• Skúmame korene demokracie v Grécku

          • Pre 10 žiakov a 2 pedagógov našej školy v sobotu 11.novembra 2023 začala mobilita v gréckej Thive (Théby), zameraná na demokraciu a občianstvo. Na stanici nás čakalo vrelé privítanie kolegami a rodinami, v ktorých naši žiaci strávia celý týždeň. Inklúzia bola jednou z hlavných tém prvého spoločného projektového dňa. Počas tohto týždňa nás však čaká množstvo zaujímavých projektových aktivít v škole i mimo nej. Žiaci si v prvom rade zlepšia svoje komunikačné zručnosti v anglickom jazyku. Ďalším významným prínosom tejto mobility je rozšírenie obzorov v oblasti kultúrnej rôznorodosti, inklúzie a európskej spolupatričnosti zažitej práve v hosťovských rodinách.

            Eva Szanyiová a Andrea Slabá

          • Exkurzia Bratislava - Viedeň

          • V dňoch  9.-10.11.2023  sa žiaci našej školy zúčastnili dvojdňovej exkurzie Bratislava - Viedeň.

            V Bratislave sme si prezreli výstavu Body Worlds v OC NIVY, ktorá zaujala všetkých, ale hlavne budúcich študentov medicíny. Po prehliadke sme sa ubytovali a vychutnali si večernú atmosféru Bratislavy v rámci prehliadky historického centra.

            Druhý deň sme začali cestou do Viedne, kde sme pokračovali prehliadkou múzea Haus des Meeres, ktoré nás upútalo bohatým a rozmanitým morským svetom. Potom nasledovala  prehliadka historického centra Viedne, ktoré pomaly ožíva vianočnou výzdbou a vianočnými trhmi. Na záver našej exkurzie sme si pozreli záhrady paláca Schönbrunn.

             

          • Exkurzia - Sereď a Bratislava

          • V piatok 10.11.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili jednodňovej exkurzie. Navštívili  sme Slovenské národné múzeum holokaustu v Seredi, ktoré je dokumentačným a prezentačným pracoviskom a podáva informácie z bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. V druhej časti exkurzie sme sa presunuli do Bratislavy na výstavu Body worlds. Na tejto výstave sme sa dozvedeli informácie o anatómii, fyziológii a zdraví prostredníctvom procesu plastinácie.

          • Beseda v knižnici

          • V stredu 8.11. sa žiaci 3.A zúčastnili besedy v knižnici s pánom Gustávom Murínom, ktorý nám porozprával zaujímavosti o Slovákoch, ktorí sa vo svete nestratili.

          • Krajské majstrovstvá v Bedmintone družstiev žiakov SŠ 09.11.2023

          • Dňa 09.11.2023 sa naši žiaci zúčastnili Majstrovstiev kraja v Bedmintone družstiev žiakov  stredných škôl. Turnaj sa hral v Športovej aréne SOŠ školy železničnej  v Košiciach. V kategórii žiakov reprezentovali našu školu Miroslav Herčka a René Klimon, náhradník Michal Jerga.

            Turnaj sa hral systémom hry pavúka, víťazné družstvo postúpilo do ďalšieho zápasu. Družstvo chlapcov v turnaji odštartovalo vo svojom prvom zápase proti Gymnáziu T. Akvinského víťaznou štvorhrou. Žiaľ svoje dvojhry naši žiaci prehrali veľmi tesne, neprialo im športové šťastie. V druhom stretnutí s gymnáziom z Michaloviec, naši hráči opäť podali výborný výkon a štvorhru  vyhrali.  No v dvojhrách sa opakoval scenár a obaja ich prehrali rozdielom bodu .V treťom stretnutí s SOŠ z Moldavy nad Bodvou nestratili naši žiaci ani jeden set a vyhrali. Družstvo chlapcov obsadilo 7. miesto.

            Ďakujem našim  žiakom za  reprezentáciu školy.

          • Stolný tenis žiačok a žiakov

          • Naši žiaci sa dňa 8.11.2020 zúčastnili Okresného kola v stolnom tenise v Dobšinej. Dievčenské družstvo v zložení Mia Lakomý, Nina Skupeňová, Sára Hlaváčová sa umiestnilo na 3.mieste. Veľká pochvala patrí našej najmladšej hráčke Mii, ktorá potiahla naše dievčenské družstvo.Chlapčenské družstvo, ktoré reprezentovalo našu školu v zložení Lukáš Červeňák, René Bernár, Filip Farkašovský a Timur Török však obsadilo predposledné miesto, čo nás dosť zamrzelo. Pevne veríme, že sa nám v najbližších turnajoch bude lepšie dariť a žiaci dokážu poraziť viac súperov.

            Našim žiačkám a žiakom ďakujeme za reprezentáciu a držíme palce v ďalších zápasoch!

            Pedagogocký dozor:Mgr.Monika Bodnár

          • Wocabee šampionát 2023

          • V okresnom kole Wocabee šampionátu, konaného pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, sa od 25. do 29. 10.2023 z 34 zapojených tried v rožňavskom okrese,  tri naše triedy umiestnili v prvej trojke.

            Na 2. mieste kvarta v predmete ruský jazyk, s počtom bodov 509, na 3. mieste (so zhodným počtom bodov 411) dve naše triedy: 1. A v predmete taliansky jazyk a 1.D v predmete slovenský jazyk a slovenská literatúra.

            Všetky tri triedy zároveň postúpili do krajského kola tejto súťaže.

            Všetkým postupujúcim triedam držíme palce v krajskom kole.

          • Okresné majstrovstvá v Bedmintone družstiev žiakov a žiačok SŠ 03.11.2023

          • Dňa 03.11.2023 sa naši žiaci zúčastnili Majstrovstiev okresu v Bedmintone družstiev žiakov a žiačok stredných škôl. Turnaj sa hral v Športovej hale našej školy v Rožňave. V kategórii žiakov reprezentovali našu školu Miroslav Herčka a Radoslav Klimon, náhradník René Klimon. V kategórii žiačok naše gymnázium postavilo dva tímy, pretože máme šesť veľmi kvalitných bedmintonových hráčok. Družstvo žiačok A bolo v zložení Monika Černajová, Eliška Netoličková a náhradníčka Bianka Beneová.  Družstvo žiačok B bolo v zložení Katarína Adamková, Petra Mihóková a náhradníčka Rebeka Mihóková.

            Družstvo chlapcov obsadilo 1. miesto a postúpilo do krajského kola, ktoré sa bude konať 9.11.2023 v Košiciach. Družstvo chlapcov v turnaji nestratilo ani jeden set v konkurencii štyroch škôl.

            Dievčatá vo finálovom vyrovnanom a ťažkom zápolení podľahli družstvu Strednej zdravotnej školy, a získali veľmi pekné 2. miesto v okrese. Žiaľ organizátor okresného kola nepovolil súťažný štart nášmu dievčenskému tímu B. Tím B štartoval mimo súťaž a aj napriek tomu dievčatá vyhrali svoje zápasy. Prehrali len so spolužiačkami s družstva A.

            Ďakujem našim žiačkam a žiakom za skvelú reprezentáciu školy.

            Žiakom prajeme úspech aj  v krajskom kole.

          • Taliančina nás spája

          • Dňa 6.11.2023 žiaci z 2.B prežili zaujímavú hodinu taliančiny. Prostredníctvom zoom-u sa spojili s chorvátskymi študentmi, ktorí sa takisto učia taliansky. Témou tohto prvého stretnutia bolo zoznámenie sa. A hoci sa žiaci taliančinu učia len druhý rok, s komunikáciou nemali nijaký problém. Tešíme sa na ďalšie stretnutie v decembri.

          • Máme 1. miesto v Národnej súťaži

          • S veľkou radosťou oznamujeme, že sa naša škola stala víťazom v Národnej súťaži eTwinning za projekt Our European Sustainable City. S hrdosťou môžeme oznámiť, že sme získali 1.miesto v tejto prestížnej súťaži.

            Tento projekt bol veľmi náročný a sme veľmi radi, že naša snaha bola ocenená. Cieľom projektu bolo vytvoriť udržateľné riešenia pre mesto a jeho okolie. Naši študenti z bývalej sekundy pod vedením Zuzany Polónyovej pracovali s partnermi zo Španielska, spolupracovali na výskume, diskutovali o riešeniach a vytvorili plány pre udržateľné mesto budúcnosti.

            Toto víťazstvo je odmenou za tvrdú prácu a oddanosť všetkých zúčastnených. Chceli by sme sa poďakovať nášmu tímu učiteľov- Ing. I.Hlivákovej a G. Görgeyovej, študentom, rodičom a všetkých, ktorí nás podporovali na našej ceste. Toto víťazstvo je naším spoločným úspechom a dôkazom, že spolupráca a snaha môžu dosiahnuť veľké veci.

            Naša škola sa dostala na európsku úroveň a my sme pripravení reprezentovať našu krajinu s hrdosťou.

            Ešte raz ďakujeme všetkým, ktorí sa na tomto projekte podieľali a srdečne gratulujeme.

             

          • Súťaž Halloweenske Masky

          • ni tento rok sme nezabudli symbolicky osláviť Halloween, ktorý sa v našom okolí stáva čoraz populárnejším.

            27. októbra sa všetci žiaci v maskách zišli v aule školy, aby nám predstavili svoje zaujímavé, kreatívne či strašidelné kostýmy, s ktorými sa zároveň zapojili do súťaže o najstrašidelnejšiu, najkreatívnejšiu a najprepracovanejšiu masku.

            Školský parlament ocenil týchto žiakov:

            Najstrašidelnejšia maska:Patrik Očkaik, Alexandra Halaszova a Bianka Macková

            Najkreatívnejšia maska:Dominika Bányászová a Alexandra Molčíková, Kiara Molnárová, Nina Skupeňová, Natália Dávidová

            Najprepracovanejšia maska: Nina Kiselyová, Emma Balážová, Diana Lehocká, Nela Hutniková, Nina Matejová, Michaela Grešková, Sabinka Jakobejová, Elly Miháliková, Viktórie Otčenášová, Emma Adriana Stiglitz, Tamara Sabadošová, Sophia Hutniková, Simona Hlaváčová

          • Volejbal žiakov SŠ

          • Naši žiaci sa dňa 27.10.2023 zúčastnili Okresného kola vo volejbale žiakov SŠ.V priestoroch telocvične OA odohrali tri zápasy.Súpera zo SZŠ a SOŠ technickej prekonali v obidvoch zápasoch, kde predviedli bojovného ducha, avšak študentov z OA sa našim chlapcom nepodarilo poraziť aj keď predvádzali naozaj vydarené akcie. Naši študenti tak nakoniec obsadili 2.miesto na okresnom kole.

            Za reprezentáciu im veľmi pekne ďakujeme a držíme palce do ďaľších zápasov. 

          • Týždeň zdravej výživy

          • V dňoch 23.10. - 27.10. sa uskutočnil na našej škole Týždeň zdravej výživy. Celý týždeň sme sa snažili priniesť si do školy zdravú desiatu. V rámci tohto týždňa sme zorganizovali prednášku s aktivitami, pre žiakov druhých ročníkov, ktoré pre nás  urobila PhDr. I. Vozárová so SZŠ. Nižšie osemročné gymnázium súťažilo vo vedomostnom kvíze o zdravej výžive a tiež vytvorili plagáty na túto tému. Z obchodného reťazca TESCO sme dostali sponzorské ovocie, ktoré žiakom veľmi chutilo. 

          • Vedecký kuriér – „Oceán v skúmavke“

          • Dňa 25.10.2023 sa žiaci kvarty zúčastnili netradičnej hodiny fyziky a chémie, na ktorej si žiaci V.B spolu s pani profesorkou Szankovou pripravili pokusy v rámci programu Vedecký kuriér pod záštitou Európskej noci výskumníkov. Žiaci mohli vidieť rôzne pokusy: prípravu zásaditého roztoku a filtráciu nerozpustnej zrazeniny, chemické rozbitie molekuly vody na vodík a kyslík elektrolýzou prostredníctvom ceruziek a tiež prípravu a zapaľovanie vodíka.  Bližšie si ukázali význam acidifikácie oceánov.

          • Exkurzia - Opálové bane

          • Dňa 26.10.2023 sme navštívili národný poklad Slovákov – opálové bane, ktoré sa nachádzajú medzi obcami Červenica a Zlatá Baňa.
            Krásne opály zo Slovenských opálových baní, ktoré sú najstaršie na svete a jediné na našom kontinente, obdivuje celý svet. Baňa ukrýva množstvo neprebádaných chodieb, tajomstiev a legendárneho opálu. Pútavý výklad a dĺžka prehliadky 1278 m nás zaviedli do sveta baníkov i tajomných podzemných bytostí.

          • OKTÓBER- MESIAC ÚCTY K STARŠÍM

          • Mestský spevácky zbor P.J. Šafárika pri Gymnáziu Pavla Jozefa Šafárika  v Rožňave opäť reprezentoval nielen  školu, ale aj Mesto Rožňava, v rámci programu  pri príležitosti Mesiaca úcty k starším. 

            Mgr.  Eva Kardošová

          • SÚŤAŽ SOČ- PRIHLÁS SA

          • Stredoškolská odborná činnosť (SOČ)  je súťaž zameraná na 17 odborných oblastí (prírodovedné, technické, humanitné a spoločensko-vedné odbory), ktorej cieľom je:

            • podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov SŠ,
            • rozvíjať tvorivé kompetencie žiakov, kritické myslenie,
            • rozvíjať odborné-teoretické vedomosti, odborno-praktické schopnosti a zručnosti žiakov,
            • rozvíjať talent nadaných žiakov, ktorí môžu ukázať, čo sa v nich skrýva,
            • vytvoriť niečo nové alebo vylepšiť niečo v čom sa žiaci dobre vyznajú, čo ich zaujíma,

                 čomu sa venujú.

            Podmienkou je písomná odborná práca. Autor resp. autori prácu obhajujú ústne pred odbornou hodnotiacou komisiou.

            Pre koho je SOČ určená? Pre všetkých žiakov vo veku od 15 do 21 rokov.

            A čo takáto práca dá žiakovi?!?

            • zapojením sa do súťaže rieši aktuálne témy, využíva medzipredmetové vzťahy, učí sa pracovať v tímoch, vyhľadávať informácie, spolupracovať s odborníkmi z vysokých škôl, inštitúcií.
            • mimoriadne úspechy žiakov sú zohľadňované pri prijímaní na vysoké školy. Svoje odborné vedecké bádanie žiaci prezentujú na medzinárodnom podujatí Expo – Sciences International (ESI) a Expo-Sciences Europe (ESE).
            • naučí sa prezentovať svoje vedomosti a nápad

            Nič nemôžete stratiť, naopak  získať - skúsenosť, sebavedomie, výhru.

            Súťažné odbory SOČ 2023/2024 – 46. ročník:

            01 Problematika voľného času

            02 Matematika, fyzika (do obsahu odboru sa dopĺňa štatistika)

            03 Chémia, potravinárstvo

            04 Biológia

            05 Životné prostredie, geografia, geológia

            06 Zdravotníctvo, farmakológia

            07 Pôdohospodárstvo (poľnohospodárstvo, lesné a vodné hospodárstvo)

            08 Cestovný ruch, hotelierstvo, gastronómia

            09 Strojárstvo, hutníctvo, doprava

            10 Stavebníctvo, geodézia, kartografia (do obsahu odboru sa dopĺňa interiérový dizajn)

            11 Informatika

            12 Elektrotechnika, hardware, mechatronika

            13 História, filozofia, právne vedy

            14 Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie

            15. Ekonomika a riadenie

            16 Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba

            17 Pedagogika, psychológia, sociológia

             

            Ak máš záujem kontaktuj metodika SOČ na našej škole: PhDr. Anitu Kerekes

          • Úrad komisára pre deti

          • V dňoch 17.-19.10. 2023 sa v Ružomberku konalo 3. stretnutie Parlamentu detí a mládeže ako stáleho poradného orgánu komisára pre deti  prof. MUDr. Jozefa Mikloška.

            Cieľom bolo formou interaktívnych workshopov posilniť participáciu detí a mládeže a umožniť im vyjadriť svoj názorov na aktuálne témy. Tohto stretnutia sa za náš okres zúčastnila naša žiačka Katarína Adamková zo sexty.

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje