1. miesto.

            Laura Uhrínová (4.B) a Kitti Oleár (sexta) sa bravúrne zhostili úlohy predstaviť vytvorený systém monitorujúci aktuálne hodnoty kvality ovzdušia v 15 učebniach školy a tiež monitorovanie vlhkosti a teploty v kvetináčoch permakultúrnej záhrady. Prezentovali vytvorené webové stránky a zariadenia na merania kvality ovzdušia, ale aj celý priebeh realizácie projektu.

            Okrem nich patrí poďakovanie aj všetkým žiakom, ktorí sa niekoľko mesiacov podieľali na náročnej implementácii projektu - Dávidovi Nguyen Bat a Diane Mjachkej - lídrom obidvoch podprojektov, Vanesse Bodnárovej, Laure Maníkovej, Erikovi Garajovi, Marekovi Kováčovi, Brankovi Greškovičovi (3D tlač), Anne Sofii Görgeyovej a Michalovi Fafrákovi (UX/UI dizajn) a ďalším, ktorí prispeli k zdarnému ukončeniu projektu.

            Samotná realizácia projektu mohla prebehnúť vďaka Tatrabanke a ich  grantovému programu Digital pre stredoškolákov, z ktorého sme v novemberi 2022 získali finančnú podporu vo výške 2998 €. Získané finančné prostriedky sme využili na nákup senzorov, Raspberry Pi a iných technických komponentov. Škola spolufinancovala projekt sumou vo výške 250€.

            Partnerom projektu bola aj firma GlobalLogic Slovakia, ktorá formou mentoringu usmerňovala prácu  našich žiakov. Významnou mierou prispeli aj vysokoškoláci z TUKE.

            Projekt umožnil pretaviť digitálne sny našich gymnazistov do reality a je krásnym príkladom synergie rôznych sektorov.

              

            J.Halková

            vyučujúca informatiky

          • Spartan race Šamorín 2023

          • Naši žiaci sa počas víkendu zúčastnili preteku Spartan race v Šamoríne. Katarína Adamková a Miroslav Herčka sa zúčastnili night sprintu, ktorý sa na Slovensku konal prvýkrát. Katarína Kopaszová sa zúčastnila v kategórii super, kde odbehla viac ako 10 km, zdolala cez 30 prekážok a umiestnila sa na krásnom 2. mieste.

          • Poznaj slovenskú reč

          • V celoslovenskom kole súťaže organizovanej pod záštitou Ministerstva školstva – Poznaj slovenskú reč, ktoré prebiehalo v dňoch 7. – 9. júna 2023 v Bratislave s účasťou takmer 50-ky súťažiacich zo škôl alebo tried s vyučovacím jazykom maďarským z celého Slovenska, sa študentka 2.D triedy, Izabela Dendisová, reprezentujúca našu školu aj Košický samosprávny kraj (keďže na celoslovenské kolo postúpila po 3.mieste v krajskom kole KSK) sa v 3. kategórii umiestnila v bronzovom pásme.

          • Koncert

          • Žiaci prímy si nedávno  urobili vlastný koncert v prostredí ZUŠ, kde hrali na hudobných nástroch aj spievali. Triedu sekundu zastupovala Sára Kuchtová -klavír a Kristina Kecskemetiová - husle, ktoré hrali a vystupovali na koncertoch aj v orchestri Akademiko. Triedu terciu zastupovala Ela Šoltesová - husle.

            Sme radi, že máme takých šikovných a nadaných žiakov. 

            Ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Krajská športová olympiáda v basketbale

          • Naše žiačky sa dňa 5.6.2023 zúčastnili krajskej športovej olympiády v basketbale SŠ. Po vydarenom úvodnom zápase, kde dievčatá porazili svojou bojovnosťou jedno z dvoch favorizovaných družstiev sa aj druhý zápas vyvíjal v náš prospech a skončil pomerne vysokým rozdielom.Posledný súper však dievčatá potrápil a zápas nedokázali otočit vo svoj prospech.Žiačky však ukázali svoje kvality a chuť hrať basketbal.Dievčatá obsadili konečné 2.miesto, za čo im právom patrí pochvala. Za najlepšiu hráčku družstva vyhlásili Sabinu Laskovičovú, ktorá aj po maturitných skúškach ešte prejavila záujem reprezetovať našu školu.

            Ešte raz srdečne gratulujeme všetkým dievčatám!

            Mgr.Monika Bodnár

          • Prednáška: Heraldika v diele Petra Kellnera Hostinského Symbolika dvojitého kríža

          • Dňa 30.5.2023 sa zúčastnili žiaci obidvoch skupín navštevujúcich predmet Základy spoločenských vied (3.A, 3.D, VII.OA, 4.B) prednášky s názvom Heraldika v diele Petra Kellnera Hostinského Symbolika dvojitého kríža. Prednášajúcim bol pán Mgr. Drahoslav Magdoško PhD. z katedry histórie UPJŠ Košice. Žiaci mali možnosť získať nové poznatky o heraldike ako pomocnej vedy historickej a zároveň pochopiť kontext vzniku nášho štátneho znaku.

            Prednášku zrealizovala Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v rámci projektu STUDNICA ODZAKOV GEMERA.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • Vynikajúce výsledky našich žiakov: Matematický klokan 2023

          • Aj v tomto školskom roku sa zrealizovala na našej škole celoslovenská súťaž Matematický klokan 2023, do ktorej sa zapojilo 69 761 žiakov z celého Slovenska. Z našej školy sa do súťaže zapojilo 55 žiakov z jednotlivých tried v rámci svojich súťažných kategórií. Matematický klokan je najväčšia medzinárodná matematická súťaž na svete pre žiakov základných a stredných škôl. Každoročne sa do nej zapája niekoľko miliónov žiakov na celej zemeguli. Vyhlasovateľom súťaže je asociácia Kangourou sans frontiéres so sídlom v Paríži. Organizátorom súťaže v Slovenskej republike je Talentída, n. o.

            Najlepšie výsledky celoslovenskej súťaže:

            Kategória školák 6: Tomáš Vajda, príma:  5.miesto

            Kategória kadet G12: Katarína Adamková, kvinta: 7.miesto

            Kategória. kadet G 12: Rastislav Tindúr, sexta:  12.miesto

             

            Úspešní riešitelia: 

            Kategória školák 6: Leonie Bröstl, príma

            Kategória kadet G12: Tobias Lendacký,  2. A

            Kategória kadet G12:Marek Kováš, 2.A

            Kategória kadet G12: Erik Garaj, sexta

            Kategória kadet G34: Michal Adamko, 3.A

             

            Srdečne blahoželáme

             

            PhDr. Anita Kerekes- koordinátorka súťaže

             

          • Kurz ochrany života a zdravia

          • Žiaci našej školy sa v termíne 24. – 26. 5. 2023 zúčastnili na Kurze ochrany života a zdravia v Starej Lesnej. Ubytovanie a strava bola  zabezpečená v penzióne Palušák.

            V stredu, prvý deň kurzu sme sa autobusom presunuli do Tatranskej Lomnice, kde sme navštívili múzeum TANAPu. Súčasťou prehliadky expozície múzea bolo aj premietanie dokumentárneho filmu o vzniku a vývoji Vysokých Tatier a ochrane prírody v TANAPe. Večer bola prednáška o bezpečnom správaní sa na horských túrach.

            Vo štvrtok nás autobus odviezol na Štrbské pleso. Po krátkej prehliadke Štrbského plesa  sme sa po červenej značke turistického chodníka prešli na Popradské pleso. Tu nasledovala pauza na obed a občerstvenie. Po načerpaní a doplnení energie sme pokračovali v túre na Symbolický cintorín obetí hôr a následne na zástavku TEŽ Popradské pleso, kde nás čakal autobus a previezol nás do Starej Lesnej. Po večeri sa konala prednáška a krátka súťaž z topografie, ktorá bola spestrením po celodennej turistike.

            Piatkové ráno, sme sa od ubytovali a autobus previezol študentov do Starého Smokovca. Zo stanice pozemnej lanovky v Starom Smokovci žiaci vyrazili na túru na Hrebienok, Reinnerovu chatu, vodopády Studeného potoka, Bilíkovu chatu a späť do Starého Smokovca.  Potom nás autobus priviezol do Rožňavy.

            Do školy sme sa vrátili s novými zážitkami, poznatkami a príjemnými pocitmi z pobytového kurzu v našich horách.

            HORÁM ZDAR!

             

          • Deň detí

          • Ani tento rok sa nemohol obísť bez oslavy Dňa detí. Postaral sa o to náš školský parlament, ktorý  zabavil deti z prímy, sekundy a tercie. Vymyslel si pre nich zaujímavé aktivity v podobe 11tich stanovíšť, na ktorých si deti vyskúšali svoje zručnosti, trpezlivosť, šikovnosť a spoluprácu. Všetkým ďakujeme za účasť a tešíme sa na budúci rok.

          • Mladý digitálny Európan 2023

          • Dňa 10.5.2023 sa štyria žiaci našej školy: Boris Bronďoš, Juraj Fafrák, Adam Molčan a Vladimír Tešlár (3.A) zapojili do celoslovenskej súťaže Mladý digitálny Európan 2023.O súťaž bol veľký záujem, v školskom kole sa zúčastnilo 161 škôl a 2 183 žiakov 2. a 3. ročníka stredných škôl, resp. ekvivalentných ročníkov viacročných gymnázií z celého Slovenska. Test prostredníctvom tridsiatich rôzne náročných úloh mapoval znalosti žiakov z oblasti histórie a súčasnosti Európskej únie. Priemerná úspešnosť všetkých testovaných žiakov bola 65,33 %. Naši žiaci dosiahli vynikajúce výsledky: B. Bronďoš 90%, J. Fafrák 80%, V. Tešlár  76,7 % a A. Molčan 76,7%.

             

            Blahoželáme

            PhDr.Anita Kerekes

          • Vymeňte elektroodpad za lopty!

          • Aj v tomto školskom roku sme sa vďaka spoločnosti SEWA zapojili do kampane s názvom "Vymeňte elektroodpad za lopty!", za čo sme získali odmenu v podobe športových potrieb. Od januára do apríla 2023 sme v našej škole zrealizovali zber rôzneho druhu elektroodpadu, počnúc prenosnými bateriámi, osobnými počítačmi, ale i väčšími elektrospotrebičmi, akými boli chladničky, vysávače, mikrovlnné rúry, ba dokonca sa nám podarilo odovzdať aj 64 kusov stropných svietidiel, ktoré sú už v priestoroch našej školy aktuálne nahradené novými, úspornejšími. Dohromady sme takto vyzbierali neuveriteľných 670 kg elektroodpadu!

            Sme radi, že spoločnosť SEWA nám ponúkla možnosť bezplatného odvozu elektroodpadu už po tretíkrát. Ďakujeme!

          • Kurz ochrany života a zdravia

          • Naši žiaci 3. ročníka mali možnosť absolvovať v rámci Kurzu ochrany života a zdravia okrem pobytového aj denný kurz. Každý deň sme mali zaujímavý program v rámci nášho okresu, kde sme okrem vzdelávania zažili aj dobrodružstvo. Prinášame krátky fotonáhľad, ako sme prežili tieto 3 dni.

            Zodpovedná: Mgr. Monika Bodnár

          • Remeselník hor sa s kožou na trh

          • Dňa 25.5. 2023 sme sa s triedami sekunda a tercia zúčastnili múzejno- pedagogickej aktivity v galérii Baníckeho múzea v Rožňave. Súčasťou aktivity bola komentovaná prehliadka výstav Koža a kožušina- Od úžitku k luxusu a Gemerské impresie, ktorej autorom je rodák z Horného Gemera Milana Laciak. Tvorivé dielne boli zamerané na vlastnú výrobu kožených náramkov, ktoré si nadšení žiaci odniesli domov.

             

            PhDr. Anita Kerekes, Mgr. Soňa Kostková

          • ĎAKUJEME

          • Slovenská nadácia pre UNICEF uskutočnila už  17. ročník zbierky MODRÝ GOMBÍK, ktorá prebiehala na školách a v uliciach 15. 5. 2023 – 21. 5. 2023. V dňoch 15.5. a 16.5.2023 sa do zbierky zapojila aj naša škola. Naša škola je roky zapojená do programu Škola priateľská k deťom Unicef, pretože osud detí nám nie je ľahostajný. Zbierku zrealizovali naši junior ambasádori  Nasťa Liptáková (septima) a Samuel Katrenič (3.B). Vyzbierali sme úctyhodných 57,51 eurVýnos zbierky MODRÝ GOMBÍK 2023 bude venovaný na programy duševného zdravia pre deti vo svete aj na Slovensku.

             

            Anita Kerekes- ambasádorka programu Škola priateľská k deťom

          • Čo sa hýbe to je živé

          • Vo štvrtok 25.5.2023 sa na námestí uskutočnila športová aktivita, ktorú organizoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rožňave. Našu školu reprezentovala trieda príma, ktorá sa umiestnila na 5. mieste. Ako odmenu si odniesli vstup do bazéna v Hoteli Hrádok a návštevu Ochtinskej aragonitovej jaskyne.

          • Banícke múzeum

          • Príma dňa 23.5.2023 navštívila Banícke múzeum. Vypočuli sme si prednášku o vlkoch a ich živote. Žiaci si zhotovili odznaky s vlkmi. Potom sme navštívili prírodovednú aj banícku expozíciu. Na záver sa žiaci previezli na banskom vláčiku.

          • Botanická záhrada

          • Začal sa maturitný týždeň. Kým maturanti sa trápia pri zelenom stole, my ostatní sme sa vybrali za poučením a zábavou. Prvou aktivitou, ktorú sme uskutočnili bola návšteva botanickej záhrady a Prírodovedeckej fakulty na UPJŠ v Košiciach. Dozvedeli sme sa veľa nových a zaujímavých poznatkov o exotických plazoch a exotických rastlinách. Priniesli sme si z univerzity darček - pakobyľku, ktorú budeme chovať na našej škole.

          • FOUNDERS CHALLENGE

          • Dňa 3.5.2023 sa 2 tímy našej školy zúčastnili záverečného kola programu FOUNDERS CHALLENGE- regionálnej stredoškolskej súťaže o najlepší podnikateľský plán. Do tohto finále sa im podarilo prebojovať spomedzi 16 tímov z celého Košického kraja. Tím v zložení Kataríny Adamkovej a Miroslava Herčku sa umiestnil na skvelom 3. mieste. Tím Radoslava Klimona, Simony Gergelyovej a Stelly Répássyovej vo finále taktiež predviedol skvelý výkon.                                                                       

            Obidvom družstvám srdečne gratulujeme a za úžasnú reprezentáciu nášho gymnázia ďakujeme.

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje