• Founders Challenge

          • Founders Challenge je prvý stredoškoslký akceleračný program v Košickom kraji, na ktorom nás reprezentovala dvojica žiakov: Katarína Adamková (kvinta) a Miroslav Herčka (septima) s projektom "Knižné boxíky".

          • Multilaterálny seminár eTwinning v Portugalsku

          • Multilaterálny seminár eTwinning v Leiria, Portugalsko - 22.-24 jún, spojili výnimočnú skupinu absolventov a školiteľov. Z našej školy sa ho zúčastnila Mgr. Zuzana Polónyová, ktorá prijala  pozvanie spolu s ďalšími 3 ambasádormi zo Slovenska. Účastníci boli z rôznych krajín, ako Poľsko, Taliansko, Turecko, Belgicko, Cyprus, Moldava, Bulharsko a domáce Portugalsko.

            Bol to výborný seminár, ktorý poskytol zdieľanie a zamyslenie sa nad veľmi dôležitými otázkami týkajúcimi sa diverzity a inklúzie.

            Gratulujeme fantastickému organizačnému tímu a ďakujeme za pozvanie.

          • ŠTUDENTSKÝ SPARTAN

          • Naše Gymnázium sa spojilo so Strednou zdravotnou školou v Rožňave a pre našich študentov pripravilo športové podujatie na futbalovom ihrisku v Rožňave pod názvom ŠTUDENTSKÝ SPARTAN. O celú akciu a jej priebeh sa postarali Školské parlamenty oboch škôl.

            Na 50-tich súťažiacich čakala 5- kilometrová trať s 10 prekážkami, na ktorej sa súťažiaci museli brodiť močariskom, prejsť cez rieku, ukázať svoju obratnosť pri lezení cez hasičskú bariéru, plaziť sa v blate a predviesť svoje skúsenosti s oštepom.

            Po dobehnutí do cieľa každého súťažiaceho okrem veľkého potlesku čakala aj odmena v podobe medaily a trička. Všetci účastníci preukázali obrovské odhodlanie, silu a odvahu pri plnení zadaných úloh a na všetkých sme neskutočne hrdí.

            V kategórii chlapci umiestnenia získali:

            1. Tobias Koós - 1.A- Gymnázium P.J. Šafárika   - 25m50,13s

            2. Miroslav Herčka - septima - Gymnázium P.J. Šafárika - 25m56,61s

            3. Richard Tobias Želinský - 3.MA – Stredná zdravotná škola - 26m13,84s

             

            V kategórii dievčat umiestnenia získali:

            1. Katarína Kopaszová - septima- Gymnázium P.J. Šafárika - 28m57,53s

            2. Katarína Adamková - kvinta - Gymnázium P.J. Šafárika - 33m17,28s

            3. Simona Gergelyová - 2.B - Gymnázium P.J. Šafárika - 37m28,01s

             

            Veľká vďaka patrí tým, bez ktorých by uskutočnenie tejto akcie nebolo možné: Rodičovské združenie Gymnázia, Rodičovské združenie Strednej zdravotníckej školy, Mesto Rožňava, primátor mesta Rožňava Michal Domik, Futbalový klub MFK, Hasičský a záchranný zbor mesta Rožňava, Premio Pneuservis, Bonamix- Kecskeméti, JUDr. Peter Gallo

            Všetkým zapojeným ďakujeme a už teraz sa tešíme na budúci rok.

          • Návšteva koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau

          • Žiaci našej školy navštívili dňa 21.6.2023 miesto, ktoré bolo svedkom teroru a kde zahynulo viac ako milión ľudí židovského pôvodu. Do areálu múzea vstúpili bránou, ktorou počas 2. svetovej vojny vstupovali väzni, a nad ktorou je doteraz nápis Arbeit Macht Frei, teda Práca oslobodzuje. Počas prehliadky sa  dozvedeli o živote väzňov, v areáli sa nachádzajú osobné veci väzňov, aj plná miestnosť vlasov väzňov. Likvidácia práceneschopných väzňov a sterilizácia žien prebiehali v nemocnici.

            Počas i po návšteve múzea sme všetci boli plní zmiešaných pocitov, slzy v očiach, hnev, zúfalstvo i beznádej, ktoré boli cítiť z každého miesta sa prešli aj na nás, bez slov sme sa pozerali na seba, okolo seba, pretože slová nedokážu vyjadriť hrôzu, ktorú tam nevinní ľudia zažívali.

            Návštevu koncentračného tábora Auschwitz - Birkenau sme spojili s návštevu druhého najväčšieho mesta Poľska – Krakova.

          • Gotická cesta: Rok nástennej maľby

          • Dňa 21.6.2023 sa zrealizovala študijná exkurzia po gotickej ceste Gemera, ktorá previedla našich žiakov gemerskými kostolmi. Žiaci boli sprevádzaní po gotickej ceste Gemera, kde pod šedým nánosom nezastaviteľného času objavili skutočné poklady gemerských kostolíkov Štítnického okruhu počas autobusového výletu. V maličkých dedinkách a za hrubými kostolnými múrmi spoznali gotické fresky, poetické nástenné maľby so silným akcentom talianskych majstrov. Počas exkurzie žiaci  navštívili Kostol reformovanej cirkvi v Plešivci, Evanjelický kostol v Štítniku, Kostol v Koceľovciach a Kostol v Ochtinej.

            Od minulého roka nesie 12 kostolov Gotickej cesty v Gemeri a Malohonte značku Európske dedičstvo – European Heritage Label. Banskobystrický a Košický kraj, preto rok 2023 vyhlásili ako Rok nástennej maľby. Organizátor: Banícke múzeum v Rožňave, OZ Gotická cesta

             

            PhDr. Anita Kerekes

            PaedDr. Gabriela Görgeyová

          • Zlatá značka kvality

          • Náš ŠKOLSKÝ PARLAMENT si na konferencii 12.6.2023- EMPOWER/NO UZNAJ v Košiciach prevzal ocenenie ZLATEJ ZNAČKY KVALITY z rúk predsedu KSK Rastislava Trnku. Je to ocenenie za celoročnú aktivitu nášho ŠP, na získanie ktorého bolo potrebné naplniť všetky kvalitatívne i formálne kritéria, čo sa nám podarilo, a za čo sme veľmi vďační. Ocenenie si prevzali koordinátorka pre prácu s mládežou Mgr. Stanislava Strinková a predsedkyňa ŠP Katarína Adamková.

          • ENGLISH STAR

          • Dňa 27. apríla 2023 sa 17 žiakov prímy až kvarty zúčastnilo medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku ENGLISH STAR, ktorú na Slovensku, v Česku a v Maďarsku organizuje LEXICON SLOVAKIA o. z. Žiaci súťažili v kategóriách:

            STAR 6  (príma – 1 žiačka) – najúspešnejší Lea Štefančová vyriešili test na 93%

            STAR 7  (sekunda – 5 žiakov) – najúspešnejší Jakub Chochol získal 99%

            STAR 8  (tercia – 5 žiakov) – najúspešnejšia Tomáš Sečkár uspel na 95%

            STAR 9  (kvarta – 6 žiakov) – najúspešnejší Katarína Hagovská, Sebastián Ondrej a Chiara Hlivák  vyriešili test na 100%

            Trinásť žiakov z celkového počtu dosiahlo 90 – 100%, dvaja žiaci 80 – 90% a dvaja žiaci vyriešili test medzi 60 – 80%. Na všetkých súťažiacich čakajú pekné diplomy.

            SRDEČNE BLAHOŽELÁME

          • Netradičná hodina fyziky v príme

          • Žiačky 4.B triedy predviedli na hodine fyziky pre svojich mladších spolužiakov z prímy zaujímavé pokusy. Dozvedeli sa, ako fungujú niektoré fyzikálne zákony v praxi a následne si ich mohli aj sami vyskúšať. Najviac ich zaujal Van de Graaffov generátor a levitujúce bubliny. Ukázali si aj Pascalov zákon, lietajúce čajové vrecúško, či magnetické zápalky. Žiaci z prímy sa nielen veľa naučili, ale aj zistili, že fyzika môže byť zábava.

            J. Szanková, vyučujúca fyziky

          • Vzdelávacie aktivity UP2YOU

          • Dňa 13.6.2023 sa zrealizovali na našej škole dve vzdelávacie aktivity v oblasti participácie mládeže.

            UP2YOU – workshop: Život školského parlamentu alebo prečo sa zapojiť, zúčastnila sa ho trieda 1.B

            UP2YOU – workshop: Hodnoty demokracie, zúčastnili sa ho žiaci navštevujúci predmet Základy spoločenských vied I. a II. (3.A, 3.D, 4.B, VII.OA)

                        Cieľom vzdelávacích aktivít bolo rozvíjať kompetencie mladých ľudí, posilňovať ich iniciatívu a spoločenskú zodpovednosť, podporovať aktívne občianstvo, sociálnu inklúziu a interkultúrny dialóg medzi mladými ľuďmi. Vzdelávacie aktivity zrealizovala mimovládna organizácia pôsobiaca na východnom Slovensku Youthfully Yours SK v spolupráci s KSK:

             

            PhDr. Anita Kerekes 

          • Po stopách národovcov

          • Dňa 8.6.2023 sa žiaci 1.A triedy zúčastnili exkurzie „Po stopách národovcov“, ktorú si pre nich pripravila Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave.

                 V rámci celodenného programu sme absolvovali návštevu Gemerskej Polomy a Slavošoviec, kde sme navštívili rodné domy  Petra Kellnera Hostinského a Pavla Emanuela Dobšinského. Po vypočutí si bohatých príhovorov predstaviteľov obcí  o týchto dvoch národovcoch sme sa autobusom odviezli do mesta, ktoré v životoch našich viacerých národovcov zohralo nie malú funkciu – mesto Revúca. Tu na nás už čakali pracovníčky Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, ktoré svojimi prednáškami obohatili vedomosti našich žiakov z oblasti histórie tohto mesta a dejín Slovákov. Na záver exkurzie sme navštívili miesto narodenia Sama Tomášika – Evanjelickú faru v Gemerských Tepliciach, kde sa nám prihovorila nielen starostka obce, ale i miestny farár, ktorý neskrýval radosť zo zaradenia tohto miesta do harmonogramu našej exkurzie.

                 Počas celého dňa nás sprevádzali i pracovníčky Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ktorým patrí vďaka za pozvanie našich žiakov na túto exkurziu.

            PhDr. Monika Jackovičová, Mgr. Henrieta Horváthová

          • Naša šikovná chemička

          • Žiačka kvarty, Sofia Široká je úspešnou riešiteľkou krajského kola Chemickej olympiády, v kategórii D.

            Za svoj úspech získala od KSK diplom.

            Sofii ďakujeme za reprezentovanie našej školy a prajeme veľa úspechov do budúcnosti.

          • Za krásami národného parku Slovenský kras

          • Naši žiaci Sofia Široká, Katarína Hagovská, Peter Gallo z kvarty a Sylvia Široká z prímy sa zúčastnili 19.ročníka súťaže „Za krásami NP Slovenský kras“. Súťaž organizuje správa NP Slovenský kras a Gemerská knižnica P.E. Dobšinského v Rožňave. Súťaž prebiehala na náučnom chodníku v Gemerskej Hôrke a umiestnili sme sa na 2.mieste. Žiaci si preverili svoje vedomosti o faune, flóre a nerastnom bohatstve nášho národného parku.

             

            Súťažiacim gratulujeme

          • MAKS

          • V školskom roku 2022/2023 sa opäť uskutočnila matematická korešpondenčná súťaž MAKS. Je to súťaž pre všetkých, ktorým to páli, pri ktorej sa využíva viac zdravý rozum ako poučky a vzorce.

            Súťaž je určená pre 5. - 9.ročník ZŠ a prím u - kvartu osemročných gymnázií.

            V tomto školskom roku sa do súčaťe v rámci celého Slovenska prihlásilo 2612 žiakov, pričom z našej školy to bolo 11 žiakov:

            - v kategórii MAKS 6 - príma - František Kopecký, Silvia Široká,

            - v kategórii MAKS 7- sekunda - Oliver Laciak ,

            - v kategórii MAKS 8  - tercia - Ema Toplanská, Kitti Bernáthová, Viktória Júlia Lentvorská, Tomáš Sečkár, Tomáš Dulovec,

            - v kategórii MAKS 9 - kvarta - Katarína Hagovská, Sofia Široká, Peter Gallo.

            Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Školenie eTwinnning v Hrotoviciach

          • V dňoch 16.-18.6.2022 sa v českých Hrotoviciach českí a slovenskí ambasádori eTwinning zúčastnili inovatívneho workshopu o umelej inteligencii vo vzdelávaní.

            Počas workshopu sme sa zoznámili s rôznymi aspektmi umelej inteligencie, od strojového učenia po tvorbu obrázkov a vytvorenie hudby využitím umelej inteligencie. Spolu sme skúmali inovantívne spôsoby, ako môžeme integrovať túto technológiu do pedagogickej praxe a zlepšiť interakciu so študentmi. Na stretnutí sme spoznali aj novinky o novom programovom období Erasmus+ a venovali sa synergii medzi programom Erasmus+ a eTwinning.

            Ďakujeme CZ eTwinning za perfektnú organizáciu školenia a príjemnú atmosféru.

            Mgr. Zuzana Polónyová

          • Máme ďalší Európsky certifikát kvality

          • Gratulujeme triedam sekunda a 2.A, ktoré pod vedením Mgr.Zuzany Polónyovej získali tieto krásne ocenenia za projekty  "2 countries, 1 language" a "Multifriends Union", v spolupráci s partnerskými školami z Turecka, Talianska, Poľska a Rumunska.

            Získanie európskeho certifikátu kvality eTwinning je veľké ocenenie za vynikajúcu prácu a záväzok vo využívaní digitálnych nástrojov a spolupráce v oblasti vzdelávania. Je výsledkom  tvrdej práce, kreativity a inovácie v projektových aktivitách. Znamená to, že úsilie a angažovanosť vytvárajú hodnotné a stimulujúce prostredie pre vzdelávanie študentov a ich medzinárodnú spoluprácu.

            eTwinning certifikát kvality je vysoko ceneným uznaním, ktorého hodnota sa prejavuje v širšom vzdelávacom spoločenstve. Inovatívne prístupy k vzdelávaniu slúžia ako príklad pre ostatných učiteľov a inšpirujú ich k podobným úspechom.

            Európsky certifikát kvality eTwinning je nielen dôkazom odbornosti, ale aj zrkadlom oddanosti a nasadenia vo vzdelávaní. Je to vynikajúce ocenenie úsilia a talentu.

            Prajeme ďalšie úspechy a ešte raz blahoželáme k tomuto významnému oceneniu.

          • Zvíťazili sme v prestížnej súťaži

          • Dňa 15.6.2023 sa v Aule Volskwagen Technickej univerzity Košice uskutočnila Záverečná prezentácia projektov LAB IT Creativity 2.  Projekt, ktorý vznikol z iniciatívy Košického samosprávneho kraja (KSK), klastra Košice IT Valley a TUKE prepája vzdelávanie s praxou a prináša žiakom gymnázií príležitosť rozšíriť si nielen svoje digitálne kompetencie, ale aj mäkké zručnosti ako sú komunikácia, kreativita,  tímová práca či prezentácia na verejnosti. 

            V konkurencii 10 projektov, ktoré odprezentovali tímy zo 7 gymnázií KSK, získal náš projekt „Zdravé prostredie na našej škole“ 1. miesto.

            Laura Uhrínová (4.B) a Kitti Oleár (sexta) sa bravúrne zhostili úlohy predstaviť vytvorený systém monitorujúci aktuálne hodnoty kvality ovzdušia v 15 učebniach školy a tiež monitorovanie vlhkosti a teploty v kvetináčoch permakultúrnej záhrady. Prezentovali vytvorené webové stránky a zariadenia na merania kvality ovzdušia, ale aj celý priebeh realizácie projektu.

            Okrem nich patrí poďakovanie aj všetkým žiakom, ktorí sa niekoľko mesiacov podieľali na náročnej implementácii projektu - Dávidovi Nguyen Bat a Diane Mjachkej - lídrom obidvoch podprojektov, Vanesse Bodnárovej, Laure Maníkovej, Erikovi Garajovi, Marekovi Kováčovi, Brankovi Greškovičovi (3D tlač), Anne Sofii Görgeyovej a Michalovi Fafrákovi (UX/UI dizajn) a ďalším, ktorí prispeli k zdarnému ukončeniu projektu.

            Samotná realizácia projektu mohla prebehnúť vďaka Tatrabanke a ich  grantovému programu Digital pre stredoškolákov, z ktorého sme v novemberi 2022 získali finančnú podporu vo výške 2998 €. Získané finančné prostriedky sme využili na nákup senzorov, Raspberry Pi a iných technických komponentov. Škola spolufinancovala projekt sumou vo výške 250€.

            Partnerom projektu bola aj firma GlobalLogic Slovakia, ktorá formou mentoringu usmerňovala prácu  našich žiakov. Významnou mierou prispeli aj vysokoškoláci z TUKE.

            Projekt umožnil pretaviť digitálne sny našich gymnazistov do reality a je krásnym príkladom synergie rôznych sektorov.

              

            J.Halková

            vyučujúca informatiky

          • Spartan race Šamorín 2023

          • Naši žiaci sa počas víkendu zúčastnili preteku Spartan race v Šamoríne. Katarína Adamková a Miroslav Herčka sa zúčastnili night sprintu, ktorý sa na Slovensku konal prvýkrát. Katarína Kopaszová sa zúčastnila v kategórii super, kde odbehla viac ako 10 km, zdolala cez 30 prekážok a umiestnila sa na krásnom 2. mieste.

          • Poznaj slovenskú reč

          • V celoslovenskom kole súťaže organizovanej pod záštitou Ministerstva školstva – Poznaj slovenskú reč, ktoré prebiehalo v dňoch 7. – 9. júna 2023 v Bratislave s účasťou takmer 50-ky súťažiacich zo škôl alebo tried s vyučovacím jazykom maďarským z celého Slovenska, sa študentka 2.D triedy, Izabela Dendisová, reprezentujúca našu školu aj Košický samosprávny kraj (keďže na celoslovenské kolo postúpila po 3.mieste v krajskom kole KSK) sa v 3. kategórii umiestnila v bronzovom pásme.

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje