• Frankofónny deň

          • Francúzština je jazyk, ktorým hovorí 300 miliónov ľudí na celom svete na všetkých piatich kontinentoch a ktorý sa neustále vyvíja. Preto sme sa rozhodli, že marec, ktorý patrí Frankofónii (tento rok už po deviatykrát) a označuje súhrn francúzsky hovoriacich krajín, opäť oslávime aj v našej škole. Pri tejto príležitosti si žiaci štvrtého ročníka pripravili pre svojich mladších spolužiakov, pre prvákov, zaujímavé aktivity, vďaka ktorým mali možnosť dozvedieť sa niečo o histórii Frankofónie, ale o jej základných pilieroch. Prváci si tak mohli zasúťažiť jednotlivo, ale i v skupinách v počúvaní s porozumením, v čítaní s porozumením a v kvíze, pričom za víťazstvo získali sladkú odmenu – tzv. pains au chocolat, čiže tradičné sladké pečivo plnené čokoládou, a typické makrónky :)

          • Deň učiteľov v našej škole

          • Každý, kto si niečo pamätá zo školy, tak si pamätá učiteľov, nie ich metódy a techniky. Učitelia sú srdcom vzdelávacieho systému.“ (S. Hook) To sú slová, ktoré zazneli v slávnostnom príhovore, ktorý si pre nás pripravili žiaci zo Študentského parlamentu pri oslave Dňa učiteľov. V tento deň nás žiaci okrem milej pozornosti v podobe vysvedčení pre svojich profesorov potešili aj vyučovacími hodinami, ktoré mali tentokrát v plnej réžii oni sami. Pre svojich spolužiakov nachystali množstvo zaujímavých úloh, kvízov či súťaží, vďaka ktorým nielenže spestrili vyučovanie, ale si aj vyskúšali, aké to je stať sa na chvíľu učiteľom. So svojimi novými rolami sa popasovali vynikajúco, keďže jednotlivé odučené hodiny neboli zážitkom len pre ich spolužiakov, ale i pre nás učiteľov, za čo im patrí veľká vďaka :)

          • Slováci tohto kraja

          • Dňa 29.3.2023 sa žiaci 3.A a 3.B zúčastnili besedy s Petrom Dragijským, autorom knižných publikácií , matičiarom a autorom Aleje dejateľov. Peter Dragijský študentom rozprával o svojej ceste k myšlienke, ktorú sa mu podarilo zhmotniť na Námestí Š.M.Daxnera v Rimavskej Sobote. Alej vznikla v roku 2006 a nachádza sa v nej 23 pamätníkov historických osobností späatých s Gemerom a Malohontom. Stretnutie sa konalo pod záštitou  Matice slovenskej v priestoroch Gemerskej knižnice.

          • Deň učiteľov

          • Dňa 28.3.2023 bola ocenená naša dlhoročná kolegyňa Ing. Janka Halková pri priležitosti Dňa učiteľov KSK. Svoje ocenenie si  prevzala z rúk župana Rastislava Trnku.

            Srdečne blahoželáme! Sme na ňu všetci hrdí.

          • Prechádzky históriou regiónu

          • V utorok sa žiaci prvých ročníkov nášho gymnázia zúčastnili premietania filmov z archívu slovenskej televízie v Revúcej. Pozreli sme si ukážky dokumentárnych filmov z cyklu Encyklopédia obcí. Konkrétne to boli obce Muráň, Železník, Kyjatice. Ďalšia filmová ukážka bola z cyklu Slovensko nepoznané, kde sme videli film o prvom slovenskom gymnáziu založenom vo Veľkej Revúcej. Na záver sme videli ukážku  Matelko – reláciu pre deti. Počas premietania prebiehala beseda s pracovníkmi slovenskej televízie, režisérom p.Homolom a scenáristkou p.Kyslanovou.

            Na spiatočnej ceste sme sa zastavili v evanjelickom kostole v Štítniku. Mali sme možnosť nahliadnuť do jedného z najkrajších kostolov v regióne. Prehliadkou kostola nás sprevádzala p. farárka Janka Hrivniaková.

          • Olympiáda kritického myslenia

          • 28.3.2023 sa konalo krajské kolo Olympiády kritického myslenia. Z našej školy do tohto kola postúpilo spolu 14 súťažiacich, z toho 4 v 1.kategórii (1.-2.roč.) a 10 v 2.kategórii (3.-4.roč.). Úlohou súťažiach bolo vypracovanie online testu zameraného na kritické myslenie, rozlišovanie zdrojov  informácií, analýzu textov, argumentáciu.

          • 3. východoslovenský debatný turnaj

          • V dňoch 24.-25.3.2023 sa dva tímy z nášho debatného klubu zúčastnili 3.regionálneho turnaja v Michalovciach. Tentokrát debatovali na pripravovanú tézu Sociálne siete by mali byť právne zodpovedné za škodlivý obsah na nich zverejňovaný a na ďalšie dve improvizované tézy. Debatéri získali okrem nových priateľov aj cenné skúsenosti v oblasti argumentácie a kritického myslenia. Veľmi nás teší, že Katka Adamková (5.OA), ktorá sa prezenčného turnaja zúčastnila prvýkrát, získala 8.miesto v individuálnej súťaži rečníkov a tím GYMRV v zložení K. Bernáthová (8.OA), M. Adamko (3.A) a A. Z. Anderko (5.B) postupujú do celoslovenského finále v Bratislave. Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

          • „Občas nezistíte hodnotu okamihu, kým sa nestane spomienkou.“ — Dr. Seuss

          • 8 žiakov z našej školy prežíva nezabudnuteľné okamihy v gréckom meste Mouzaki, kde spolupracujú so svojimi gréckymi, poľskými a talianskymi spolužiakmi na projekte Erasmus +. Práve spomienky sú dôležitou súčasťou nášho projektu Memory of Europe. 

            koordinátor projektu

            Eva Szanyiová

          • Krásny úspech

          • Trojčlenné družstvo z 3.D triedy s vyučovacím jazykom maďarským v zložení Viktória Baka, Vivien Németh a Szofia Zemán sa zapojilo do medzinárodnej historickej súťaže „Hodnoty, poklady a spoločenstvá v Karpatskej kotline“. Súťaž bola zameraná na spoznávanie prírodných krás, historických udalostí, kultúrnych pamiatok, architektonických hodnôt, gastronomických zvláštností (?) a folklórnych tradícii v danej lokalite Karpatskej kotliny. Súťažiaci vo forme prezentácií spracovali dejiny svojho bydliska, širšieho okolia so zameraním aj na významné osobnosti, na ktoré právom môžu byť hrdí obyvatelia regiónu.

            Družstvo skvelo obstálo v prvom kole a postúpili do finále, ktorá sa uskutoční v máji tohto roku. Srdečne blahoželáme, ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme im veľa úspechov vo finále.

             

            Szép siker

            A magyar tanítási nyelvű 3.D osztály csapata – Baka Viktória, Németh Vivien és Zemán Szofia összetételben – bekapcsolódott az „Értékek, Kincsek, Közösségek a Kárpát-Medencében” cím alatt meghirdetett nemzetközi történelmi vetélkedőbe. A csapatnak egy település, egy tájegység legjellemzőbb természeti értékeit, épített örökségeit, jellegzetes ételeit, italait, hagyományőrző közösségeiket, történelmét kellett bemutatnia. A versenyzőknek prezentáció formájában kellett bemutatniuk azokat az embereket, akikre méltán lehetnek büszkék az ott élők.

            A csapat nagyszerűen szerepelt az első fordulóban, és bejutott az országos döntőbe, mely ez év májusában kerül megrendezésre. A diákoknak gratulálunk az iskola méltó képviseletéért, és sok sikert kívánunk a döntőben.

          • Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • V utorok 28. marca sa v priestoroch Historickej radnice mesta Rožňava zišli recitátori z celého okresu, aby sa s publikom a porotou podelili o svoj talent v prednese umeleckého textu. Naše gymnázium malo takisto svoje zastúpenie, z ktorého si 2 žiačky odniesli krásne 1. miesto, čo im zaručilo postup do krajského kola. V kategórii prózy nás takto bude reprezentovať Georgína Kocsárdyová z I. A a Diana Lehocká z I. B. Víťazkám srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole! 

          • EPAS: Európsky deň obetí zločinu: 22.2.2023

          • Od roku 1993 si dňa 22.2. pripomíname Európsky deň obetí zločinu. Hlavným poslaním tohto dňa je podporiť obete trestných činov v celej Európe, poskytnúť im spravodlivé odškodnenie bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť a taktiež podporu práv týchto obetí. 

            Pri príležitosti tohto dňa sme zrealizovali v rámci projektu EPAS zážitkové vyučovanie venované tejto téme na hodine ZJV v triedach 3.A, 4.B, VII.OA a 3.D. Výsledkom bolo vytvorenie príručiek riešení problematiky zločinu pre našich žiakov cez heuristickú metódu DITOR:

            D – definuj problém, I - informuj sa, T- tvor riešenia,  O- ohodnoť riešenia,  R- realizuj riešenie.

            V rámci diskusie o experimente sme so žiakmi prebrali tému zločinu:

            ,, Prečo je v niektorých štátoch kriminalita vyššia a inde nižšia? Aké sú štatistiky? Ktoré krajiny sú bezpečnejšie a prečo? Vplýva na kriminalitu životná úroveň krajiny? Prečo nie je zavedená jednotná legislatíva v rámci ochrany obyvateľstva v EU v jednotlivých štátoch? Aké sú najväčšie rozdiely? “

            Viac informácii nájdete na http://pomocobetiam.sk/, https://victimsupport.eu/

             

            PhDr. Anita Kerekes- koordinátorka projektu EPAS

          • VEDIEŤ VIAC

          • V piatok 24.3.2023 sa realizoval na našej škole projekt neziskovej organizácie SEEDS pod názvom VEDIEŤ VIAC.  Cieľom projektu je priniesť nové informácie, vzbudiť zvedavosť a túžbu ďalej poznávať a starať sa o to, čo máme. Prezentácie prepájajú vedomosti z viacerých oblastí (geografia, dejepis, ekológia, biológia etika...). Lektori sú odborníci v jednotlivých oblastiach a prinášajú pohľad na svet z iného uhla. Žiakom sa takáto forma vzdelávania páčila.

          • Krajské kolo biologickej olympiády

          • Tento týždeň sa niesol v znamení krajského kola biologickej olympiády a mali sme v nej svojich zástupcov.

            V kategórii A nás úspešne reprezentovali Katarína Šmelková zo 4.A a Michal Adamko z 3.A. Nasledujúci deň v kategórii B nás reprezentovala Katarína Adamková z kviny a Dominika Bányaszová zo sexty.

            Žiakom blahoželáme a ďakujeme za  reprezentáciu školy.

          • „Tí, ktorí (ne)prežili“ - Výstava o dejinách židovskej komunity na východnom Slovensku

          • Žiaci gymnázia sa zúčastnili výstavy v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave. Výstava bola pôvodne prezentovaná Múzeom a Kultúrnym centrom južného Zemplína v Trebišove pod názvom -999- Morituri te salutant, a to pri príležitosti 80. výročia prvého transportu židovských žien a dievčat z východného Slovenska do vyhladzovacieho tábora Osvienčime. Táto výstava priblížila žiakom dejiny židovského obyvateľstva na východnom Slovensku, pričom osobitná pozornosť je venovaná dejinám židovskej komunity v Rožňave, ako aj zmenám viažucim sa na rok 1938, kedy sa postavenie Židov v spoločnosti začalo výraznejšie meniť.

             

          • Lekár lieči, príroda uzdravuje. (Latinské príslovie)

          • Dňa 22.3.2023 naši žiaci odložili knihy, natiahli si rukavice a pustili sa do ručnej práce. Keďže pani zima už odišla a naše záhradky s príchodom jari začali zelenať a pomaly rozkvitať naši žiaci zo 4.B sa chytili práce. Tak ako sa príroda stará o nás, tak sa aj my musíme starať o ňu. Preto sa vyplela burina a odstrihli sa zoschnuté časti, aby tie nové mohli čím skôr začať kvitnúť. Pohrabalo sa lístie a upravili sa vyvýšené záhony, ktoré nám v lete zabezpečujú bohatú úrodu byliniek.

            Spojilo sa príjemné s užitočným a čas strávený na čerstvom vzduchu si užili v dobrej nálade, ktorá panovala celý deň.

          • eTwinning 𝗜𝗻𝗼𝘃𝗮́𝗰𝗶𝗲 𝗮 𝘃𝘇𝗱𝗲𝗹𝗮́𝘃𝗮𝗻𝗶𝗲

          • Tohtoročná téma eTwinning 𝗜𝗻𝗼𝘃𝗮́𝗰𝗶𝗲 𝗮 𝘃𝘇𝗱𝗲𝗹𝗮́𝘃𝗮𝗻𝗶𝗲 sa týka aj toho, ako pomôcť študentom rozvíjať vlastné nápady , počúvať názory svojich spolužiakov  a spoločne pracovať na riešení problémov 

            O svoju skúsenosť sa podelila Miška z Gymnázia P. J. Šafárika v Rožňave:

            The #eTwinning Annual Theme involves encouraging students to listen to their peers’ ideas  and work together  to solve problems.

            Read below about a time a student from Slovakia worked with another student to come up with a solution to a project issue .

          • Týždeň mozgu

          • Dňa 21.3.2023 pri príležitosti Týždňa mozgu sa naši študenti zúčastnili aktivity organizovanej školským parlamentom. Žiaci každej triedy si mohli zasúťažiť vo vedomostnom kvíze, ktorý zahrňoval otázky z rôznych blokov, ako napríklad fyzika, chémia, geografia, dejepis, literatúra, matematika a dokonca aj vedomosti ohľadom členov školského parlamentu. Výherné tímy si odniesli sladkú odmenu.

            Výhercovia  jednotlivých skupín boli:

            3. hodina – Meszános Gyula es csapata- Áron Krištof-2.D

            4. hodina – Septima – Miloslav Herčka- Septima

            5. hodina – Menomenozsolti – Tomáš Kerekeš- Oktáva

            6. hodina – Sofia Široká a spol. – Sofia Široká- Kvarta

            7. hodina – Tí lepší z 6.OA – Natália Bartošová- Sexta

          • Máme Top Expertov na škole

          • Celoslovenská vedomostná súťaž Expert geniality show má svojich víťazov aj z našej školy. Žiaci súťažili v dvoch súťažných témach. Témy zahŕňali angličtinu, dejepis, geografiu, občiansku náuku, fyziku, biológiu, chémiu, astronómiu, logiku, šport a všeobecný prehľad. Do súťaže sa zapojilo 28 žiakov z našej školy, z ktorých si obhájili tituly TOP EXPERTEXPERT nasledovní:

            Výsledky: titul: TOP EXPERT:

            Katarína Adamková, kvinta: kategórie: Mozgolamy, Tajomstvá prírody

            Miroslav Herčka, septima, kategórie: Mozgolamy, Tajomstvá prírody

             

            Titul: EXPERT: Laura Šimko, sekunda, kategória: Tajomstvá prírody

            Alexandra Molčíková, sexta, kategória: Góly, body, sekundy

            Tomáš Urban, 2.A, kategória: Od Dunaja k Tatrám

            Samuel Rogos, sexta, kategória: Góly, body, sekundy

            Richard Sakal, sexta, kategória: Góly, body, sekundy

            Michal Adamko, 3.A, kategória: Tajomstvá prírody

             

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme

          • Moderná posilňovňa v staronových priestoroch

          • Na konci kalendárneho roka 2022 zakúpilo Rodičovské združenie pri Gymnáziu P. J. Šafárika kompletné vybavenie pre posilňovňu na našej škole.

            V posiľovni sa nachádzajú dve multifunkčné posilňovacie veže, kombinovaný stojan s hrazdou, stojan na drepy, šikmú lavičku, lavičky pre tlak v ľahu, bežecký pás a eliptický trenažér. V posilňovni sa tak vytvoril počet pre 22 cvičiacich žiakov, čo umožňuje plnohodnotne využívať tieto priestory vo vyučovacom procese.

            Posilňovňa je sprístupnená žiakom a pracovníkom školy aj mimo vyučovacieho procesu, v čase krúžkovej činnosti a poobedňajších hodinách.

             Posilňovňa spestríhodiny TŠV, ale aj možnosti mimoškolskej pohybovej aktivity žiakov. Určite im pomôže budovať kladný vzťah k pravidelnej pohybovej aktivite v ich životnom štýle.

            Chceme sa veľmi pekne poďakovať vedeniu školy, ZRPŠ a všetkým, ktorí prispeli k realizácii posilňovne a rekonštrukcii dievčenskej šatne, čím prispeli k zlepšeniu a skvalitneniu vyučovacieho procesu TŠV na našej škole.

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje