• Kurzy pre učiteľov

          • V Barcelone začali prvé kurzy v rámci Erasmus + Akreditácie. Eva Szanyiová ako koordinátorka projektu a Stanislava Strinková ako učiteľka umenia a kultúry absolvujú od 21. augusta do 26. augusta 2023 dva rôzne kurzy: Bring STEAM to Life: How to Build a School Makerspace and From STEM to STEAM Education: a New Learning Approach. Tieto dva kurzy sú v súlade s našimi akreditačnými cieľmi, kde hlavnou myšlienkou je spustiť STEAM na našej škole.

          • OZNÁMENIE OPRAVNÉHO TERMÍNU EČ A PFIČ MS 2023

          • Oznamujeme všetkým žiakom, ktorí sa majú zúčastniť opravného termínu EČ a PFIČ maturitnej skúšky, že termín
            a miesto konania je určené takto:

            Predmet     Anglický jazyk           

            Dátum        6. september 2023                    

            Miesto     Stredná odborná škola technická a ekonomická Jozefa Szakkayho – Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola Košice

            Žiaci, ktorí konajú EČ a PFIČ maturitnej skúšky sa dostavia do príslušnej školy s platným občianskym preukazom!

            Nástup na EČ je o 9.00 hod., nástup na PFIČ je o12.00 hod.

          • Historická exkurzia: Ortodoxná synagóga

          • Dňa 28.6.2023 sa žiaci VII.OA navštevujúci Historický proseminár zúčastnili historickej exkurzie v Košiciach. Cieľom exkurzie bola návšteva ortodoxnej synagógy na Puškinovej ulici. Synagógou nás sprevádzala PhDr. Jana Teššerová, ktorá šíri povedomie o holokauste ako potomok prvej generácie. Ortodoxná synagóga na Puškinovej ulici dýcha históriou ako jediná plnila svoj účel aj po vojne.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • Zlatá a bronzová expedícia DofE

          • Sme nesmierne hrdí, že prvýkrát odkedy máme na našej škole DofE sa nám podarilo vyskladať tím dofákov na zlatej úrovni, ktorí koncom júna absolvovali expedíciu. Zlatá expedícia trvala 4 dni a 3 noci. Počas zlatej expedície absolvovali dofáci viacero turistík v rámci Národného parku Slovenský raj. Dofáci spoznávali krásy národného parku, plnili si svoje povinnosti zamerané na prežitie v prírode a taktiež vytvárali fotoherbár rastlín rastúcich v národnom parku.

            Náš zlatý tím tvorili členovia:

            Katarína Kopaszová, Rebeka Raczemberger a Miroslav Herčka zo septimy, Katarína Adamková z kvinty a Michal Adamko z 3.A

            https://gymrv.edupage.org/a/dofe?eqa=dGV4dD10ZXh0L3RleHQzMiZzdWJwYWdlPTE5

             

            Tímy bronzových dofákov sa i tento rok zúčastnili kvalifikačnej expedície. Bronzová expedícia prebehla koncom mája a trvala 2 dni a 1 noc. Dofáci sa vybrali po trase zo Súľovej na Útulnu Gálová, kde prenocovali. Pomohli pohrabať pokosenú trávu, večer si opiekli pri ohni a strávili tak príjemný čas v kruhu priateľov. 

            Bronzové tímy tvorili členovia:

            Kristína Lešková a Samuel Barkász z 1.B, Simona Revajová a Tamara Lükőová z 1.A, Peter Gallo, Zuzana Šimková, Sebastián Ondrej, Katarína Hagovská, Kristián Szölösz a Sofia Široká z kvarty.

            https://gymrv.edupage.org/a/dofe?eqa=dGV4dD10ZXh0L3RleHQzMiZzdWJwYWdlPTIw

          • Program globálneho rozvojového vzdelávania s názvom Tri životy

          • Naša škola sa zapojila v druhej polovici školského roka 2022/2023 do programu globálneho rozvojového vzdelávania s názvom Tri životy, ktorého cieľom bolo poukázať na rozdielnosť životných podmienok a šancí ľudí na svete a na prínos Slovenska k zmene. Program bol pripravený po konzultáciách so školami a expertmi na metodiku tak, aby v priebehu vyučovacích hodín dokázal otvoriť problematiku rozdielov vo svete, podnietil žiakov k diskusii na túto tému a prinútil zamyslieť sa nad tým, ako môžeme z malého Slovenska ovplyvniť dianie v krajinách, ktoré majú veľké problémy.

            Na tento cieľ sme použili dokumentárny film Tri životy a metodický materiál, ktorý mapuje jeden deň v živote troch detí zo Slovenska, Kambodže a Lesotha. Ukazuje nerovnosti v bežných veciach, ako je prístup k vode, elektrine, potravinám, vzdelávaniu, či sociálnej spravodlivosti. Do programu sme zapojili triedne kolektívy: príma, sekunda, tercia, kvarta, kvinta,1.D, 2. B: ETV II., 3.D, septima: ZJV II. v rámci vyučovacích hodín Etickej výchovy, Občianskej náuky, Základov spoločenských vied i suplovaných hodín. V programe budeme pokračovať aj v nasledujúcom školskom roku. Partnerom nášho projektu sa stala nezisková organizácia SEEDS.

             

            PhDr. Anita Kerekes- koordinátorka programu

          • Founders Challenge

          • Founders Challenge je prvý stredoškoslký akceleračný program v Košickom kraji, na ktorom nás reprezentovala dvojica žiakov: Katarína Adamková (kvinta) a Miroslav Herčka (septima) s projektom "Knižné boxíky".

          • Multilaterálny seminár eTwinning v Portugalsku

          • Multilaterálny seminár eTwinning v Leiria, Portugalsko - 22.-24 jún, spojili výnimočnú skupinu absolventov a školiteľov. Z našej školy sa ho zúčastnila Mgr. Zuzana Polónyová, ktorá prijala  pozvanie spolu s ďalšími 3 ambasádormi zo Slovenska. Účastníci boli z rôznych krajín, ako Poľsko, Taliansko, Turecko, Belgicko, Cyprus, Moldava, Bulharsko a domáce Portugalsko.

            Bol to výborný seminár, ktorý poskytol zdieľanie a zamyslenie sa nad veľmi dôležitými otázkami týkajúcimi sa diverzity a inklúzie.

            Gratulujeme fantastickému organizačnému tímu a ďakujeme za pozvanie.

          • ŠTUDENTSKÝ SPARTAN

          • Naše Gymnázium sa spojilo so Strednou zdravotnou školou v Rožňave a pre našich študentov pripravilo športové podujatie na futbalovom ihrisku v Rožňave pod názvom ŠTUDENTSKÝ SPARTAN. O celú akciu a jej priebeh sa postarali Školské parlamenty oboch škôl.

            Na 50-tich súťažiacich čakala 5- kilometrová trať s 10 prekážkami, na ktorej sa súťažiaci museli brodiť močariskom, prejsť cez rieku, ukázať svoju obratnosť pri lezení cez hasičskú bariéru, plaziť sa v blate a predviesť svoje skúsenosti s oštepom.

            Po dobehnutí do cieľa každého súťažiaceho okrem veľkého potlesku čakala aj odmena v podobe medaily a trička. Všetci účastníci preukázali obrovské odhodlanie, silu a odvahu pri plnení zadaných úloh a na všetkých sme neskutočne hrdí.

            V kategórii chlapci umiestnenia získali:

            1. Tobias Koós - 1.A- Gymnázium P.J. Šafárika   - 25m50,13s

            2. Miroslav Herčka - septima - Gymnázium P.J. Šafárika - 25m56,61s

            3. Richard Tobias Želinský - 3.MA – Stredná zdravotná škola - 26m13,84s

             

            V kategórii dievčat umiestnenia získali:

            1. Katarína Kopaszová - septima- Gymnázium P.J. Šafárika - 28m57,53s

            2. Katarína Adamková - kvinta - Gymnázium P.J. Šafárika - 33m17,28s

            3. Simona Gergelyová - 2.B - Gymnázium P.J. Šafárika - 37m28,01s

             

            Veľká vďaka patrí tým, bez ktorých by uskutočnenie tejto akcie nebolo možné: Rodičovské združenie Gymnázia, Rodičovské združenie Strednej zdravotníckej školy, Mesto Rožňava, primátor mesta Rožňava Michal Domik, Futbalový klub MFK, Hasičský a záchranný zbor mesta Rožňava, Premio Pneuservis, Bonamix- Kecskeméti, JUDr. Peter Gallo

            Všetkým zapojeným ďakujeme a už teraz sa tešíme na budúci rok.

          • Návšteva koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau

          • Žiaci našej školy navštívili dňa 21.6.2023 miesto, ktoré bolo svedkom teroru a kde zahynulo viac ako milión ľudí židovského pôvodu. Do areálu múzea vstúpili bránou, ktorou počas 2. svetovej vojny vstupovali väzni, a nad ktorou je doteraz nápis Arbeit Macht Frei, teda Práca oslobodzuje. Počas prehliadky sa  dozvedeli o živote väzňov, v areáli sa nachádzajú osobné veci väzňov, aj plná miestnosť vlasov väzňov. Likvidácia práceneschopných väzňov a sterilizácia žien prebiehali v nemocnici.

            Počas i po návšteve múzea sme všetci boli plní zmiešaných pocitov, slzy v očiach, hnev, zúfalstvo i beznádej, ktoré boli cítiť z každého miesta sa prešli aj na nás, bez slov sme sa pozerali na seba, okolo seba, pretože slová nedokážu vyjadriť hrôzu, ktorú tam nevinní ľudia zažívali.

            Návštevu koncentračného tábora Auschwitz - Birkenau sme spojili s návštevu druhého najväčšieho mesta Poľska – Krakova.

          • Gotická cesta: Rok nástennej maľby

          • Dňa 21.6.2023 sa zrealizovala študijná exkurzia po gotickej ceste Gemera, ktorá previedla našich žiakov gemerskými kostolmi. Žiaci boli sprevádzaní po gotickej ceste Gemera, kde pod šedým nánosom nezastaviteľného času objavili skutočné poklady gemerských kostolíkov Štítnického okruhu počas autobusového výletu. V maličkých dedinkách a za hrubými kostolnými múrmi spoznali gotické fresky, poetické nástenné maľby so silným akcentom talianskych majstrov. Počas exkurzie žiaci  navštívili Kostol reformovanej cirkvi v Plešivci, Evanjelický kostol v Štítniku, Kostol v Koceľovciach a Kostol v Ochtinej.

            Od minulého roka nesie 12 kostolov Gotickej cesty v Gemeri a Malohonte značku Európske dedičstvo – European Heritage Label. Banskobystrický a Košický kraj, preto rok 2023 vyhlásili ako Rok nástennej maľby. Organizátor: Banícke múzeum v Rožňave, OZ Gotická cesta

             

            PhDr. Anita Kerekes

            PaedDr. Gabriela Görgeyová

          • Zlatá značka kvality

          • Náš ŠKOLSKÝ PARLAMENT si na konferencii 12.6.2023- EMPOWER/NO UZNAJ v Košiciach prevzal ocenenie ZLATEJ ZNAČKY KVALITY z rúk predsedu KSK Rastislava Trnku. Je to ocenenie za celoročnú aktivitu nášho ŠP, na získanie ktorého bolo potrebné naplniť všetky kvalitatívne i formálne kritéria, čo sa nám podarilo, a za čo sme veľmi vďační. Ocenenie si prevzali koordinátorka pre prácu s mládežou Mgr. Stanislava Strinková a predsedkyňa ŠP Katarína Adamková.

          • ENGLISH STAR

          • Dňa 27. apríla 2023 sa 17 žiakov prímy až kvarty zúčastnilo medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku ENGLISH STAR, ktorú na Slovensku, v Česku a v Maďarsku organizuje LEXICON SLOVAKIA o. z. Žiaci súťažili v kategóriách:

            STAR 6  (príma – 1 žiačka) – najúspešnejší Lea Štefančová vyriešili test na 93%

            STAR 7  (sekunda – 5 žiakov) – najúspešnejší Jakub Chochol získal 99%

            STAR 8  (tercia – 5 žiakov) – najúspešnejšia Tomáš Sečkár uspel na 95%

            STAR 9  (kvarta – 6 žiakov) – najúspešnejší Katarína Hagovská, Sebastián Ondrej a Chiara Hlivák  vyriešili test na 100%

            Trinásť žiakov z celkového počtu dosiahlo 90 – 100%, dvaja žiaci 80 – 90% a dvaja žiaci vyriešili test medzi 60 – 80%. Na všetkých súťažiacich čakajú pekné diplomy.

            SRDEČNE BLAHOŽELÁME

          • Netradičná hodina fyziky v príme

          • Žiačky 4.B triedy predviedli na hodine fyziky pre svojich mladších spolužiakov z prímy zaujímavé pokusy. Dozvedeli sa, ako fungujú niektoré fyzikálne zákony v praxi a následne si ich mohli aj sami vyskúšať. Najviac ich zaujal Van de Graaffov generátor a levitujúce bubliny. Ukázali si aj Pascalov zákon, lietajúce čajové vrecúško, či magnetické zápalky. Žiaci z prímy sa nielen veľa naučili, ale aj zistili, že fyzika môže byť zábava.

            J. Szanková, vyučujúca fyziky

          • Vzdelávacie aktivity UP2YOU

          • Dňa 13.6.2023 sa zrealizovali na našej škole dve vzdelávacie aktivity v oblasti participácie mládeže.

            UP2YOU – workshop: Život školského parlamentu alebo prečo sa zapojiť, zúčastnila sa ho trieda 1.B

            UP2YOU – workshop: Hodnoty demokracie, zúčastnili sa ho žiaci navštevujúci predmet Základy spoločenských vied I. a II. (3.A, 3.D, 4.B, VII.OA)

                        Cieľom vzdelávacích aktivít bolo rozvíjať kompetencie mladých ľudí, posilňovať ich iniciatívu a spoločenskú zodpovednosť, podporovať aktívne občianstvo, sociálnu inklúziu a interkultúrny dialóg medzi mladými ľuďmi. Vzdelávacie aktivity zrealizovala mimovládna organizácia pôsobiaca na východnom Slovensku Youthfully Yours SK v spolupráci s KSK:

             

            PhDr. Anita Kerekes 

          • Po stopách národovcov

          • Dňa 8.6.2023 sa žiaci 1.A triedy zúčastnili exkurzie „Po stopách národovcov“, ktorú si pre nich pripravila Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave.

                 V rámci celodenného programu sme absolvovali návštevu Gemerskej Polomy a Slavošoviec, kde sme navštívili rodné domy  Petra Kellnera Hostinského a Pavla Emanuela Dobšinského. Po vypočutí si bohatých príhovorov predstaviteľov obcí  o týchto dvoch národovcoch sme sa autobusom odviezli do mesta, ktoré v životoch našich viacerých národovcov zohralo nie malú funkciu – mesto Revúca. Tu na nás už čakali pracovníčky Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, ktoré svojimi prednáškami obohatili vedomosti našich žiakov z oblasti histórie tohto mesta a dejín Slovákov. Na záver exkurzie sme navštívili miesto narodenia Sama Tomášika – Evanjelickú faru v Gemerských Tepliciach, kde sa nám prihovorila nielen starostka obce, ale i miestny farár, ktorý neskrýval radosť zo zaradenia tohto miesta do harmonogramu našej exkurzie.

                 Počas celého dňa nás sprevádzali i pracovníčky Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ktorým patrí vďaka za pozvanie našich žiakov na túto exkurziu.

            PhDr. Monika Jackovičová, Mgr. Henrieta Horváthová

          • Naša šikovná chemička

          • Žiačka kvarty, Sofia Široká je úspešnou riešiteľkou krajského kola Chemickej olympiády, v kategórii D.

            Za svoj úspech získala od KSK diplom.

            Sofii ďakujeme za reprezentovanie našej školy a prajeme veľa úspechov do budúcnosti.

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje