• Integrovaná gramotnosť v praxi

          • V dňoch od 15. apríla do 22.apríla 2023  sme mali možnosť zapojiť sa do projektu Erasmus+ s názvom Integrovaná gramotnosť v praxi. Bývali sme v španielskom meste León v našich hostiteľských rodinách, s ktorými nás spojili večné putá a krásne spomienky. Počas celého pobytu v Leóne sme navštívili očarujúce pamiatky ako katedrálu alebo hrad Ponferrada. Absolvovali sme aj zaujímavé výlety do španielskej prírody, napríklad pôsobivé zlaté bane v Las Médulas alebo vzrušujúci výlet loďou do mesta Riaño. Vzdelávali sme sa aj na rôzne témy, ako sú biotechnológie, známi vedci z jednotlivých štátov, národné športy a mnohé iné. Mohli sme ochutnať ich národné jedlá, spoznať ich kultúru a sledovať spôsob života z vlastnej perspektívy. Učitelia spolu s koordinátormi projektu nám vytvorili skvelé prostredie a postarali sa o to, aby sme mali naše projektové dni vždy naplnené zaujímavými aktivitami, ktoré sme si naozaj užili. Naše hostiteľské rodiny sa o nás veľmi pekne starali a skutočne nám dali pocit, že sme súčasťou ich rodiny. Pre nás všetkých to bol jeden z najväčších zážitkov a sme veľmi vďační, že sme mohli byť toho súčasťou.

            Eliška Netoličková

             

          • Olympiáda kritického myslenia

          • Do krajského kola súťaže z našej školy postúpilo 15 žiakov, a to v dvoch kategóriách (1.-2./5.-6.ročník; 3.-5./7.-8.ročník). V rámci celého Slovenska sa súťaže zúčastnilo 384 súťažiacich (1.kat. – 178 a 2.kat. – 206). Z našej školy k najúspešnejším riešiteľom patrí Michal Adamko (3.A) – 19.-21.miesto a Dominika Kleknerová (VII.OA) – 34.-36.miesto.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

          • „Malý krok pre človeka, ale veľký skok pre náš debatný klub.“ M.H.

          • Debatný klub pôsobiaci na našej škole bol v Slovenskej debatnej asociácii oficiálne zapísaný v júni 2021.  Veľmi nás teší, že v relatívne krátkom čase mal náš klub svojho zástupcu aj na Finále Slovenskej debatnej ligy (FSDL).

            22.-24.4.2023 sa v Bratislave konalo tohtoročné FSDL. Medzi 20 najlepších tímov z celého Slovenska sa po troch regionálnych kolách dostal aj náš GYMRV tím pod vedením Mgr. Lýdie Kalinovej, ktorý reprezentujú Michal Adamko (3.A), Adam Zoltán Anderko (5.B) a Karina Bernáthová (VIII.OA).  Vyvrcholením súťaže bola debata dvoch najlepších tímov v Národnej rade Slovenskej republiky. A hoci sa nám nepodarilo zadebatovať si v NR SR, mali sme možnosť nahliadnuť do debát špičkových tímov. Prežili sme mimoriadne podnetný a zaujímavý predĺžený víkend.

            Víťazom blahoželáme a veríme, že debatný klub u nás bude každým rokom napredovať a rozširovať sa.


            @dk_gymrv

          • Školské kolo chemickej olympiády, kategória C

          • Dňa 21.4.2023 sa uskutočnilo školské kolo chemickej olympiády, kategórie C. S náročnými zadaniami sa popasovali žiaci 1. A, 2. B a kvinty. Na prvom mieste sa umiestnil žiak 1.A triedy Dávid Koľvek.

            Všetkým ďakujeme za účasť a víťazovi srdečne blahoželáme.

          • Biologická olympiáda

          • Naše žiačky Sylvia Široká a Sabina Jakobejová z 1.OA sa zúčastnili okresného kola  biologickej olympiády v kategórii D. Sylvia Široká sa umiestnila na 3.mieste.

            Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

          • Dni mesta Szerencs

          • Mestský Spevácky zbor P. J. Šafárika pri Gymnáziu Pavla Jozefa Šafárika - Pavol Jozef Šafárik Gimnázium  Rožňava sa dňa 19.4.2023 zúčastnil na oslavách Dní mesta Szerencs,  ktoré  sa uskutočnili 19.- 21. 4. 2023.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme nielen za reprezentáciu školy ale aj nášho mesta. 

            Eva Kardošová

            zbormajster  speváckeho  zboru

          • Recitačná súťaž v Budapešti

          • V dňoch 14. – 16. apríla 2023 pri príležitosti Dňa maďarskej poézie sa uskutočnila súťaž v prednese básní Sándora Petőfiho a Jánosa Aranya v Budapešti v 5. obvode. Keďže 5. obvod Belváros-Lipótváros má 5 zahraničných družobných miest a Rožňava je jedným z nich, podujatia sa zúčastnili aj žiaci našej školy, Olívia Hugyárová z 1.D a Áron Krištóf z 2.D triedy. Naši žiaci veľmi pekne reprezentovali našu školu, Áron Krištóf v kategórii stredoškolákov obsadil 1. miesto. Žiakom srdečne blahoželáme a prajeme im veľa ďalších úspechov.

             

            Szavalóverseny Budapesten

            2023. április 14.-16. között költészet napi Petőfi-Arany versmondó versenyre került sor Budapesten. A versenyre a város V. kerületének, Belváros-Lipótvárosnak 5 határon túli testvérvárosából, illetve budapesti iskolákból is hívtak versenyzőket. Mivel Rozsnyó is testvérvárosa Budapest 5. kerületének, így iskolánk diákjai, Hugyár Olívia (1.D) és Kristóf Áron (2.D) is meghívást kaptak e rendezvényre. A diákok méltón képviselték iskolánkat, öregbítették annak hírnevét, rengeteg élménnyel, tapasztalattal gazdagodtak.  Kristóf Áronnak külön gratulálunk, aki a középiskolások kategóriájában első helyezést ért el. További sok sikert kívánunk neki az előadóművészet terén!

          • Okresné kolo matematickej olympiády

          • Okresné kolo matematickej olympiády má za sebou už 72. ročník. Dňa 12. 4. 2023 nás v ňom reprezentovali v kategórii Z6 žiaci prímy Oliver Hagovský, Adam Skaloš, Michaela Zamkovská a v kategórii Z8 žiaci tercie Andrej Gallo, Nikolas Alex Hajdu, Ela Šoltésová.

            Žiaci našej školy dosiahli veľmi pekné výsledky: v kategórii Z6 získal Adam Skaloš 1.miestoOliver Hagovský 3.miesto. V kategórii Z8 skončila na 2. mieste Ela Šoltésová.

            Žiakom srdečne gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            PhDr. Monika Jackovičová

          • Kvalifikácia na celoštátne kolo olympiády mladých vedcov 2023 (IJSO)

          • Dňa 29.3.2023 sa uskutočnila kvalifikácia do medzinárodnej postupovej súťaže v prírodných vedách biológia, chémia, fyzika – Olympiáda mladých vedcov (IJSO). Kvalifikačné kolo bolo pre jednotlivcov a pozostávalo z domáceho experimentu a online testu. Našu školu reprezentovali 4 žiaci: Ela Šoltésová a Timur Török z tercie, Filip Kecskeméti a Oliver Ignác z kvarty. Najlepší výsledok dosiahol Filip Kecskeméti, ktorý sa umiestnil na 26. mieste zo 108 zúčastnených.

            Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy

            Mgr. JolanaSzanková- koordinátorka súťaže

          • Krajské kolo Dejepisnej súťaže: Studená vojna v Európe v rokoch 1945-1975

          • Dňa 5.4.2023 sa tím žiakov zo septimy: Nina Gallová, Nasťa Liptáková a Tomáš Cingel zúčastnil krajského kola dejepisnej súťaže v Košiciach s názvom: Studená vojna v Európe v rokoch 1945-1975. Usporiadateľom súťaže je Gymnázium Cheb (Česká republika) s podporou Nadačného fondu Gaudeamus. Súťaž má niekoľkoročnú tradíciu v rámci súťaží stredných škôl v Českej i Slovenskej republike.  

            Svoje vedomosti si obhájili vo vedomostnom teste a umiestnili sa na 9. mieste.

            Srdečne blahoželáme

            PhDr. Anita Kerekes

          • Vesmír očami detí

          • V Dome tradičnej kultúry Gemera prebehlo slávnostné vyhodnotenie regionálneho kola XXXVIII. ročníka celoslovenskej výtvarnej súťaže „Vesmír očami detí. V tomto kole v piatich kategóriách súťažilo až 245 výtvarných prác. 

            Porota vybrala postupujúce diela a tento rok náš okres na celoslovenskom kole bude reprezentovať spolu 20 výtvarných prác a medzi nimi aj práca Sáry Kuchtovej zo sekundy. 

            Popri postupujúcich výtvarných prácach sú vystavené aj ďalšie vybrané krásne výtvory súťažiacich žiakov. Tu sa porota rozhodla pre prácu Jakuba Jergu (príma), Stefánie Baffi (sekunda) a Sofie Štefančovej (tercia).

            Výstava je pre verejnosť prístupná v pracovné dni od 9:00 hod. do 15:00 hod. v Dome tradičnej kultúry Geme

          • SVETOVÝ DEŇ MATEMATIKY

          • Pri príležitosti SVETOVÉHO DŇA MATEMATIKY, ktorý sa každoročne viaže k 14. marcu, vypracovali žiaci prímy, tercie a sexty zaujímavé projekty. Pri ich tvorení pracovali s matematikou ako súčasťou nášho každodenného života, s matematikou ako jazykom prírody a prostriedkom znázorňovania a komunikácie.

                 Každý z projektov ukázal, že žiaci sú tvoriví, nápadití a hlavne vedia objaviť okolo seba matematické pojmy a vzťahy.

            PhDr. Monika Jackovičová

          • MAREC – MESIAC KNIHY

          • Mesiac knihy si pripomenuli žiaci 1.A, 2.B, sexty a septimy. Každý žiak si prečítal knihu svojho obľúbeného žánru a podelil sa o svoj čitateľský zážitok so svojimi spolužiakmi.

                 Vďaka rôznorodosti vkusu našich žiakov sa do pozornosti dostali nielen detektívne, romantické a psychologické romány, sci-fi a fantasy, ale i knihy zamerané na rozvoj osobnosti a Manga komiksy v japonskom štýle. Mnohí žiaci si k prezentovaniu prečítanej knihy vyrobili i zaujímavé predmety, ktorými umožnili svojim spolužiakom lepšie nahliadnuť do sveta knižnej klasiky i noviniek.

            PhDr. Monika Jackovičová

          • Diskusia s Madeline Vadkerty: Slovutný pán prezident

          • Dňa 31.3.2023 sa zúčastnili žiaci 3.A triedy diskusie s pani Madeline Vadkerty v Kultúrno- kreatívnom centre Kláštor v Rožňave. Diskusia bola zameraná prezentáciu knihy, ktorú napísala pani Vadkerty s názvom: Slovutný pán prezident,  Listy Jozefovi Tisovi.

            V knihe Slovutný pán prezident nám ponúka trinásť silných dokumentárnych poviedok, ktoré otvárajú málo známe kapitoly holokaustu na Slovensku. Ukazuje nám, ako protižidovská politika vojnového Slovenského štátu ničila životy obyčajných ľudí, z ktorých spravila občanov druhej kategórie len preto, že boli Židia. Všetky kroky, ktoré štát podnikal totiž mali jediný cieľ - raz a navždy sa ich zbaviť. Madeline Vadkerty nás sprevádza aj svojím výskumom, a tak sa celkom prirodzene stávame svedkami otvárania nezahojených bolestivých rán našej nedávnej histórie.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • S florbalkami opäť do školy

          • "S florbalkami opäť do školy! V stredu 12.04. oslavujeme na Slovensku ďalší skvelý Medzinárodný deň florbalu
            - aj tentoraz unikátnym spôsobom. Všetci chlapci a dievčatá si môžu priniesť do školy svoje florbalky alebo si
            ich požičať od svojich kamarátov a zahrať si počas dňa florbal v telocvični, či na školskom dvore. Oslávme
            tento deň pohybom a radosťou zo športu v akejkoľvek podobe. Viac športových zážitkov vám na konci
            školského roka prinesie celoslovenské školské finále SUPER FLORBAL s čistou energiou Ekofondu SPP. Váš
            Slovenský zväz florbalu a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR."

            Akcia bude prebiehať počas hodín telesnej a športovej výchovy dňa 12.4.2023.

          • „Spomienky so správnymi ľuďmi sú na nezaplatenie.“ (Kylenova poézia)

          •      My sme si na tvorenie spomienok našli nielen správnu partiu slovenských študentov, ale aj študentov z Poľska, Talianska a Grécka. Minulý týždeň sme sa zúčastnili výmenného pobytu v rámci projektu Memory of Europe, navštívili sme Tessaloniky a týždeň sme bývali v malebnom mestečku Mouzaki v Grécku.

                 Prvý deň sme boli ešte trošku hanbliví, ale predsa rozhodnutí nadväzovať nové priateľstvá. A začali sme rovno zhurta. Kým sme odcestovali z Tessaloník, zatancovali sme si spoločne s poľskými študentmi v strede móla pár tancov na spríjemnenie času. Pri obavách, ktoré sme mali ohľadom našich zručností komunikovania v anglickom jazyku, sme prekvapili samých seba. Podľa môjho názoru sme sa vôbec nemali čoho báť. Prišli sme na to, že ak nájdeme spoločné záľuby, nájdeme aj spoločnú reč. Najlepšie sa spoločná reč hľadala pri hraní kariet, ktoré sa drvili deň a noc, pri káve, ktorú tam mali ohromne chutnú, pri robení projektov a rozoberaní nápadov.

                 A tak sa aj stalo. Kamarátstva, ktoré nám vznikli za jeden týždeň, budú trvať minimálne navždy. Spomienky sú tvorené ľuďmi a ľudia tvoria spomienky. My sme si vytvorili nespočetne veľa spomienok, ktoré by sme nevymenili ani za milión a budeme na nich spomínať s iskrami, ale aj so slzami v očiach. Určite, keby sa nás niekto spýtal, či chceme ísť ešte raz, tak všetci by sme jednohlasne odpovedali ÁNO.  Najviac však môžeme byť vďační našim profesorkám, ktoré nám dali takúto možnosť, poskladali takú dobrú partiu a zároveň v nás mali neskutočnú dôveru.

            Janka Palečková, 4.B

          • Krajské kolo dejepisnej olympiády

          • V pondelok 3.4.2023 sa konalo v Košiciach krajské kolo dejepisnej olympiády. Našu školu reprezentovala Sofia Široká z kvarty v kategórii C, kde sa stala úspešnou riešiteľkou. V kategórii pre SŠ nás reprezentoval Tobias Lendacký z 2.A., ktorý sa umiestnil  na 3.mieste.

            Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje