• Adventný koncert

          • Dňa 14.12.2023 sa v Evanjelickom kostole a.v. v Rožňave konal ďalší ročník Adventného koncertu, ktorý zorganizovala pani Eva Kardošová v spolupráci so ZUŠ Rožňava. Príjemný zážitok nám okrem Speváckeho zboru Gymnázia P. J.Šafárika vytvorili aj spevácke zbory z miest Český Tešín, z Budapešti  a z poľského Tešínu. Vystúpilo aj niekoľko známych umelcov, medzi inými A. Temesiová Stenzowski z Viedne, R. Šimko zo skupiny Massriot.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za nádherné spríjemnenie adventného večera.

          • Školské kolo Pytagoriády

          • Dňa 13.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo matematickej súťaže Pytagoriáda.

            V kategórii P6 - príma - sa zúčastnilo 15 žiakov, v kategórii P7 - sekunda súťažilo 16 žiakov a v kategórii P8 - tercia súťažilo 21 žiakov.

            V kategórii P6 sa úspešnými riešiteľmi stali žiaci  Rastislav Stehlo, Mia Lakomý, Karolín Jenčová a Oliver Jakl.

            V kategórii P7 sa úspešným riešiteľom stal žiak Tomáš Vajda.

            V kategórii P8 sa úspešným i riešiteľmi stali žiaci: Kristína Kecskemétiová, Nina Kseničová a Lukáš Sýkora.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a úspešným riešiteľom blahoželáme a držíme palce v okresnom kole.

          • Slávnostné otvorenie upravenej učebne Fyziky

          • V piatok 15.12.2023 bola slávnostne otvorená upravená učebňa fyziky, ktorú sme mali možnosť zrekonštruovať z finančných prostriedkov Košického samosprávneho kraja. Učebňa tak v novom šate bude slúžiť na vyučovanie prírodovedných predmetov, ale aj na uskutočnenie krúžkov. Za pomoc pri získaní kapitálu a samotnej realizácii projektu ďakujeme predovšetkým pánovi županovi, vedeniu odboru školstva KSK, krajským poslancom a firme BUZGÓ s. r. o.

             

            Veríme, že vynovená učebňa bude dlhodobo a funkčne slúžiť našim študentom.

          • 29.ročník Šalianskeho Maťka v našej škole

          • Niektorí žiaci I.OA a II.OA sa v piatok 15.12. 2023 popasovali so slovenskými povesťami v súťaži Šaliansky Maťko. Povesti, ktoré si vybrali, predniesli v školskom kole 6 žiaci (I.OA - R.Zdechovan, M.Lakomý, II.OA - S.Široká, A.Skaloš, M.Frič, S.Jakobejová). 

            Všetci boli veľmi šikovní, takže výber prvých troch miest znamenal pre porotu neľahkú úlohu. Poradie víťazov je však nasledovné:

            1. miesto - Matúš Frič (II.OA)

            2. miesto - Sabina Jakobejová (II.OA)

            3. miesto - Sylvia Široká (II.OA)

            Do okresného kola postupuje 1.miesto, a tak Matúšovi prajeme veľa šťastia a všetkým účastníkom srdečne blahoželáme ku skvelým výkonom.

            Mgr. Veronika Eleková

          • Prvý východoslovenský turnaj v debate

          • 15. – 16. decembra sme sa zúčastnili na 1. východoslovenskom debatnom turnaji v Prešove.

            Naše tri tímy sa počas týchto dvoch dní popasovali s dvoma debatami na vopred pripravovanú tézu, ktorá znela „Medzinárodné Spoločenstvo by malo ekonomicky a politicky tlačiť Izrael do dvojštátneho riešenia situácie v Palestíne“ a následne na dve improvizované tézy, ktoré preverili našu schopnosť kriticky myslieť a vytvárať argumenty s hlbokými analýzami a prinášať nápady na nové a efektívne riešenia daných problematík.

            Zloženie našim troch tímov bolo nasledovné:

            Tím GYMRV1 – Michal Adamko (4.A), Tobias Lendacký  (3.A), Nina Horváthová (2.B)
            Tím GYMRV2  - Katarína Adamková (6.OA), Valentýna Netoličková (1.B), Sofia Široká (5.OA)
            Tím GYMRV3 – Bianka Macková (1.A), Jakub Očenáš (1.A), Sofia Koóšová (2.B)

            Veľmi úspešní sme boli nielen v tímovej, ale aj individuálnej súťaži rečníkov.  Oba tímy, GYMRV1 a GYMRV2, vyhrali zhodne 3 zo 4 debatných kôl a GYMRV1 obsadilo v celkovom hodnotení krásne 3. miesto z 20 zúčastnených tímov. Zároveň vďaka špičkovým rečníckym prejavom sa podarilo Mišovi a Tobiasovi zaradiť do Top 10 najlepších rečníkov, a to na 5. a 10. mieste.

            Aj keď to bola pre väčšinu z nás prvá debatná skúsenosť , z turnaja si odnášame len tie najlepšie a úsmevné zážitky, vrátane spomienok sa vtipné a ikonické hlášky našich rečníkov.

            Sofia Široká

             

          • Popularizačné prednášky prírodovedeckej fakulty UPJS v Košiciach

          • Dňa 15.12.2023sa na našom gymnáziu uskutočnili prednášky organizované v spolupráci s PF UPJŠ v KošiciachPrednášok sa zúčastnilo viac ako 70 študentov 1. - 4. ročníka, ktorí navštevujú aspoň jeden z voliteľných predmetov – matematický seminár, fyzikálny alebo informatický seminár alebo informatiku v prírodných vedách.

            Na úvodnom stretnutí v aule školy boli študenti oboznámený s možnosťami štúdia na Prírodovedeckej fakulte. Potom nasledovali tri prednášky, ktoré prebiehali paralelne. Každý žiak absolvoval  všetky tri prednášky.

            Popularizačné prednášky:

            RNDr. Lucia Janíčková, PhD.  Ústav matematiky

            Benzín je drahý, ako ušetriť?

             

            RNDr. Zuzana Paulínyová, PhD.   Ústav fyzikálnych vied
            Od Pascala k jadrovým zrážkam

             

            RNDr. Martin Vavra, PhD.  Ústav chemických vied 

            Trošku viac o kovoch

             

            RNDr. Marián Koreň

             

          • História a jazyk nás spája

          • Študenti Gymnázia P. J. Šafárika v Rožňave z tried s vyučovacím jazykom maďarským v dňoch 24-25. 11. 2023 sa zúčastnili historicko-literárnej exkurzie pod názvom História a jazyk nás spája. Exkurzia bola zameraná na aktivity formujúce vzťah k histórii, kultúre, tradíciám. Poznať historické fakty vlastného regiónu zamerané na spolužitie národnostných menšín.

            Prvý deň navštívili Múzeum maďarského jazyka v Széphalom, kde pôsobil Ferenc Kazinczy, maďarský spisovateľ a jazykovedec. Po tejto návšteve nasledovala prehliadka interaktívnej výstavy v múzeu kaštieľa Borši. Tu sa narodil knieža František Rákóczi II., vodca protihabsburského povstania v rokoch 1703-1711.

            Druhý deň exkurzie patril Košiciam, kde si študenti prezreli expozície Východoslovenského múzea v pamätnom dome Františka Rákócziho II. A Dóm sv. Alžbety, kde je F. Rákóczi II. pochovaný. Na záver účastníci exkurzie položili veniec na pamätnú tabuľu na dom na Hlavnej ulici, kde žil a pracoval F. Kazinczy.

            Celá exkurzia prehĺbila utváranie a formovanie historického vedomia, na základe ktorého žiaci sú schopný pochopiť minulosť a prítomnosť vlastného regiónu zamerané na spolužitie národnostných menšín.

             

            Nyelvünk és történelmünk összeköt

            A rozsnyói P. J. Šafárik Gimnázium magyar tanítási nyelvű osztályainak diákjai 2023. november 24-én és 25-én egy történelmi- irodalmi tanulmányúton vettek részt a „Nyelvünk és történelmünk összeköt“ elnevezés alatt. Az exkurzió azokra az aktivitásokra volt beállítva, amelyek elmélyítik, formálják a diákok kötődését a történelemhez, kultúrához, hagyományokhoz. Ismerni saját régiónk történelmét, a nemzeti kisebbségek együttélésére irányulva.

            A diákok első nap ellátogattak A Magyar Nyelv Múzeumába Széphalomra, ahol Kazinczy Ferenc író, költő és nyelvész tevékenykedett. Ezután a Rákóczi-kastély interaktív kiállításának megtekintése következett Borsiban. Itt született II. Rákóczi Ferenc fejedelem, a Habsburg-ellenes felkelés vezetője 1703-1711 között.

            Az exkurzió második napja Kassáé volt, ahol a diákok a Kelet-szlovákiai Múzeum részét képező II. Rákóczi Ferenc emlékházának megtekintése után ellátogattak a Szent Erzsébet-székesegyházba, ahol II. Rákóczi Ferenc nyughelye található. A diákok az exkurzió befejezése alkalmából megkoszorúzták Kazinczy Ferenc emléktábláját annak a háznak a falán, ahol az író Kassán tevékenykedve élt és dolgozott.

            A tanulmányút elmélyítette a történelmi tudat keletkezésének és formálásának módjait, amelyek alapján a tanulók képesek megérteni régiójuk múltját és jelenét a nemzeti kisebbségek együttélésére irányulva.

          • Reprezentácia školy

          • Na našej škole študujú všestranne šikovní žiaci, ktorí vynikajú nielen svojimi vedomosťami, ale aj svojou činnosťou mimo školy. 

            Žiak Michal Gallo zo sekundy patrí k úspešným tenistom. Darilo sa mu aj na zatiaľ poslednom turnaji, kde skončil na 1.mieste.

            Gratulujeme.

          • Finančná sloboda – fikcia alebo realita?

          • Dňa 15.10.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili hry Finančná sloboda. Hra bola realizovaná pod záštitou nadácie spoločnosti OVB. Žiaci sa zábavnou formou naučili ako sa správne finančne rozhodovať a aké pravidlá je pri tom potrebné dodržiavať. Stanovený cieľ zarobiť 120 000 € dosiahla dvojica žiakov zo 4.A v zložení Juraj Fafrák a Adam Molčan. Obidvom srdečne blahoželáme.

            Zodpovedná: Tatiana Chocholová

          • Krajské kolo žiačok a žiakov SŠ v basketbale

          • V dňoch 6.-7. 12. 2023 sa žiačky a žiaci našej školy zúčastnili krajských kôl v basketbale žiačok a žiakov SŠ v Košiciach. Ako prví našu školu reprezentovali chlapci, ktorí vo svojej skupine v oklieštenej zostave nedokázali poraziť žiakov z Gym.Park Mládeže. Žiaľ ani druhý zápas sa chlapcom nepodarilo otočiť vo svoj prospech. Našim žiakom sa tak nepodarilo prebojovať zo svojej skupiny a celkovo sa tak umiestnili na 4. - 8. mieste. 

            Dievčat reprezentujúcich našu školu vycestovalo do Košíc len 5. Napriek ťažkej situácii sa však nevzdali a aspoň prvý polčas vyhrali a ukázali chuť bojovať, avšak sily im nestačili a druhý polčas prvého zápasu už nezvládli otočiť vo svoj prospech proti družstvu Súkromneho športového gymnázia Užhorodská. Druhý súper, ktoreho sme mali vylosovaného sa nedostavili na turnaj a tak naše dievčatá obsadili celkové 4. až 8. miesto.

            Našim žiačkám a žiakom ďakujem za reprezntáciu!

          • Olympiáda kritického myslenia

          • Kritické myslenie patrí medzi najdôležitejšie zručnosti v 21.storočí, a preto sa študenti našej školy už tradične zapájajú do Olympiády kritického myslenia. Tohtoročné školské kolo prebehlo 12.12.2023.
            Olympiáda kritického myslenia (OKM) je súťaž pre študentky a študentov stredných škôl. OKM reaguje na nedostatok vzdelávania v oblasti kritického myslenia a mediálnejgramotnosti mladých ľudí. Cieľom OKM je posilniť odolnosť voči dezinformáciám a manipulačným taktikám, rozvinúť argumentačné zručnosti mladých ľudí, zvyšovať kvalitu verejnej diskusie, naučiť mladých ľudí overovať správy a určovať dôveryhodné zdroje informácií, vytvoriť zdravé návyky pri trávení času na sociálnych sieťach a zlepšiť schopnosť korektne interpretovať dáta, štatistiky a grafy. (https://www.okm.sk/sutaz)
            Súťaž prebiehala online, a to vypracovaním 60-minútového testu.


            Mgr. Lýdia Kalinová

          • Školské kolo OĽP

          • Dňa 7.12.2023 sa uskutočnilo na našej škole školské kolo 26. ročníka Olympiády ľudských práv (OĽP), ktorej sa zúčastnilo 6 žiakov z našej školy: J. Kardošová-3.A, M. Herčka, D. Kleknerová, N. Liptáková, E. Línerová, N. Gallová- oktáva. Na prvom mieste sa umiestnila Jana Kardošová z 3.A triedy, ktorá nás bude reprezentovať na krajskom kole OĽP.

            Srdečne blahoželáme

            PhDr. Anita Kerekes

          • LAB IT Creativity 3

          • Pred nami je nová výzva – spopularizovať našu posilňovňu a ponúknuť študentom aktívne a zdraviu prospešné trávenie voľného času. Projekt zahŕňa elektronický rezervačný systém, videonávody, bezkontaktný vstup a mnohé iné. Spoluprácu sme rozbehli s firmou Vissim, s.r.o.

            Ak sa ti nápad páči a mal by si záujem stať sa registrovaným členom, zanechaj nám like na školskej facebookovej stránke.

            Ďakujeme

            projektový tím

          • Basketbal žiačok a žiakov SŠ

          • Naše žiačky a žiaci sa dňa 1.12.2023 zúčastnili Okresného kola v basketbal žiačok a žiakov SŠ na pôde Obchodnej akadémii.Našu školu úspešne reprezentovali dievčatá aj chlapci, kde dokázali vyhrať všetky zápasy proti Obchodnej akadémii a Strednej odbornej škole.Dievčenské aj chlapčenské družstvo obsadilo konečné 1.miesto a tak našu školu a aj okres v najbližších dňoch budú reprezentovať na krajskom kole v Košičiach.

            Obom naším družstvám srdečne gratulujeme a držíme palce!

            Pedagodický dozor: Mgr.Monika Bodnár

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Aj tento rok bola naša škola súčasťou zbierky s nádhernou myšlienkou. Spoločne sme naplnili desiatky krabíc od topánok, ktoré potešia  mnohých seniorov. V našich darčekoch si nájdu niečo slané, sladké, teplé i voňavé, no to najdôležitejšie je, že sme ich robili s láskou.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili :)

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje