• Attomat 10- kategória OPEN

          • Attomat je online individuálna matematická súťaž.

            Súťaž je určená hlavne pre žiakov siedmeho až deviateho ročníka ZŠ, resp. sekundu až kvartu OG. Pričom každý ročník má pripravenú samostatnú súťažnú kategóriu. 

            Môžete sa zapojiť aj v kategórii OPEN, ktorá je určená pre každého, kto rád rieši zaujímavé matematické úlohy. 

            Práve v kategórii OPEN nás úspešne reprezentovala Katarína Adamková (kvinta), ktorá obsadila v celoslovenskom rebríčku pekné 23.miesto z 95 účastníkov.

            Srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalšom súťažení.

             

            Viac o súťaži nájdete na: https://akcie.p-mat.sk/attomat/

          • Logická hra Brloh

          • V tomto školskom roku sa uksutoční 13.ročník internetovej tímovej súťaže, ktorá je určená pre žiakov základných škôl a príslušných ročníkov nižších stupňov osemročného gymnázia.

            Každý tím môže mať najviac štyroch členov. Prvé kolo začína 6.11.2022. Súťaž má 3 semifinálové kolá, malé finále a veľké finále pre najlepších.

            Ak máš spolužiakov, s ktorými dokážeš spolupracovať pri riešení úloh, tak neváhaj a prihlás sa u svojho vyučujúceho matematiky.

             

            Viac o súťaži nájdete na stránke: 

            http://brloh.math.muni.cz/

          • Školský parlament - výsledky volieb

          • Členmi školského parlamentu na rok 2022/2023 sa v zmysle zákona č. 596/2003 Z. z., §26 bodu 3 a Štatútu Školského parlamentu čl. IV stalo 15 kandidátov s najvyšším počtom hlasov v tomto poradí:

             

            1.     Krištóf Áron (I.D)

            2.     Adamková Katarína (V.OA)

            3.     Gorgeyová Anna Sofia (II.A)

            4.     Adamko Michal (III.A)

            5.     Tešlár Vladimír (III.A)

            6.     Berkešová Beáta (VIII.OA)

            7.     Kesiová Ema (III.A)

            8.     Dendisová Izabela (II.D)

            9.     Imreová Zuzana (VI.OA)

            10.  Spišiaková Diana (III.OA)

            11.  Lukáčová Tamara (III.A)

            12.  Skupeňová Nina (II.OA)

            13.  Kopecký František (I.OA)

            14.  Thernová Natália (II.B)

            15.  Kuchtová Sára (II.OA),

            Teším sa na spoluprácu.

             

            Mgr. Stanislava Strinková

          • Biela pastelka

          • V piatok 23.9.2022 sa žiačky našej školy Sofia Sústriková (5.OA), Sofia Zagibová (5.OA), Tamara Lukáčová (3.OA ) a Zuzana Imreová (6.OA) zúčastnili zbierky organizovanej Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Táto celoslovenská verejná zbierka „Biela pastelka“ sa každoročne koná za účelom získania finančných prostriedkov na realizáciu rôznych projektov a aktivít na skvalitnenie života ľudí so zrakovým postihnutím. Výťažok z predaja bude použitý na špeciálne kurzy pre zrakovo postihnutých ľudí, ako sú napríklad: výučba chôdze s bielou palicou, čítania a písania Braillovho písma, starostlivosti o domácnosť, varenia, samostatného pohybu doma i na verejnosti, ako aj na podporu vlastných projektov a aktivít nevidiacich a slabozrakých ľudí. 

            Bolo nám cťou zúčastniť sa a pomôcť.

          • Ceremónia DofE 22.9.2022

          • Aj v uplynulom roku boli naši študenti zapojení do programu Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE). Jedná sa o komplexný rozvojový program, ktorý dáva mladým ľuďom šancu rozvinúť svoje schopnosti a charakterové vlastnosti pre reálny život, naplniť svoj potenciál a pomôcť im uspieť v živote. Spolu 16 študentov získalo ocenenie na bronzovej alebo striebornej úrovni. Všetci úspešne dosiahli svoje stanovené ciele, pri ktorých zdolávali športové, talentové a dobrovoľnícke aktivity, o ktorých  vás budeme bližšie informovať na FB a IG profile našej školy- predstavujeme našich dofákov. Celou touto cestou ich viedli vedúce Lýdia Kalinová, Gabriela Görgeyová, Sofia Vidová a Zuzana Polónyová. Všetci účastníci striebornej úrovne boli zároveň ambasádormi DofE na našej škole a jedného z nich, Denisa Repku, tento program natoľko zaujal, že sa rozhodol stať vedúcim v DofE. Bude viesť aj expedičné skupiny a je rozhodnutý s našou školou externe spolupracovať aj v budúcnosti.

            Účastníkmi bronzovej úrovne boli: Barbora Plutová, Diana Tengelyová, Janka Palečková, Marianna Ičová, Maroš Šoltés, Michal Adamko, Sabina Mužlayová, Sandra Zakharová, Sofia Mišendová, Sofia Zagibová, Vladimír Tešlár a Zuzana Macková.

            Účastníkmi striebornej úrovne boli: Denis Repka, Katarína Adamková, Sofia Sústriková a Tamara Bakošová.

            Všetkým srdečne gratulujeme!

             

          • Geografický korešpondenčný seminára GeoKoS

          • Aj tento školský rok máte  možnosť zapojiť sa do Geografického korešpondenčného seminára GeoKoS, ktorý  organizuje organizačný tím vysokoškolských pedagógov z Katedry ekonomickej a sociálnej geografie, demografie a územného rozvoja z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Podrobnosti nájdete na stránke www.humannageografia.sk/geokos

             

             

          • SlovakiaTech Forum – Expo

          • Dňa 20.9.2022 sa 20 vybraných žiakov 3. - 4. a 5. ročníka nášho gymnázia zúčastnilo konferencie SlovakiaTech Forum - Expo v Košiciach.

            SlovakiaTech Forum – Expo je medzinárodná odborná konferencia a inovačno-technologický veľtrh firiem, ktorého cieľom je stretnutie slovenských a zahraničných odborníkov v oblasti inovácií, priemyslu a priemyselných technológií, energetiky, dopravy a logistiky, v oblasti životného prostredia a vzdelávania, ako aj prezentácie vedeckého a inovačného potenciálu slovenských technologických firiem.je

            https://www.slovakiatech.sk/

            RNDr. Marián Koreň

          • Finále projektu IT Creativity LAB

          • Sedem mesiacov práce sme zavŕšili na finále projektu IT Creativity LAB, ktoré sa konalo dňa 19. 9. 2022 v Aule Volkswagen v Košiciach. Projekt bol realizovaný za podpory Košického samosprávneho kraja, Košice IT Valley a Technickej univerzity v Košiciach. Vďaka našej partnerskej firme  @GlobalLogic Slovakia s.r.o. malo naše gymnázium  zastúpenie v podobe dvoch projektov. Portál „Maturita bez stresu“ s riešenými úlohami z matematiky, fyziky a biológie mali česť prezentovať  Michal Fafrák z oktávy a náš bývalý študent Jaroslav Kupec, ktorí i s mnohými ďalšími pracovali pod vedením mentora @Tibora Radačovského. Druhým projektom bolo Inteligentné terárium, ktoré mal pod taktovkou @Matúš Rebič a na finále s ním vystúpili študenti 5. B Marek Meliško a Július Richnavský.  Ďakujeme firme GlobalLogic Slovakia s.r.o., menovite @Andrei Štefanovej, @Matúšovi Rebičovi a @Tiborovi Radačovskému, ktorý bol dušou celého projektu. Poďakovanie patrí aj všetkým študentom, ktorí obetovali svoj voľný čas  a prispeli tak k zdarnému koncu. Pripomínať nám ho bude aj krásna vynovená učebňa informatiky.

          • Štipendiá v školskom roku 2022/2023

          • Poskytovanie sociálnych štipendií sa realizuje podľa zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školského zákona), podľa § 149 Štipendium a iné nepeňažné plnenie a Vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 224/2022 Z. z. o strednej škole.


            Výška štipendia

            závisí od priemerného prospechu v predchádzajúcom polroku školského vyučovania a od výšky životného minima nezaopatreného dieťaťa, teda v školskom roku 2022/2023 je:

            a) 53,52 € - pri priemernom prospechu žiaka do 2,0 vrátane, vo výške 50 % výšky životného minima,

            b) 37,47 € -pri priemernom prospechu žiaka horšom ako 2,0 do 2,5 vrátane vo výške 35 % výšky životného minima,

            c) 26,76 € - pri priemernom prospechu žiaka viac ako 2,5 vo výške 25 % výšky životného minima.


            Ak je žiak hodnotený z povinných vyučovacích predmetov inak ako klasifikáciou, poskytuje sa mu v príslušnom školskom roku sociálne štipendium vo výške 35 % sumy životného minima nezaopatreného dieťaťa.

            Jednou z podmienok na priznanie sociálneho štipendia je, že jeho celkové hodnotenie za predchádzajúci polrok je prospel.

            Sumy životného minima sa podľa §5 zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime v znení neskorších predpisov, upravujú zvyčajne k 1. júlu bežného kalendárneho roku.

            Vzhľadom na to, že sa k 1. júlu 2022 hodnoty životného minima zmenili, v školskom roku 2022/2023 sumy životného minima majú nasledovné hodnoty:

            234,42 € v prípade ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu,

            163,53 € v prípade ak ide o ďalšiu plnoletú spoločne posudzovanú osobu,

            107,03 € ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo o nezaopatrené dieťa.


            V prílohe pripájame žiadosť o pridelenie sociálneho štipendia:

            Ziadost_o_socialne_stipendium.docx



          • Letná akadémia korešpondenčného seminára KaSMED

          • Minulý školský rok prebehol druhý ročník korešpondenčného seminára KaSMED, organizovaného občianskym združením MEDCON, ktorého cieľom je  zatraktívniť a priblížiť medicínsku profesiu a výskum stredoškolským študentom formou zážitkového vzdelávania. 

            Z našej školy sa do jeho riešenia zapojili tri študentky: Hana Kovácsová z terajšej 4.A  a Diana Tengelyová s Beátou Berkešovou z terajšej oktávy. Umiestnili sa na popredných miestach v rámci prvej dvadsiatky a mohli sa tak zúčastniť aj letnej akadémie. Zažili týždeň v komunite budúcich zdravotníckych pracovníkov a zúčastňovali sa na prednáškach s lekármi, záchranármi, zdravotnými sestrami či vedcami a učiteľmi zo Slovenska aj zo zahraničia. Po praktickej stránke si vyskúšali napríklad chirurgické šitie, techniku správnej práce s fonendoskopom, oddeľovanie DNA zo slín, diagnostiku znamienok či správny postup pri poskytovaní prvej pomoci. 

          • Exhibičná debata

          • Kritické myslenie, selekcia informácií, ich analýza a predovšetkým tvorba argumentov sú zručnosti, ktoré sú pre človeka digitálnej éry veľmi dôležité. A práve podpore a rozvoju týchto zručností sa venuje  akademická debata. My sme žiakom 1. a 2.ročníka 12.9.2022 ponúkli ukážku takejto akademickej debaty, ktorú žiakom predviedli členovia Slovenskej debatnej asociácie. Debatovalo sa
            na tému „Sociálne siete prinášajú viac škody ako úžitku“.

            Spomínané zručnosti môžu záujemcovia ďalej rozvíjať v debatnom klube, ktorý funguje na našej škole.

            Mgr. Lýdia Kalinová

          • Vzdelávanie v školiacom centre SOSNA

          • Téma uhlíkovej stopy a potreby jej znižovania je v súčasnosti veľmi aktuálna. Aby sme si svoje vedomosti v danej problematike rozšírili, navštívili sme so študentmi V.OA, II.B, III.B a IV.B dňa 13.9.2022 Ekocentrum SOSNA, ktoré sa tejto téme dlhodobo venuje. Okrem interaktívnej a na dialógu založenej prednášky na tému „Uhlíková stopa“ mali študenti možnosť stráviť príjemné chvíle v prírodnej záhrade plnej inšpirácií a zaujímavých prvkov. Dozvedeli sa nové informácie o princípe a fungovaní dažďových záhrad, pozreli si prírodné jazierko s pohyblivým ostrovčekom a navštívili aj hobití domček, unikátnu rozprávkovú stavbu vybudovanú z recyklovaných materiálov a hliny za pomoci dobrovoľníkov.

          • Gymnazisti zavítali na pôdu základných škôl, aby vzdelávali o separovaní odpadu

          • Počuli ste už niekedy o tom, že obaly z mlieka, tzv. tetrapacky, môžu byť použité na výrobu obkladových dosiek? Alebo tiež to, že z PET fliaš môže vzniknúť trendy športové oblečenie?

            Naši žiaci z gymnázia už o tom niečo vedia, a preto sa rozhodli odovzdať svoje poznatky o správnom separovaní odpadu a o jeho výhodách aj ďalej.

                 Už v druhom týždni od začiatku školského roka nezaháľali a vďaka svojej iniciatíve v projekte To be green is evergreen – Ekologicky sa zeleniť je časom overený hit navštívili žiakov 1. až 5. ročníka hneď v dvoch základných školách – v ZŠ Zlatá a v ZŠ akademika Jura Hronca v Rožňave. Ich úlohou bolo vo dvojici odučiť dohromady päť vyučovacích hodín zameraných na triedenie odpadu. Pre prvostupniarov, ale i pre piatakov z obidvoch základných škôl pripravili zaujímavé aktivity, v ktorých žiaci pracovali individuálne, ale i skupinovo. Zahrali si napr. odpadové človeče, vytrieďovali rôzne druhy plastov a papiera do príslušných žltých a modrých vriec či lúštili osemsmerovku s tematikou recyklácie. Žiaci sa však oboznámili aj s tým, ako si poradiť s elektroodpadom, so starým a nepoužiteľným oblečením, ba dokonca aj so stavebným odpadom.         Všetci žiaci, pre ktoré boli jednotlivé aktivity pripravené, nás veľmi milo prekvapili tým, že problematika separovania odpadu pre nich nie je ničím neznámym a sami sa radi podieľajú na tom, aby sme okolo seba mali čisté a príjemné prostredie, nenarúšané a neznehodnocované haldami odpadkov.

                 Veď komu inému sa podarí zlepšiť každodenný život na Zemi, ak nie nám ľuďom? Mladší žiaci sa o to snažia už teraz. Pridajme sa k nim😊

             

            Zodp. Adriana Šalamonová a Stanislava Strinková

          • Návšteva Eko farmy

          • Vďaka projektu To be green is evergreen (Ekologicky sa zeleniť, je časom overený hit) žiaci prímy a sekundy dňa 14.9.2022 mali možnosť navštíviť farmu rodiny Kecskemetiovcov. Žiaci sa aktívne zapojili do množstva  aktivít, ktoré si pre nich domáci pripravili, ako napr. kŕmenie teliatok, hydiny, žiaci súťažili v poznávaní semien a vajíčok, rozbíjali prepeličie vajcia. Ďalšou úlohou bolo  hľadanie pokladu na orechovej plantáži, kde na základe indícií mali vypočítať súradnice miesta, na ktorom bol ukrytý poklad – ten v sebe ukrýval povinnú výbavu každého študenta – USB kľúč. Na záver si žiaci okrem vynikajúceho pohostenia a výnimočných zážitkov odnášali aj tričká. Návšteva tejto farmy bude pre nich nezabudnuteľnou spomienkou, takže by sme sa chceli v mene našej školy poďakovať rodine Kecskemétiovcov, ktorí už druhýkrát zabezpečili takýto pestrý program pre žiakov našej školy. 

          • Rómovia a holokaust

          • Dňa 14.9.2022 sa žiaci navštevujúci predmet Základy spoločenských vied zo septimy a 3.D triedy zúčastnili prednášky v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave na tému: Rómovia a holokaust. Prednášajúcim bol Mgr. Pavol Makyna PhD. z Ústavu pamäti národa v rámci  projektu Premeny života.

            O rómskom holokauste sa v našej spoločnosti len veľmi málo hovorí. Rómskym holokaustom nazývame pokus nacistického Nemecka a jeho spojencov o vyhladenie Rómov v Európe počas druhej svetovej vojny. Týmito perzekúciami boli postihnuté mnohé enklávy rómskeho obyvateľstva v tej časti Európy, kde sa presadila nemecká rozpínavosť, resp. jeho spojenci. Prednáška mala za cieľ práve túto problematiku bližšie priblížiť našim žiakom.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • Exkurzia – Náučný Chodník korunami stromov Bachledka

          • Žiaci nášho osemročného gymnázia z tried sekunda, tercia a kvarta sa dňa 9.9.2022 zúčastnili geografickej a enviromentálnej exkurzie v Bachledovej doline. V piatok ráno sme sa presunuli autobusom do Bachledovej doliny, z ktorej sme prešli 3 km s výškovým prevýšením 300 metrov  turistickým chodníkom na hrebeň Spišskej Magury. Žiaľ počasie nám nedoprialo krásne výhľady do okolia Belianskych Tatier a Pieninského národného parku. Ale detskej fantázii  a poznávaniu aj napriek zlej viditeľnosti pomohol odborný, pútavý a zároveň deťom prístupný výklad nášho sprievodcu, pracovníka z Pieninského národného parku. Pán sprievodca nám porozprával o živote lesných rastlinných a živočíšnych spoločenstiev, potrebe  ochrany a obnovy lesov. Ďakujeme mu veľmi pekne za ochotu a milý prístup počas našej exkurzie Chodníkom v korunách stromov.

            V závere našej exkurzie na nás vykuklo aj slniečko a preto sme si pred zostupom do doliny dopriali ešte krátky odpočinok na hrebeni Spišskej Magury a vychutnali sme si pohľad na Dunajec a Tri koruny v Pieninskom národnom parku.

            Domov sme sa vrátili s niekoľkými kilometrami nachodenými v nohách, veľkým množstvom nových poznatkov a krásnych dobrodružných, adrenalínových zážitkov – 32 metrov nad zemou na sieti vo veži Chodníka korunami stromov.

            Žiaci sekundy si zároveň v rámci tohto výletu uplatnili svoju výhru z podujatia organizovaného dňa 25.5.2022 RÚVZ v Rožňave pod názvom "Čo sa hýbe to je živé". 

            PaedDr. V. Šlosár

            Mgr. A. Šalamonová

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje