• 30. ročník Festivalu "Troch Bratov " v Českom Tešín

          • Spevácky zbor P.J.Šafárika s radosťou prijal už po tretíkrát  pozvanie Mesta Český Tešín na 30. ročník  Festivalu "Troch Bratov", ktorý  sa uskutočnil v dňoch 24.-25.-a 26. 6. 2022.

            Zbor dôstojne  reprezentoval nielen Mesto Rožňava, ale najmä Gymnázium P.J.Šafárika - P. J. Šafárik Gimnázium  Rožňava. 

            Poďakovanie patrí vedeniu mesta, osobne p.primátorovi Michalovi Domikovi, že svojou podporou umožnil  zúčastniť  sa zboru na tomto podujatí. Naše  úprimné poďakovani patrí vedeniu školy, osobitne p. riaditeľke  PaedDr. Kataríne Adamkovej, že celý školský rok i v rokoch predchádzajúcich podporovala naše snaženie. Za podporu a pochopenie ďakujeme celému  pedagogickému zboru.

            Eva Kardošová zbormajster speváckeho zboru P.J.Šafárika v Rožňave pri Gymnáziu P.J.Šafárika - P. J.Šafárik Gimnázium Rožňava.

          • Najvšetrannejší študenti

          • Najvšestrannejšími študentmi našej školy sa v školskom roku 2021/2022 stali študenti:

            Katarína Adamková - kvarta - za nižší stupeň gymnázia

            Michal Adamko - 2.A - za vyšší stupeň  gymnázia.

             

            Obom srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Zábavná chémia

          • Žiaci tercie absolvovali v piatok 24.6.2022 zážitkovú hodinu chémie, ktorú pre nich pripravili vyučujúce chémie a absolventi našej školy R. Znak a D. Wágner. Rado a Daniel predviedli zaujímavé pokusy, do ktorých zapojili aj samotných žiakov. 

          • Návšteva Ekocentra SOSNA v rámci projektu PLACE

          • Prírodná záhrada a Hobití dom poskytujú ideálny priestor pre výučbové programy a exkurzie. Unikátne ekologické stavebné postupy a materiály, ukážky, ako sa dá zdravo stavať z hliny a slamy, zelená strecha, prírodné jazierko, bylinková záhrada, recyklované ihrisko, ukážky funkčného využitia obnoviteľných zdrojov energie aj dažďovej vody…

            Ekologické vzdelávacie centrum SOSNA je jediným svojho druhu na východe Slovenska. Sídli v peknom prírodnom prostredí 12 kilometrov od Košíc v Družstevnej pri Hornáde. Slúži ako funkčná ukážka ekologickej, zdravej, estetickej, nízkoenergetickej a nízkorozpočtovej budovy s prírodnou záhradou.

            Projekt PLACE má oficiálny názov PLACE: Paths to Learning: Active Community Exploration (PLACE – cesty učenia: Aktívne skúmanie komunity). Je zážitkovým interaktívnym vzdelávacím programom, ktorý stavia do centra diania predovšetkým mladých ľudí so záujmom formovať v ich myslení postoj aktívneho občianstva vo svojom bezprostrednom okolí. Prostredníctvom miestne ukotveného učenia ponúka nadobudnutie zručností a skúseností s formulovaním a riešením potrieb svojej komunity. Vzdelávací program PLACE pozýva k naštartovaniu predstavivosti a kreativity citlivým a zmysluplným spôsobom vzhľadom k prostrediu, v ktorom sa deti každodenne pohybujú.  Ako metodická základňa pre všetky aktivity je metodika P4C, Philosophy for children (Filozofia pre deti). Študenti sa učia klásť otázky, pýtať sa rozličnými spôsobmi na zdanlivo jednoduché veci, hovoriť a argumentovať o veľkých témach, ktoré nás obklopujú. Napríklad: Je krása dôležitá? Potrebujeme prírodu? 

            Študenti 1.A triedy mali možnosť nazrieť priamo do čarovného sveta Ekocentra SOSNA, s ktorým škola úzko spolupracuje na projekte PLACE pod vedením Ing. Ivety Hlivákovej a PaedDr. Gabriely Görgeyovej.

          • Žili medzi nami

          • Dňa 16.6.2022 sa žiaci VII.OA triedy zúčastnili prednášky ,,Žili medzi nami“ organizovanou Gemerskou knižnicou Pavla Dobšinského v Rožňave v rámci projektu Premeny života. Prednášajúcou bol vzácny hosť: PhDr. Jana Teššerová.

            PhDr. Jana Teššerová je  osobnosť dlhoročne známa, je bývalou učiteľkou a riaditeľkou jedného z košických gymnázií. Dnes, už vo svojom dôchodkovom veku, sa venuje prednáškam pre študentov, ktorým podrobne približuje tému 2. svetovej vojny a holokaustu na Slovensku. Čerpá zo spomienok svojich rodičov, ktorí sa pred deportáciami zachránili vďaka úkrytu u ľudí, ktorí verili, že právo na život sa neurčuje podľa národnosti či vierovyznania. Počas prednášky odhaľovala príbeh svojej rodiny, vojnové pomery v rodnom Kežmarku, stopy transgeneračnej traumy vo vlastnom živote i pedagogickú činnosť, ktorej sa venuje nepretržite už celé desaťročia.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • Imatrikulácie

          • Dňa 16.6.2022  sa na našej škole ako každý rok uskutočnili tradičné imatrikulácie prvákov. Aj tentokrát sa konali až ku koncu školského roka, a to práve v športovej hale. Tretiaci si pre prvákov vymysleli veľmi neobyčajný a zábavný program. Na chvíľu ste mohli byť súčasťou hollywoodskych Oscarov, naživo vidieť show Česko Slovensko má talent a dokonca aj i známy Netflix seriál. Prváci majú imatrikulácie už úspešne za sebou a sú konečne oficiálnymi členmi nášho Gymnázia.

            Všetci sme si túto akciu veľmi užili a dúfame, že na ňu prváci budú ešte dlho spomínať!

          • Kniežacie dni

          • Dominik Pástor, žiak 4.B triedy sa v dňoch 11. - 12. 6. 2022 zúčastnil kniežacích dní v Nitre ako reenaktor. Súčasťou podujatia boli veľké bitky, súboj 1 na 1, súťaž v pití piva a hod polenom.

            Ďakujeme za reprezentáciu.

          • ERASMUS+ ŠPORT

          • Študenti Gymnázia P. J. Šafárika v Rožňave z tried s vyučovacím jazykom maďarským pod vedením pedagógov T. Lörincz a Á. Laco sa zapojili do medzinárodného projektu v športovej a bádateľskej činnosti. Do projektu sú zapojení okrem Rožňavy aj Miskolc (Maďarsko), Satu Mare (Rumunsko) a Wroclaw (Poľsko). V dňoch 10.-12. VI. 2022 sa uskutočnilo stretnutie v Rožňave, kde zúčastnení si zmerali sily v medzinárodnej kama súťaži. Prvé miesto získali študenti z gymnázia v Rožňave a zaslúžene im patrí vďaka a uznanie za vzornú reprezentáciu školy a mesta.

             

            ERASMUS+ SPORT

            A rozsnyói P. J. Šafárik Gimnázium magyar tagozatának diákjai T. Lörincz és Á. Laco vezetésével sport-tevékenységet és kutatómunkát felölelő nemzetközi projektbe kapcsolódtak be. A projekt résztvevői Rozsnyón kívül még Miskolc (Magyarország), Szatmárnémeti (Románia) és Wroclaw (Lengyelország). A résztvevők 2022. VI. 10-12. között Rozsnyón találkoztak, ahol a nemzetközi kama versenyben mérték össze erejüket. Első helyen a rozsnyói gimnazisták csapata végzett, amiért megérdemelt köszönet és dicséret jár nekik az iskola és a város képviseletéért.

          • Najúspešnejší žiaci na Slovensku v Matematickom klokane 2022

          • Dňa 11.4.2022 sa zrealizovala na našej škole súťaž Matematický klokan. Do súťaže sa zapojilo 63 žiakov z jednotlivých tried v rámci svojich súťažných kategórií. Matematický klokan je najväčšia medzinárodná matematická súťaž na svete pre žiakov základných a stredných škôl. Každoročne sa do nej zapája niekoľko miliónov žiakov na celej zemeguli. 

            Najúspešnejší riešitelia  vo svojej kategórii z našej školy v celoslovenskom meradle sú:

             

            Katarína Adamková, IV. OA -  3. miesto, Kadet 9

            René Bernár, I.OA -  10.miesto, Školák 6

            Matyás Boršodi, 4.D - 18. miesto Junior G34

            Michal Vajda, II.OA - 20. miesto Benjamín7

            Juraj Fafrák, 2.A- 22. miesto Kadet G12

            Simona Vaľková, II.OA - 25. miesto Benjamín7

            Benjamín Molnár, 4.D - 25. miesto Junior G34

            Michal Adamko2.A - 26. miesto Kadet G12

            Patrik Kišš, VI.OA - 26. miesto Kadet G12

            Marek Kováč 1.A - 28. miesto Kadet G12

            František Gyenes, 2.D - 33.miesto Kadet G12

             

            Srdečne blahoželáme

             

            PhDr. Anita Kerekes- koordinátorka súťaže

          • Svetový deň bez tabaku

          • Pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku zorganizoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rožňave na našej škole Zdravotno-výchovné aktivity  na tému, Tabak: hrozba pre naše životné prostredie. Týchto aktivít sa zúčastnili žiaci 3.ročníka.

            Tabak každoročne zabíja viac ako 8 miliónov ľudí a zároveň ničí naše životné prostredie, čím ďalej poškodzuje ľudské zdravie, a to prostredníctvom pestovania, výroby, distribúcie a spotreby tabakových produktov, ako aj cez vyprodukovaný odpad.

          • Exkurzia: ,, Predtým, teraz a potom “

          • Dňa 9.6.2022 sa žiaci VII.OA a 3.D navštevujúci Spoločensko-vedný seminár zúčastnili historickej exkurzie v Košiciach s názvom: ,,Predtým, teraz a potom“

            V rámci exkurzie sa žiaci zúčastnili prehliadky ortodoxnej židovskej synagógy v Košiciach s odborným výkladom PhDr. Jany Teššerovej, ktorá šíri povedomie o holokauste ako potomok prvej generácie. Exkurzia mala názov "Predtým, potom a teraz" práve preto, lebo rozprávanie pani Teššerovej bolo o živote pred vojnou, počas vojny i po nej. PhDr. Jana Teššerová čerpala zo spomienok svojich rodičov, ktorí sa pred deportáciami zachránili vďaka úkrytu u ľudí, ktorí verili, že právo na život sa neurčuje podľa národnosti či vierovyznania.

            Exkurzia bola zrealizovaná v rámci projektu ,,Premeny života“ Gemerskou knižnicou Pavla Dobšinského v Rožňave.

             

            PhDr. Anita Kerekes

             

            2022.06.09-én ellátogattunk Kassára egy ortodox zsinagógába, ahol nemcsak magát a zsinagógát, de egy rövid kiállítást is megtekinthettünk. Az előadást magában az épületben hallgattuk végig. Ez azért volt rendkívüli élmény, mert azok a dolgok, amik elhangzottak közvetlenül a szemünk elé tárultak. Idegenvezetőnk többek között megismertetett velünk több a zsidó vallásra jellemző szokást ill hagyományt. Ezek az információk azonban sokunkban még több kérdést vetettek fel az ő kultúrájukat, életvitelüket illetően pl.: Hogy mi az a Hanuka? Mit jelent a Bar Micva? Hogyan élték meg ezt a vallást a férfiak, s hogyan a nők? Az előadás közben nemcsak a zsinagóga szépségeit és érdekességeit, valamint a zsidó vallás kultúráját ismertük meg, de ugyancsak betekintést kaptunk kicsit a héber nyelvbe is. Az előadás, az esemény végére rengeteg érzés kavargott bennünk: egyrészt elménkben még izottak az újonnan kapott információk, másrészt méginkább tele voltunk kérdésekkel, érdeklődéssel, s megjelent bennünk az emberi együttérzés gondolata is.

             

            Sandra Zakharová, 3.D

          • ŠKOLA ROKA 2021/2022

          • V školskom roku 2021/2022 sa napriek nepriaznivým podmienkam uskutočnilo, dištančne alebo prezenčne, 17. predmetových olympiád a 10. športových súťaží. Celkové vyhodnotenie ŠKOLA ROKA 2021/2022 sa realizovalo na základe výsledkov okresných kôl, nie krajských, ktoré sa uskutočnili v okrese Rožňava.

            Naša škola  napriek tomu, že sa môžeme zúčastniť  len niektorých súťaží určených pre II.stupeň ZŠ (6.- 9.ročník), získala v celkovom hodnotení predmetových olympiád a vedomostných súťaží krásne 2.miesto.

            Srdečne ďakujeme našim žiakom za tento výsledok a  úspešnú reprezentáciu.

          • English Star

          • Dňa 5. mája 2022 sa 20 žiakov prímy až kvarty zúčastnilo medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku ENGLISH STAR, ktorú na Slovensku, v Česku a v Maďarsku organizuje LEXICON SLOVAKIA o. z. Žiaci súťažili v kategóriách:

            STAR 6  (príma – 6 žiakov) – najúspešnejší Oliver LaciakPeter Kopecký vyriešili test na 94%

            STAR 7  (sekunda – 4 žiaci) – najúspešnejší Viktória Júlia Lentvorská získala 87%

            STAR 8  (tercia – 7 žiakov) – najúspešnejšia Sofia Široká uspela na 100%

            STAR 9  (kvarta – 3 žiačky) – najúspešnejšia Zuzana Urbanová vyriešila test na 94%

            Deväť žiakov z celkového počtu dosiahlo 90 – 100%, sedem žiakov 80 – 90% a štyria žiaci vyriešili test medzi 60 – 80%. Na všetkých súťažiacich čakajú pekné diplomy.

            Sofia Široká ako jediná získala 100% a je zaradená do žrebovania o 5 hlavných cien vo svojej kategórii.

            SRDEČNE BLAHOŽELÁME

          • Celoslovenské kolo biologickej olympiády

          • Minulý týždeň sa uskutočnilo celoslovenské kolo biologickej olympiády v kategórii E, odbor botanika. Našu školu reprezentovala Katarína Adamková z kvarty. Umiestnila sa na výbornom  4. mieste.

            Katke blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

          • Ročníkové projekty

          • V dňoch od 6.6 do 8.6. 2022 sa konali „ Ročníkové projekty „ zamerané na tvorivosť a kreativitu našich žiakov. Zadané témy boli zaujímavé a pútavé. Porota mala nie ľahkú úlohu pri posudzovaní a hodnotení jednotlivých projektov.

            „Tradície spájajú generácie „ – 1.miesto skupina Z. Zatrochovej z 1.A a sk. S. Kuchtovej z I.OA

            „Recyklujeme a zároveň tvoríme“ – 1.miesto skupina S. Sústrikovej z IV.OA

            „Projekty s ktorými žijeme“ – 1. miesto skupina M. Adamka z 2.A

            „Deň školáka na gymnáziu“ – 1.miesto skupina J.Jungera z 3.A

            „Škola a Kalvária „ – 1. miesto skupina R. Klimana z 1.B

            „Timeline : Max Eisen – 1.miesto skupina S. Lišuchovej z 2.B

            „Finančná gramotnosť „ – 1. miesto skupina V.Bodnárovej z 3.B

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme a na slávnostnom ukončení školského roka výhercov odmeníme.

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje