• Návšteva Európskeho Parlamentu v Štrasburgu

          • V dňoch 7.-10.5.2023 sme  na pozvanie európskeho poslanca Vladimíra Bilčíka navštívili Európsky parlament v Štrasburgu. Zúčastnili sme sa osobného stretnutia s pánom poslancom ako aj rokovania v parlamente. Prezreli sme si krásne historické centrum mesta a previezli sme sa loďou. Priniesli sme si domov krásne spomienky.

          • Občianska náuka trochu inak

          • Naši žiaci I.OA sa dňa 10.5.2023 mali možnosť v priestoroch Meststského úradu v Rožňave počas hodiny občianskej náuky zúčastniť prezentácie o riadení a fungovaní meststej samosprávy. Žiakom sa venoval Mgr. Michal Drengubiak, zásctupca primátora mesta. Taktiež sme si  mali možnosť pozrieť priestor mestského televízneho štúdia, kde nám Martina Rožaiová predostrela ako funguje výroba a spracovanie reportáží do mestského vysielania. Ako posledné sme navštívili rokovacie priestory mestského zastupiteľstva. 

            Mgr. Monika Bodnár 

          • Deň víťazstva

          • V spolupráci s Mestom Rožňava  Stredoškolský spevácky zbor P.J.Šafárika pri Gymnáziu P.J.Šafárika v Rožňave svojim vystúpením dôstojne prispelo k oslavám 78.výročia ukončenia 2.svetovej vojny.

            Mgr. Eva Kardošová

            dir.spev.zboru 

          • Navštívili sme Taliansko - kolísku architektúry, umenia, módy, humanizmu a renesancie

          • 27.4.2023 sa 48 žiakov a 4 učitelia našej školy vybrali do Talianska. Prvý deň nášho poznávania tejto krajiny sme začali vo veľkolepom Miláne, kde sme navštívili fascinujúcu Katedrálu, Galériu Viktora Emanuela aj svetoznáme divadlo La Scala. Druhý deň sme začali plavbou po najväčšom talianskom jazere Lago di Garda a návštevou Sirmione. Túlali sme sa starými uličkami a vychutnávali sme si atmosféru tohto malebného mestečka. Navštívili sme najstaršiu časť mesta Le Grotte a stredoveký mestský hrad priamo v centre. Popoludní sme sa presunuli do Verony, ktorá je známa najmä  vďaka príbehu Rómea a Júlie, ale v tomto meste našiel útočisko aj ďalší taliansky básnik – Dante Alighieri. Nenechali sme si ujsť prehliadku Júliinho balkóna a vyhliadkovej veže. Posledný deň nášho výletu sme prežili v Benátkach. Ohúrení množstvom návštevníkov a zároveň fascinovaní jedinečnosťou mesta sme si pozreli Námestie svätého Marca, najznámejší zo štyroch benátskych mostov  Ponte Rialto, Basiliku della Salute, previezli sme sa na gondole a deň sme zavŕšili návštevou rodinnej sklárskej dielne
            na ostrove Murano. Zážitky sme každý deň korunovali dobrým talianskym jedlom a nechýbalo ani gelato J

          • Krajské kolo geografickej olympiády

          • Sofia Široká z kvarty nás reprezentovala v krajskom kole GO v Košiciach . Súťaž pozostávala z dvoch častí : monotematickej a praktickej . Svojimi výsledkami sa zaradila medzi úspešných riešiteľov a obsadila 11. miesto.

            Srdečne jej blahoželáme .

          • Titul "Škola eTwinning"

          • S veľkou radosťou a hrdosťou oznamujeme, že naša škola opäť získala titul "Škola eTwinning- eTwinning School! Tento titul udeľuje na dva roky Centrálna podporná služba eTwinning (CSS) v Bruseli a je tým najvyšším ocenením práce školského kolektívu v platforme eTwinning. Je ocenením pre vedenie školy a pre celý školský kolektív nielen za prácu na kvalitných eTwinning projektoch, ale aj za to, že je škola vzorom v podpore profesijného rozvoja svojich zamestancov, v oblasti e-bezpečnosti, vo využívaní IKT,  v inovatívnych pedagogických prístupoch a v podpore kooperatívneho učenia sa žiakov aj učiteľov. 

            Veľmi si tento titul ceníme a ďakujeme všetkým učiteľom a žiakom, ktorí sa na získaní tohto titulu svojou aktívnou prácou na medzinárodných projektoch podieľali.

          • LEŠKA

          •                 Dňa 26.4.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili v Košiciach na súťaži pilotného projektu Študentského parlamentu Košického kraja LEŠKA, lieč – športuj – kvízuj v spolupráci ÚzS SČK Košice. Súťaž bola zložená z troch disciplín: spoločenský kvíz, praktické poskytovanie predlekárskej  prvej pomoci a prekonávanie športovej prekážkovej dráhy. Za každú súťažnú disciplínu mohlo štvorčlenné družstvo získať 20 bodov, celkovo 60 bodov. Prekážková dráha mala osem stanovíšť – kotúle, preskoky, rovnovážne cvičenia. Našu školu reprezentovali štyria žiaci Nasťa Liptáková, Katarína Kopaszová, Vladimír Tešlár a Michal Adamko. V silnej konkurencii 40 škôl Košického kraja obsadili naši žiaci pekné 6. miesto, keď za druhým miestom zaostali len o dva body. Územný spolok SČK Košice udeľoval mimoriadne ceny za umiestnenie v praktickom poskytovaní predlekárskej prvej pomoci. Tu sme získali 2. miesto hneď za SZŠ Košice v podstate budúcimi zdravotníckymi profesionálmi.

            Gratulujeme k veľmi peknému úspechu.

          • „Paríž je vždy dobrý nápad.“ (A. Hepburn)

          • To sme si povedali aj my, keď sme sa so 48-člennou posádkou žiakov vyššieho gymnázia, francúzštinárov, ale i nefrancúzštinárov, vydali na potulky týmto čarovným európskym mestom, centrom módy, skvelej gastronómie, no najmä podmaňujúceho umenia.

            Od zájazdu nás neodradila ani takmer 23-hodinová cesta autobusom, ktorú sa nám nakoniec predsa len podarilo zvládnuť, a od posledného piatkového aprílového rána sme si mohli užívať krásy hlavného mesta Francúzska. Najprv sme sa vybrali na Eiffelovu vežu, odkiaľ sme si vychutnali nádherný výhľad na celý Paríž. Navštívili sme aj Invalidovňu, čiže komplex múzeí, ktoré kedysi poskytovali domov vojnovým veteránom. Kráčali sme aj po najprestížnejšej a najširšej ulici v Paríži – po Champs-Élysées, ktorá nás uchvátila svojimi typickými kaviarňami a luxusnými obchodmi.

            V sobotu sa naším hlavným cieľom stala Normandia, v ktorej sme navštívili Omaha Beach, kde počas 2. svetovej vojny došlo k vylodeniu spojeneckých vojsk do Nemcami okupovaného Francúzska. Zavítali sme aj do prístavného mestečka Honfleur, ktoré je známe svojou malebnou drevenou architektúrou, a nenechali sme si ujsť ani výhľad z bielych skalných útesov v obci Étretat.

            Náš posledný výletný deň bol zavŕšený návštevou bývalého sídla francúzskych kráľov, aktuálne jedného z najväčších múzeí sveta – múzea Louvre. V parfumérii Fragonard sme sa dozvedeli niečo o histórii voňaviek, vyšliapali sme na vrch Montmartre, na ktorom sa nachádza Bazilika sv. srdca (Sacré-Coeur), jedna z najviditeľnejších parížskych monumentov.

            Na záver dňa naše kroky smerovali do Galeries Lafayette, do najväčšieho reťazca francúzskych obchodov, kde sme mali možnosť nakúpiť suveníry a darčeky od výmyslu sveta pre svojich najbližších.

            A ako si vychutnať poslednú bodku za naším cestovateľským zážitkom? No predsa vidieť Eiffelovku, ktorá sa po zotmení trblieta a bliká 10 minút. Očarujúci pohľad!

          • Deň Zeme

          • Dň 2.5.2023 mali žiaci nižšieho osemročného gymnázia Deň Zeme. V spolupráci s NP Slovenský kras žiaci zažili zábavno - vzdelávacie dopoludnie, kde sa dozvedeli veľa nových faktov o triedení odpadu a o recyklácii. Preverili si svoje vedomosti o liečivých rastlinách, stromoch a o NP.

          • Súťaž Hliadok mladých záchranárov

          • Dňa 27.4.2023 sa na SČK v Rožňave uskutočnila súťaž Hliadok mladých záchranárov. Našu školu úspešne reprezentovalo družstvo v zložení:  kapitán Filip Kecskeméti, členovia Maroš Šoltés, Ela Šoltésová, Michal Vajda, Michaela Zamkovská.

            Ďakujeme veľmi pekne za reprezentáciu a do budúcnosti prajeme veľa úspechov.

          • Európsky deň dievčat v IT

          • Dňa 27.4.2023 sa zúčastnili dievčatá Viktória Vozárová, Vanesa Szaboóvá, Simona Rusňáková a Beáta Berkešová podujatia "Európskeho dňa dievčat a žien v IT" v budove Technicomu v Košiciach, kde reprezentovali našu školu Gymnázium v oblasti IT.Budúcim stredoškolákom sme predstavili fungovanie našej školy, zisťovali sme aký majú vzťah k informatike a na aké školy by chceli ísť študovať. 

            Dievčatá veľmi ochotne porozprávali žiačkam základných škôl o projektoch na našej škole a takisto odpovedali na ich otázky. 

            Ing. Laura Kováčová

          • Čo vieš o hviezdach

          • Sabina Mužlayová, žiačka 2.A triedy, sa 27. apríla 2023 zúčastnila krajského kola súťaže Čo vieš o hviezdach. Organizátorom súťaže bola Krajská hvezdáreň a Zemplínske kultúrne centrum Hvezdáreň v Michalovciach.  Súťaž sa konala vo Verejnej knižnici Jána Bocatia v Košiciach. Na krajskom kole sa  zúčastnilo spolu 37 súťažiacich v troch vekových kategóriách. Sabina získala v najnáročnejšej III. vekovej kategórii výborné 2. miesto

            Súťažiaci odpovedali písomne na otázky z rôznych oblastí astronómie, z histórie astronómie písali test, riešili grafické úlohy, astronomické príklady a samozrejme aj “slepé” mapky oblohy. Prví traja v každej kategórii postupujú do celoštátneho kola, ktoré sa bude konať v dňoch 13. - 15. júna 2023 v Prešove. Organizuje ho Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo.

            Sabine srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov v celoštátnom kole.

          • Integrovaná gramotnosť v praxi

          • V dňoch od 15. apríla do 22.apríla 2023  sme mali možnosť zapojiť sa do projektu Erasmus+ s názvom Integrovaná gramotnosť v praxi. Bývali sme v španielskom meste León v našich hostiteľských rodinách, s ktorými nás spojili večné putá a krásne spomienky. Počas celého pobytu v Leóne sme navštívili očarujúce pamiatky ako katedrálu alebo hrad Ponferrada. Absolvovali sme aj zaujímavé výlety do španielskej prírody, napríklad pôsobivé zlaté bane v Las Médulas alebo vzrušujúci výlet loďou do mesta Riaño. Vzdelávali sme sa aj na rôzne témy, ako sú biotechnológie, známi vedci z jednotlivých štátov, národné športy a mnohé iné. Mohli sme ochutnať ich národné jedlá, spoznať ich kultúru a sledovať spôsob života z vlastnej perspektívy. Učitelia spolu s koordinátormi projektu nám vytvorili skvelé prostredie a postarali sa o to, aby sme mali naše projektové dni vždy naplnené zaujímavými aktivitami, ktoré sme si naozaj užili. Naše hostiteľské rodiny sa o nás veľmi pekne starali a skutočne nám dali pocit, že sme súčasťou ich rodiny. Pre nás všetkých to bol jeden z najväčších zážitkov a sme veľmi vďační, že sme mohli byť toho súčasťou.

            Eliška Netoličková

             

          • Olympiáda kritického myslenia

          • Do krajského kola súťaže z našej školy postúpilo 15 žiakov, a to v dvoch kategóriách (1.-2./5.-6.ročník; 3.-5./7.-8.ročník). V rámci celého Slovenska sa súťaže zúčastnilo 384 súťažiacich (1.kat. – 178 a 2.kat. – 206). Z našej školy k najúspešnejším riešiteľom patrí Michal Adamko (3.A) – 19.-21.miesto a Dominika Kleknerová (VII.OA) – 34.-36.miesto.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

          • „Malý krok pre človeka, ale veľký skok pre náš debatný klub.“ M.H.

          • Debatný klub pôsobiaci na našej škole bol v Slovenskej debatnej asociácii oficiálne zapísaný v júni 2021.  Veľmi nás teší, že v relatívne krátkom čase mal náš klub svojho zástupcu aj na Finále Slovenskej debatnej ligy (FSDL).

            22.-24.4.2023 sa v Bratislave konalo tohtoročné FSDL. Medzi 20 najlepších tímov z celého Slovenska sa po troch regionálnych kolách dostal aj náš GYMRV tím pod vedením Mgr. Lýdie Kalinovej, ktorý reprezentujú Michal Adamko (3.A), Adam Zoltán Anderko (5.B) a Karina Bernáthová (VIII.OA).  Vyvrcholením súťaže bola debata dvoch najlepších tímov v Národnej rade Slovenskej republiky. A hoci sa nám nepodarilo zadebatovať si v NR SR, mali sme možnosť nahliadnuť do debát špičkových tímov. Prežili sme mimoriadne podnetný a zaujímavý predĺžený víkend.

            Víťazom blahoželáme a veríme, že debatný klub u nás bude každým rokom napredovať a rozširovať sa.


            @dk_gymrv

          • Školské kolo chemickej olympiády, kategória C

          • Dňa 21.4.2023 sa uskutočnilo školské kolo chemickej olympiády, kategórie C. S náročnými zadaniami sa popasovali žiaci 1. A, 2. B a kvinty. Na prvom mieste sa umiestnil žiak 1.A triedy Dávid Koľvek.

            Všetkým ďakujeme za účasť a víťazovi srdečne blahoželáme.

          • Biologická olympiáda

          • Naše žiačky Sylvia Široká a Sabina Jakobejová z 1.OA sa zúčastnili okresného kola  biologickej olympiády v kategórii D. Sylvia Široká sa umiestnila na 3.mieste.

            Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

          • Dni mesta Szerencs

          • Mestský Spevácky zbor P. J. Šafárika pri Gymnáziu Pavla Jozefa Šafárika - Pavol Jozef Šafárik Gimnázium  Rožňava sa dňa 19.4.2023 zúčastnil na oslavách Dní mesta Szerencs,  ktoré  sa uskutočnili 19.- 21. 4. 2023.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme nielen za reprezentáciu školy ale aj nášho mesta. 

            Eva Kardošová

            zbormajster  speváckeho  zboru

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje