• Okresné kolo v súťaži Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          • V piatok 20. októbra 2023 sme s našimi 4 žiačkami z nižšieho gymnázia zavítali do rodiska P. E. Dobšinského, nášho významného zberateľa slovenských ľudových rozprávok  - do Slavošoviec, kde sa na jeho počesť konalo okresné kolo recitačnej súťaže. Odniesli sme si z neho krásne 3. miesto, ku ktorému blahoželáme Ele Šoltésovej z kvarty.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Gotická cesta

          • V utorok 17.10. sa zúčastnili žiaci 3.A a 3.B exkurzie „Gotická cesta“, ktorú organizovalo Banícke múzeum v Rožňave spolu s OZ Gotická cesta. Absolvovali sme Štítnický okruh s kostolmi v Plešivci, Koceľovciach a Štítniku. Tieto kostoly, pôvodne postavené na panstvách Bubekovcov a Štítnických,  v júni 2022 získali prestížnu značku Európske dedičstvo. Pre všetky tieto kostoly sú typické stredoveké nástenné maľby, ktorých autormi sú aj taliansky maliari a ich žiaci. 

          • Exhibičná debata

          • V pondelok, 16.10.2023 sa žiaci 1.A 1.B 1.D a kvinty zúčastnili exhibičnej debaty. Debatnú tézu “Mobily nám prinášajú viac škody ako úžitku” odprezentovali členovia debatného klubu, ktorý na našej škole pôsobí pod vedením pani profesorky Kalinovej. Cieľom debaty bolo ukázať spolužiakom, o čom debata vlastne je a aké zručnosti a skúsenosti v nej môžu získať. Okrem znalosti argumentácie a prehĺbenia kritického myslenia práca v klube prináša aj nové priateľstvá, tímovú spoluprácu a zábavu. Za túto skúsenosť veľmi pekne ďakujeme. Tešíme sa na ďalšie aktivity a nových členov debatného klubu.

            Sofia Sústriková

          • National Quality Label: Exploring regional history

          • Opätovne sme získali prestížny certifikát NQL (National Quality Label) v rámci programu eTwinning za našu neustálu snahu o zlepšovanie kvality našich projektov a spolupráce. Tento úspech je výsledkom tvrdej práce a oddanosti nášho tímu v rámci eTwinning.

            Projekt Exploring regional history prebiehal medzi medzi Slovenskom a Chorvátskom. Dokopy bolo v projekte zapojených 30 žiakov vo veku 17-19 rokov. Z našej školy to boli 10 žiaci z oktávy: N. Liptáková, M. Herčka, E. Línerová, R. Mihóková, K. Turicová, N. Gallová, K. Fedorová, T. Cingel. D. Šoltés, T. Tomášiková. Jedným z mnohých krásnych výstupov je aj táto e-kniha.

            Tento projekt bol zameraný na spoznávanie regionálnej histórie partnerskej krajiny, historických pamiatok, kultúry a šľachtických rodov Andrássy a Zrínsky. V spolupráci s partnerskou krajinou sme zvyšovali povedomie regionálnej histórie, zároveň sme zvyšovali povedomie o Európskom kultúrnom dedičstve a jeho hodnotách. Žiaci si zlepšili komunikačné zručnosti v anglickom jazyku a naučili sa pracovať s rôznymi Web 2.0 nástrojmi a spolupracovať v medzinárodných tímoch.

            NQL certifikát je ocenením našej schopnosti dosahovať vysoké štandardy kvality v e-Twinning projektoch a dodržiavať najlepšie postupy v oblasti medzinárodnej spolupráce a vzdelávania. Spoločne budeme pokračovať v posilňovaní kvality našich e-Twinning projektov a vytváraní nových príležitostí pre našich študentov.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • PINK October

          • Dňa 16.10.2023 sme sa na našej škole obliekli do ružovej farby, ako symbol solidarity a boja proti rakovine prsníka u žien. Tento deň bol aj nami venovaný pre tých, ktorí trpia týmto ťažko liečiteľným ochorením.

          • „Čo všetko dokáže voda a ako sa dajú oklamať oči?"

          • Dňa 12.10.2023 si žiaci V. B spolu s pani profesorkou Szankovou za pomoci programu Vedecký kuriér pod záštitou Európskej noci výskumníkov pripravili ukážky množstva zaujímavých experimentov pre žiakov I. OA. Tematika pokusov a pozorovaní sa niesla pod názvom „Čo všetko dokáže voda a ako sa dajú oklamať oči". Žiaci prímy sa mohli nadchnúť nielen nad pokusmi, ktoré opisovali a vysvetľovali vlastnosti kvapalín či svetla, ale aj vzťah medzi hustotou a teplotou plynných látok alebo kladne a záporne nabitými časticami. Žiaci mohli skúmať dlhodobý proces vyparovania a následnej kondenzácie vody, ale taktiež aj chvíľkové pozorovanie rozkladu svetla. Táto netradičná hodina fyziky hravo priblížila každodenné prírodné javy a zákonitosti tak, aby si to mladí žiaci mohli jednoducho zopakovať aj doma.

          • Erasmus days 2023

          • Slovenské školy sa už po piatykrát zapojili do osláv programu Erasmus+ a naše gymnázium ani tentokrát nebolo výnimkou! Piatkové vyučovanie sme žiakom spríjemnili prezentáciou programu Erasmus+, vďaka ktorému môžu vycestovať do zahraničia, a tak si nielen zlepšili svoje jazykové znalosti, ale hlavne okúsiť kultúru rozmanitých krajín na vlastnej koži a mať nezabudnuteľné zážitky.

                 Aby sme našich žiakov naladili čo najviac a povzbudili ich k participácii na projektoch a mobilitách, inšpirovali sme ich videami našich študentov, ktorí už majú podobnú skúsenosť za sebou a bez váhania by si ju kedykoľvek zopakovali. Videami však prispeli nielen žiaci, ale i učitelia, ktorí sa zúčastnili na rôznych kurzoch či job shadowingu, t. j. pozorovania pri práci učiteľov v zahraničí, aby sa aj oni neustále zdokonaľovali vo svojom odbore a motivovali svojich žiakov k učeniu sa cudzích jazykov.

                 Po krátkych zostrihoch z ciest sme pokračovali kvízom cez Kahoot, kde sa naši žiaci dozvedeli rôzne zaujímavosti o Erasme – koľko krajín a študentov už doň bolo dosiaľ zapojených, odkedy tento program funguje či koľko osôb zatiaľ vďaka mobilite navštívilo Slovensko.

                 Víťazov sme odmenili drobnosťami s logom Erasmu a potom sme už našich žiakov nechali vyskúšať si rôzne aktivity, ktoré pre nich pripravili či už ich spolužiaci alebo učitelia
            na zahraničných mobilitách.

          • National Quality Label

          • Opätovne sme získali prestížne certifikáty NQL (National Quality Label) v rámci programu eTwinning za našu neustálu snahu o zlepšovanie kvality našich projektov a spolupráce. Tento úspech je výsledkom tvrdej práce a oddanosti nášho tímu v rámci eTwinning.

            Projekt From History to Fashion medzi Slovenskom, Francúzskom a Talianskom prebiehal pod vedením p.prof. Slabej. Dokopy bolo v projekte zapojených 51 žiakov vo veku 17-19 rokov. Jedným z mnohých krásnych výstupov je aj táto e-kniha.

            Projekt  Our European Sustainable City so Španielskom prebiehal pod vedením p.prof. Zuzany Polónyovej a v spolupráci s p.prof. Ivetou Hlivákovou a Gabrielou  Görgeyovou. Tento projekt bol zameraný na životné prostredie a udržateľnosť a z našej školy na ňom pracovali žiaci z terajšej tercie. Na projekte spolupracovalo dokopy 45 žiakov. Medzi výstupy patrili aj pracovné listy vytvorené žiakmi, videá kde žiaci predstavujú svoje imaginárne udržateľné mesto, maketa vodného mlynu či videokonferencia.

            NQL certifikát je ocenením našej schopnosti dosahovať vysoké štandardy kvality v e-Twinning projektoch a dodržiavať najlepšie postupy v oblasti medzinárodnej spolupráce a vzdelávania. Spoločne budeme pokračovať v posilňovaní kvality našich e-Twinning projektov a vytváraní nových príležitostí pre našich študentov.

          • Dejepis v knižnici - Slovania deň 2.

          • V stredu 11,10.2023 žiaci zo sekundy pokračovali vo vyučovaní v knižnici. Dozvedeli sa zaujímavé informácie o Veľkomoravskej ríši. Ahoj posielam na stránku.Vedomosti si preverili vylúštením krížovky a už si vedia napísať aj svoje meno v hlaholike.

          • Mobilita v Čakovci

          • V rámci akreditácie Erasmus + sa 10 žiakov z VIII.OA vybralo na týždňovú mobilitu žiakov do chorvátskeho Čakovca s kolegami Anitou Kerekes a Miroslavom Droždiakom. Pestrý program sa začal 9. októbra 2023 a naši žiaci sa oboznamujú s históriou rodiny Zrinských a porovnávajú ju s históriou rodiny Andrássyiovcov. Pestrý program pripravený chorvátskou školou je nielen veľmi zaujímavý ale aj prínosný. Žiaci sa oboznamujú so vzájomnou históriou našich krajín a tým získavajú aj hlbšie pochopenie dôležitosti príslušnosti k Európskej únii.

             

          • Job shadowing v maďarskom Kecskeméte

          • V rámci Akreditácie Erasmus + sme rozbehli aj prvé pozorovanie pri práci , tzv. Job Shadowing. Od 9.10.2023 do 13.10.2023 sa Job shadowing  začal pre Tímeu Lörincz, ktorá práve v tomto týždni absolvuje pozorovanie výchovno-vzdelávacieho procesu na Gimnáziu Bolyaiho v Maďarsku v meste Kecskemét. Pozorovanie pozostáva z hospitácií na vyučovacích hodinách maďarského jazyka a literatúry, dramatickej a mediálnej výchovy a taktiež matematiky. Pedagogický zbor gymnázia spolu s mentorkou, kolegyňou Mónika Muráncsik Tóth ju prijali veľmi srdečne.

          • Prednáška o gotických freskách v kostoloch v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave

          • Vďaka prednáške organizovanej knižnicou sme sa so študentami seminárnej skupiny z predmetu Dejín umenia preniesli do 14. storočia a virtuálne sme sa prešli po ,,Gotickej ceste“. Nahliadli sme do niekoľkých gotických kostolov s historickým významom a pochopili sme aké je dôležité vidieť a poznať pre zachovanie a záchranu histórie o to viac, že sa to nachádza tu u nás na Gemeri a Malohonte. Prostredníctvom prednášajúceho sme  si priblížili obsah gotických výzdob kostolov.

            Za sprostredkovanie prednášky ďakujeme Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského a prednášajúcemu Petrovi Palgutovi z TIC a zo združenia Gotická cesta.

            Mgr.  Barbora Krajčiová

          • WORLD SPACE WEEK 2023

          • V rámci SVETOVÉHO KOZMICKÉHO TÝŽDŇA 2023 sa dňa 10. 10. 2023  aj študenti 2.OA zúčastnili 360° hemisférnej  projekcie, ktorá bežala v kupole  digitálneho planetária v Dome tradičnej kultúry Gemera.

            Ďakujeme opäť za pôsobivé zážitky a fundovaný výklad Zdeněkovi Molnárovi.

          • Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          • Ako každý školský rok, tak aj v tomto sme sa zahĺbili do tajov slovenských rozprávok vďaka našim šikovným recitátorkám. V prednese v rámci 2. kategórie nás v okresnom kole bude reprezentovať Karolína Jenčová z prímy, 3. kategóriu zastúpia Ela Šoltésová z kvarty a Sára Kuchtová z tercie.

            Víťazkám srdečne blahoželáme a tešíme sa na ich ďalšie úspechy. 

          • WORLD SPACE WEEK 2023

          • V rámci SVETOVÉHO KOZMICKÉHO TÝŽDŇA 2023 sa dňa 6. 10. 2023  študenti 1. A zúčastnili pôsobivej 360° hemisférnej  projekcie, ktorá bežala v kupole  digitálneho planetária v Dome tradičnej kultúry Gemera. Programom projekcie  bol náučný film s kozmickou tematikou „Back to the Moon – Späť na Mesiac". Film odborne komentoval pán Zdeněk Molnár. 

            Ďakujeme za pôsobivé zážitky. 

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje