• Giselle

          • Nadšenci divadla z našej školy si opäť prišli na svoje a spríjemnili si záver víkendu, keď v nedeľu podvečer 26.11.2023 navštívili kúzelné baletné predstavenie Giselle v Národnom divadle v Košiciach. A vďaka krásnemu umeleckému zážitku to určite nebolo naposledy :)

          • Manažment akreditovaných projektov

          • V dňoch 21. – 23. november 2023 sa konal česko-slovenský seminár pre držiteľov Akreditácie na Erasmus+. Seminár s názvom Manažment akreditovaných projektov bol zameraný na vízie rozvoja školy vs. úloha akreditácie/plánu pre Erasmus. Účastníci sa venovali aj téme Zasadenie akreditácie a projektu do infraštruktúry školy. Získali cenné rady a informácie aj o kontinuite a politike sústavného zlepšovania. Seminár bol ukončený prezentáciou a workshopmi zameranými na plnenie, nastavenie a monitorovanie cieľov v rámci Akreditácie Erasmus +. Seminára sa zúčastnila projektová manažérka Akreditácie Erasmus + PaedDr. Eva Szanyiová.

          • Výstava vysokých škôl pre stredoškolákov Košického kraja

          • Dňa 23.11.2023 sa žiaci z triednych kolektívov 3.A, 3.D, 4.B a septimy zúčastnili výstavy  Vysokých škôl pre stredoškolákov Košického kraja v športovej hale Strednej odbornej školy informačných technológií na Ostrovského ulici v Košiciach. Podujatie zorganizoval Košický samosprávny kraj. Cieľom podujatia bolo poskytnúť informácie o štúdiu na vysokých školách, ktoré pôsobia na východe Slovenska. Naši žiaci mali možnosť dozvedieť sa maximum informácií o školách, odboroch, prijímačkách aj študentskom živote.

            Účasť vystavovateľov bola veľmi bohatá:

            ü  Technická univerzita v Košiciach,

            ü  Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach,

            ü  Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach,

            ü  Podnikovohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach,

            ü  Teologická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku so sídlom v Košiciach,

            ü  Prešovská univerzita v Prešove,  

            ü  Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVAM),

            ü  Centrum poradenstva a prevencie, Karpatská 8, Košice,

            ü  EURES – Európske služby v zamestnanosti,

            ü  Inovačné centrum Košického kraja (ICKK),

            ü  Košice IT Valley.

          • Unicef: Svetový deň detí: 20.11.2023

          • Svetový deň detí je hlavným celosvetovým podujatím v oblasti práv detí, ktorý sa oslavuje s cieľom zvýšiť povedomie a urýchliť pokrok smerom k realizácii práv detí. Tento deň sa slávi pri príležitosti výročia prijatia Dohovoru o právach dieťaťa, v ktorej sú uvedené základné práva každého dieťaťa.

            Aj naša škola sa pripojila k oslavám, ktoré zjednotia stovky krajín pre deti a zaviažu sa k inkluzívnejšej budúcnosti pre všetkých. Kľúčovými slovami tohtoročného Svetového dňa detí sú participácia a inklúzia.

            Ako sa zapojila naša škola? Naši žiaci celý deň usilovne pracovali na svojich výtvarných dielach pod vedením Mgr. Barbory Krajčiovej. Ich úlohou bolo  vytvoriť umelecké diela, ktoré zachytávajú myšlienku ,, začlenenia každého dieťaťa" do života komunity. Podporovala sa ich predstavivosť a kreativita. Organizačné zabezpečenie akcie mala na starosti Mgr. Stanislava Strinková -koordinátorka školského parlamentu. Radi by sme sa s Vami podelili o krátke video z procesu tvorby výtvarných diel.

            ĎAKUJEME

            PhDr. Anita Kerekes- koordinátorka programu Škola priateľská k deťom

             

          • Získali sme čestný titul: Škola priateľská k deťom Unicef za školský rok 2022/2023

          • Našej škole sa podarilo za minulý školský rok 2022/2023 obhájiť si titul: Škola priateľská k deťom Unicef.

            ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM je program Slovenskej nadácie pre UNICEF, určený pre stredné, základné a materské školy. Účasťou v programe naša škola získala certifikát ŠKOLA PRIATEĽSKÁ K DEŤOM, ktorý je známkou toho, že naša škola je vnímavá voči potrebám detí, ktoré navštevujú našu školu, ale aj detí v núdzi v rôznych krajinách sveta.

            Vďaka projektu sa snažíme vzdelávacími aktivitami na našej škole robiť náš spoločný svet krajším a hodnotnejším.

             

            PhDr. Anita Kerekes- koordinátorka programu

          • Náučno-poznávacia exkurzia v Budapešti

          • Triedy s vyučovacím jazykom maďarským sa v mesiaci október zúčastnili náučno-poznávacej exkurzie v Budapešti. Program bol zameraný na poznávanie kultúrnych, historických pamiatok hlavného mesta a prehliadky národopisného skanzenu v Szentendri.

            Študenti počas trojdňovej exkurzie si pozreli expozície Poštového múzea, navštívili secesný dom, v ktorom bola zariadená výstava úžitkového umenia. Veľký obdiv a pozornosť vzbudila prehliadka národopisného skanzenu v Szentendri, najväčšieho v strednej Európe. Žiaci sa oboznámili s bytovou kultúrou, tradíciami, zvyklosťami odievania sa v celej Karpatskej kotline. Na záver trojdňového pobytu sa zúčastnili spomienkových osláv na počesť 67. výročia revolúcie v roku 1956.

            Exkurzia prehĺbila dejepisné poznatky žiakov a vytvorila v nich pocit spolupatričnosti ľudí obývajúcich Karpatskú kotlinu.

             

            Tanulmányi kirándulás Budapesten

            A magyar tanítási nyelvű osztályok tanulói októberben tanulmányi-ismeretterjesztő kiránduláson vettek részt Budapesten. A tanulmányút azzal a céllal valósult meg, hogy diákjaink megismerjék a főváros kulturális, történelmi nevezetességeit és emlékhelyeit, valamint ellátogassanak Szentendrére a néprajzi skanzenbe.

            A háromnapos kirándulás során megtekintették a Postamúzeum kiállítását, meglátogatták az Iparművészeti Múzeum szecessziós házát, ahol megcsodálhatták az iparművészet remekműveit. Nagy érdeklődést váltott ki a szentendrei Néprajzi Skanzenben tett látogatás, amely Közép-Európa legnagyobb ilyen típusú múzeuma. A diákok megismerhették az öltözködési szokásokat, hagyományokat, lakhatási lehetőségeket az egész Kárpát-medencében. A tanulmányút lezárásaként részt vettek az 1956-os forradalom 67. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepségen.

            A tanulmányi kirándulás elmélyítette a diákok meglévő ismereteit, és megerősítette bennük az emberek összetartozásának érzését a Kárpát-medencében.

             

             

          • Národná súťaž HIV/AIDS prevencia 2023

          • Dňa 16.11. sa žiaci našej školy - Katarína Adamková, Adam Kramár a Peter Gallo zúčastnili online kola 7.ročníka národnej súťaže HIV/AIDS prevencia 2023. Umiestnili sa na 9.mieste a postúpili do finále, ktoré sa uskutoční 1.12. v Bratislave.

            Úspešným súťažiacim gratulujeme.

          • Naša demokratická Európa - mobilita študentov v Grécku

          • Naša spolupráca začala na základe spoločného záujmu. Grécka škola v Thive (Téby) nám pripravila týždeň plný zaujímavých aktivít. Počas prvého dňa sme sa bližšie oboznámili s gréckou kultúrou prostredníctvom tradičných tancov a jedla pripraveného gréckymi študentmi a kolegami. Nasledujúci deň sme v Aténach navštívili Akropolu, rodisko demokracie. Počas stredy grécki, portugalskí a slovenskí študenti pracovali na úlohe zameranej na pochopenie významu demokracie, v tímoch pripravovali spoločnú e-knihu o demokracii a aktívnom občianstve. Štvrtok bol venovaný návšteve Korintu a mobilita bola ukončená divadelným predstavením o demokracii, ktoré pre nás pripravili grécki partneri. Toto posledné vystúpenie sa konalo práve 17. novembra, v deň , ktorý je významný pre nás i našich partnerov. V Grécku tento deň oslavujú ako Medzinárodný deň demokracie. Počas tohto týždňa sa žiaci venovali pojmom ako tolerancia, vzájomné porozumenie, akceptácia, zlepšili si mäkké zručnosti a komunikačné zručnosti. Z Grécka sa vraciame plní nových zážitkov a spomienok vďaka gréckym kolegom, študentom a rodičom, ako aj portugalským účastníkom projektu. Ďalšia mobilita sa bude konať od 29. januára do 2. februára 2024 na Slovensku a budeme pokračovať v práci na témach inklúzie, demokracie a školského parlamentu. Naša rozlúčka bola veľmi emotívna a sme veľmi vďační za túto úžasnú príležitosť.

             

            Eva Szanyiová a Andrea Slabá

             

          • Filmový týždeň

          • Ahojte spolužiaci!

            Aj tento týždeň sme si pre Vás, ako Školský parlament, pripravili aktivitu. Filmový týždeň trvá od pondelka 20.11. do piatka 24.11. 

            Keď prídete oblečení ako Vaši obľúbení filmoví hrdinovia, nezabudnite sa s nami prísť aj odfotiť každý deň na veľkej prestávke do auly!

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa 15.11.2023 sa konalo okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Súťaž prebieha v troch kolách a jej súčasťou je vedomostný test, transformácia textu a rečnícky prejav. Našu školu reprezentovala Ela Šoltésová (kvarta), ktorá  v okresnom kole potvrdila svoje vedomosti i rečnícke zručnosti a vyhrala 1.miesto. Vo februári nás bude reprezentovať v krajskom kole tejto súťaže. Blahoželáme a držíme palce. Žiačku pripravovala Mgr. A. Šalamonová.

          • Začiatočnícky debatný turnaj

          • Členovia debatného klubu GYMRV od septembra poctivo pracovali a v dňoch 10.-11.11.2023 si dva tímy zmerali svoje debatérske zručnosti v začiatočníckom turnaji. Turnaj prebiehal online
            na platformách discord a zoom. Zúčastnilo sa ho spolu 11 tímov, ktoré súťažili v štyroch kolách. Debatovalo sa na rôzne témy, napr. Tímové športy sú lepšie ako individuálne. alebo Učiteľom by mal byť udeľovaný bonus na základe žiackeho hodnotenia ich výučby.

            Našu školu na turnaji reprezentovali:

            tím GYMRV1 – N.Horváthová (2.B), T.Lendacký (3.A), S. Koóšová (2.B),

            tím GYMRV2 – B.Macková (1.A), M.Šoltés (V.OA), O.Ignác (V.OA).

            V individuálnej súťaži rečníkov sa Tobias Lendacký umiestnil na 7.mieste (z 66 rečníkov). Tímu GYMRV1 sa na turnaji mimoriadne darilo, keďže vyhrali 3 zo 4 debát a umiestnili sa na 5.mieste.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

            Tímy pripravovali: Mgr. Lýdia Kalinová a Michal Adamko (4.A).

          • Bubnovačka 2023

          • Dvadsiaty november je známy ako deň boja proti domácemu násiliu páchanému na maloletých. Toto podujatie sa organizuje každoročne už od roku 2014.

            Okrem študentov našej školy sa do akcie zapojí viac ako 230 000 detí aj dospelých po celom Slovensku.

            Cieľom podujatia je nielen upozorniť na násilie dejúce sa za zatvorenými dverami, ale rovnako aj rozšíriť uvedomelosť o jeho vykonávaní a možných formách. Mnohí z nás si neuvedomujú, že násilie môže mať rôzne podoby o ktorých sa nehovorí, ako napríklad psychické týranie, vydieranie a mnohé iné.

            A tak je jedným z našich hlavných cieľov rozšíriť študentom poznatky o najrôznejších formách a poukázať nato, čo všetko môže byť násilie. Zároveň im predstavíme všetky možnosti, ako toto dianie niekomu oznámiť.

            "Ticho deti pred násilím neochráni" je jednou zo základných myšlienok Bubnovačky, vďaka ktorej môžu byť zachránené nespočetné množstvo detských životov. Vykonáva sa vo forme bubnovania v ľubovoľnom rytme no jednotným cieľom je, aby bolo deti lepšie počuť.

             

            Frederika Háberová a peer-aktivisti

          • IBOBOR

          • Popis: iBobor-logo

            V týždni od 6.11. do 10.11.2023 sa v 13 krajinách Európy (vrátane Slovenska) uskutočnil už 17. ročník informatickej súťaže iBobor. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            V kategórii Benjamíni  v rámci SR súťažilo 28 937súťažiacich, úspešných riešiteľov je 7 159 (24,74%). V tejto kategórii súťažilo z našej školy 33 žiakov prímy a sekundy. Diplom úspešného riešiteľa získalo 7 žiakov. Najúspešnejší traja boli žiaci Richard Stehlo (príma -99,18 ‰),  Tomáš Vajda (sekunda - 94,86 ‰) a Maroš Leng (príma - 80,44 ‰). Ďalší úspešní riešitelia boli žiaci prímy: Patrik Očkaik, Elly Mihaliková, Karolína Jenčová a Tomáš Petergáč.

            V kategórii Kadeti súťažilo 24 383 súťažiacich, úspešných riešiteľov je 7 540 (30,92 %). Z našej školy súťažilo v tejto kategórii 48 žiakov, diplom úspešného riešiteľa získali 16 žiakov, najúspešnejší žiaci boli Marek Ivanko z 1.B ( 97,47‰), Kitti Bernáthová  (percentil 87,89 ‰) a Michal Vajda (87,89 ‰)  z kvarty. Úspešnými riešiteľmi boli aj Sára Kuchtová, Laura Šimko, Jakub Kopasz, René Bernár, Patrik Gergely, Kristína Kecskemétiová, David Petrovič, Adam Spišák, Viktória Lišuchová, Nina Kseničová  z tercie a Nathaniel Hurák, Timur Török z kvarty.

            V kategórii Juniori súťažilo 12 033 súťažiacich úspešných riešiteľov je 2 084 (17,32%). Úlohy tejto kategórie riešilo 67 žiakov kvinty, sexty, 1. a 2. ročníkov. Úspešnými riešiteľmi bolo 17 žiakov. Na prvých troch miestach sa umiestnili Katarína Adamková (sexta – 99,33‰), ktorá bola súčasne najúspešnejšia účastníčka súťaže z našej školy, Hana Koreňová (1.A – 98,02‰) a Martin Kuchta a Tomáš Micheľ zo sexty, získali zhodne 97,48‰. Úspešnými riešiteľmi boli ďalej Tobias Gregor Szögedi , Martin Glovenszky, Filip Prcúch ,Dávid Dókus, Adriana Straková z 2.A, Ondrej Gibas, Nina Mareková, Jakub Daňko z 1.A a Sofia Zagibová, Patrik Benčko, Adam Kramár zo sexty.

            V kategórii Seniori súťažilo na Slovensku 5407 súťažiacich, úspešných riešiteľov je  688 (12,72%). Do tejto kategórie sa z našej školy zapojilo 41 žiakov z 3., 4. a 5. ročníka. Úspešnými riešiteľmi bolo 9 žiakov. Na prvých miestach sa umiestnili  Tomáš Cingel (oktáva – 96,04‰), Tung Duong Nguyen Bat (oktáva – 93,3‰) a na 3.mieste zhodne Dávid Šoltés, Martin Kotlarčík a Lukáš Ujházi z oktávy s percentilom 91,81. Úspešnými riešiteľmi boli aj Marek Kováč a Sabina Mužlayová z 3.A, Erik Garaj so septimy a Diana Mjachká z 5.B.

            Veríme, že súťaž naštartuje  všetkých  účastníkov k ďalšiemu hlbšiemu štúdiu informatiky.

            Zodpovedné za akciu: Ing. J. Halková, Mgr. A.  Pločicová

             

             

          • Metodické stretnutie SOČ

          • Dňa 13.11.2023 sa uskutočnilo na našej škole metodické stretnutie SOČ pre žiakov našej školy, ktorí prejavili záujem o celoslovenskú odbornú činnosť. Stredoškolská odborná činnosť, skrátene SOČ, je súťaž Štátneho inštitútu odborného vzdelávania na Slovensku zameraná na 17 odborných oblastí a záujmová činnosť žiakov stredných škôl vo veku od 15 do 21 rokov.

            Zámerom súťaže je podpora talentu a vyhľadávanie nadaných žiakov, rozvíjanie tvorivosti, vedomostí a odborných teoretických alebo praktických skúseností. Cieľom stretnutia bolo poskytnutie informácií ohľadom metodiky písania stredoškolskej odbornej činnosti, prepojenie teoretickej aj praktickej oblasti. V rámci metodického stretnutia vystúpili minuloroční víťazi krajského kola SOČ (K. Adamková, M. Herčka, E. Kesiová, R. Lenkei), ktorí predstavili žiakom svoje víťazné práce a poskytli cenné rady i odporúčania.

            PhDr. Anita Kerekes- metodik SOČ

          • Olympiáda o verejnej správe

          • Dňa 19.10.2023 sa štvorica žiakov zo 4.A a 5.B: Michal Adamko, Vladimír Tešlár, Marko Korintuš a Radovan Huťan zapojili do elektronickej celoslovenskej vedomostnej súťaže: Olympiáda o verejne správe organizovanou Fakultou sociálnych vied v Trnave. Zámerom tejto vedomostnej súťaže bolo dať povedomia žiakov problematiku fungovania verejnej správy na Slovensku so zameraním na územnú samosprávu a podnietiť záujem o verejné dianie na štátnej, miestnej a regionálnej úrovni. Za regionálnu skupinu Východ sa naši žiaci umiestnili na 21. mieste.

            Blahoželáme

            PhDr. Anita Kerekes

          • Projekt „To a Sustainable Future with Green Steps“

          • Počas dní od 23.10. až po 27.10. sme prostredníctvom projektu „To a Sustainable Future with Green Steps“ a vďaka spolupráci s Druživa, o.z. mali šancu nie len obohatiť svoje vedomosti zo stránky environmentálnych problémov, ale aj zapojiť sa do mnohých aktivít, spoznať nových ľudí a taktiež krásy Rumunska.

            Už v prvý deň sme boli vrelo privítaní našimi Rumunskými hostiteľmi. Chleba so soľou, tradičný kroj, hudba a dobrá nálada nás uvítala hneď po vstupe do areálu školy. Po krátkom zoznamovaní a „ice-breaking“ aktivitách, sme sa autobusom presunuli až na kraj Konstanci, kde sme navštívili dve továrne. Prvou zastávkou bola továreň na výrobu potravín Dobrogea Grup. Tam sme sa zblízka pozreli na výrobu čerstvého chlebu a chutných rumunských keksíkov. Po skončení prehliadky nás čakala hneď ďalšia, a to prehliadka továrne obnoviteľnej energie Monsson Trading. Tu sme sa dozvedeli aká môže byť práca s obnoviteľnými zdrojmi energie namáhavá ale aj nebezpečná. Vycvičení tréneri nám ukázali ako sa zachovať v krízových situáciách, ako napríklad v prípade, že sa niekto zasekne na samom vrchu veternej turbíny. Na záver sme mali tú česť vidieť samotné krídla turbíny a taktiež aj solárne panely zblízka. 

            Na druhý deň boli prezentácie v plnom prúde. Na začiatok sme si vypočuli prezentáciu tureckého tímu o znečistení vody/pôdy a odlesňovaní. Za nimi nasledoval tím Rumunov, ktorí nám priblížili tému o faktoroch, ktoré zapríčiňujú znečistenie vzduchu. Tí si mimo toho pre nás pripravili aj video, ktoré zdôraznilo ako sa ľudia podieľajú na znečistení nášho prostredia. Po krátkej prestávke sme sa presunuli na aktivitu dňa, ktorou bolo zostavenie plánu nášho vlastného „zeleného“ mestečka. Spoločnou prácou sa nám podarilo vytvoriť niekoľko plánov, ktoré zahrnuli všetko čo je pre udržateľné mesto dôležité. Deň sme zakončili prehliadkou starého mesta Konstanci.

            Tretí deň sme začali krátkou prehliadkou školy. Potom nadišiel čas Slovenska na odprezentovanie našej témy o obnoviteľných zdrojoch energie a recyklácii odpadu. Po úspešnej prezentácii sme si ozvláštnili deň aj zaujímavým experimentom, ktorý nám ukázal ako získať energiu z citrónov. Samozrejme, aj v tento deň sme mali šancu využiť našu kreativitu a využiť materiály, ktoré by sa za iných okolností vyhodili, na niečo užitočné. Takto sa nám z obyčajných plechoviek podarilo vyrobiť mnoho unikátnych kvetináčov. 

            V štvrtý deň kolo prezentácii ukončili Portugalci s témou o základných obnoviteľných zdrojoch a úspore energie. Následne bol čas zašpiniť si naše prsty, zaboriť ich do hliny a vyskúšať si záhradníčenie. V ten deň sa nám podarilo zasadiť nie len kvietky ale aj rôzne bylinky. Tie ale potrebovali aj svoj vlastný domov. Preto sme zapojili aj naše stavebné schopnosti a spoločnou prácou sme pre nich postavili malý skleník. Za odmenu sme mali tú česť, prežiť tradičné rumunské popoludnie, ktoré bolo plné jedla, hudby a najmä dobrej nálady.

            No a prišiel náš posledný deň strávený v Rumunsku. Vydali sme sa na našu záverečnú prehliadku recyklačného strediska Green Tech, kde sme sa priučili ako sa odpad recykluje a ako sa môže ďalej využiť. Po prehliadke nás už čakalo len odovzdanie certifikátov za úspešné zúčastnenie na projekte a nakoniec tá najhoršia časť- lúčenie. 

            Tento projekt nám poskytol mnoho nových skúseností, za ktoré môžeme byť veľmi vďační.

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje