• Návšteva botanickej záhrady

          • V týždni od 23.do 26.5. sa uskutočnili na našej škole maturitné skúšky. Štvrtáci presviedčali svojich skúšajúcich o  vedomostiach, ktoré nadobudli počas štúdia. Mladší žiaci tento čas využili aj na návštevu botanickej záhrady v Košiciach.

             

          • Erasmus + projekt: Integrovaná gramotnosť

          • Študenti nášho gymnázia pod vedením koordinátoriek projektu PaedDr. Evy Szanyiovej a Tatiany Chocholovej sú zapojení do Erasmus+ projektu Integrovaná gramotnosť. Po prvom spoločnom stretnutí v decembri zameranom na mediálnu gramotnosť, ktoré sa pre našich študentov konalo v online priestore, mohlo tentokrát deväť vybraných študentov z 1.B, 2.A a 3.B stráviť týždeň v krásnom chorvátskom prímorskom meste Split.

            V dňoch od 15. 5. – 21. 5. naši študenti spolu s troma učiteľkami vycestovali do Chorvátska, kde sa stretli so študentmi zo Španielska a dvoch chorvátskych škôl (Split, Zagreb)  a usilovne spolupracovali na projekte Integrovanej gramotnosti. Celý týždeň sa niesol v znamení doobedňajších projektových aktivít v škole a poobedňajších kultúrnych aktivít. Projektové aktivity boli zamerané na matematickú gramotnosť, čomu boli prispôsobené aj aktivity, či už zamerané na šport alebo geografiu.  Poobedia mali študenti možnosť stráviť napríklad prehliadkou starého mesta Splitu alebo galérie Ivana Meštroviča. Jeden deň pre nich dokonca chorvátski študenti pripravili výlet na malebný ostrov Brač, kde navštívili aj jednu z najkrajších pláží Chorvátska. Domov sa študenti vrátili plní vedomostí, skúseností, zážitkov a nových priateľstiev, ktoré pri projekte získali, a už sa nevedia dočkať nových výziev, ktoré ich ešte čakajú.

          • Čo sa hýbe, to je živé

          • Dňa 25.5.2022 sa žiaci prímy zúčastnili podujatia RÚVZ v Rožňave pod názvom Čo sa hýbe, to je živé. Počas dopoludnia navštívili na námestí 18 stanovíšť, kde plnili rôzne úlohy zamerané na pohybové aktivity. Na každom stanovišti získavali pre svoju triedu body. Celkovo obsadili krásne 5.miesto a vyhrali výlet do Bachledovej doliny na chodník korunami stromov.   

          • Exkurzia v Botanickej záhrade

          • Začiatkom mája sa žiaci 3. A, septimy a 4. B zúčastnili exkurzie do Botanickej záhrady v Košiciach. Tá ich privítala rozmanitosťou fauny a flóry. Zúčastnili sa odbornej prednášky v skleníkoch, kde mali možnosť sledovať mnohé exotické rastliny. Exkurzia bola po dvoch rokoch pauzy vítaným spestrením výuky biológie.

            RNDr. Jana Sedláčková, RNDr. Martina Tešlárová

          • Prednáška: Odsunutý život

          • Dňa 18.5.2022 sa žiaci triednych kolektívov 3.A a VII.OA zúčastnili prednášky s témou: Odsunutý život zameranej na holokaust v Slovenskom štáte (1939-1945). Prednášajúcim bol  slovenský historik Mgr. Pavol Makyna PhD. z Ústavu pamäti národa, ktorý  je autorom viacerých vedeckých štúdií o prenasledovaní židovskej menšiny na Slovensku. Protižidovská politika bola štátnou doktrínou slovenského štátu a jednou z hlavných náplní jeho vnútornej politiky až do pádu režimu HSĽS na jar 1945. V dôsledku rozhodnutí a činov ľudáckych politikov zahynulo počas holokaustu približne 70 000 Židov, ktorí žili na území vtedajšieho Slovenska.

            Prednáška bola zrealizovaná v rámci projektu Premeny života Gemerskou knižnicou Pavla Dobšinského v Rožňave.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • Krajské kolo biologickej olympiády

          • Biológia je ďalším predmetom, ktorý má úspešných riešiteľov olympiád z našej školy.

            V Košiciach sa uskutočnilo krajské kolo biologickej olympiády v  kategórii E, odbor botanika, kde sme mali svojho zástupcu. Žiačka z kvarty Katarína Adamková získala 1.miesto a postúpila na celoslovenské kolo.

            Žiačke gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

          • Netradičná hodina fyziky v príme

          • V piatok 13.5 sa žiaci 1.OA zúčastnili zážitkového vyučovania fyziky. Žiačky 3. ročníka spolu s pani profesorkou ukázali mladším žiakom, že fyzika môže byť aj zábavná a že sa s ňou stretávame v našom každodennom živote. Mali možnosť pozorovať rôzne pokusy, reakcie a mnohé si mohli aj sami vyskúšať. Videli napríklad čajové rakety, feromagnetické vlastnosti látok alebo vznášajúce sa bubliny.

            Mgr. Jolana Szanková

          • Výsledky prijímacích skúšok

          • Výsledky prijímacích skúšok do 1.ročníka v školskom roku 2022/2023 sú od 18.5.2022 zverejnené v časti "O škole - Prijímacie skúšky".

            https://gymrv.edupage.org/a/prijimacie-skusky-1?eqa=dGV4dD10ZXh0L3RleHQ5JnN1YnBhZ2U9Mg%3D%3D

             

            Zákonný zástupca môže už od 18.mája 2022 potvrdiť strednej škole nástup na vzdelávanie. 

            Ak žiak splnil kritériá prijímacích skúšok a je neprijatý pre nedostatok miesta, zákonný zástupca  môže proti rozhodnutiu riaditeľa strednej školy podať odvolanie v lehote do 5 dní odo dňa doručenia rozhodnutia. Po uvolnení miesta môže byť žiak na školu prijatý na základe posunu poradia, ktoré sa bude priebežne aktualizovať. 

             

          • Príma na DOD v Slovenskom Červenom kríži

          • Dňa 13.5.2022 sme sa so žiakmi prímy zúčastnili DOD Slovenského Červeného kríža v Rožňave. Aj vďaka našim starším žiačkám, ktoré nás na niektorých stanovištiach inštruovali, sme sa naučili správne poskytnúť prvú pomoc pri rôznych typoch poranení. 

          • IQ olympiáda regionálne kolo

          • Dňa 13.5.2022 sa uskutočnilo Regionálne kolo Východ (Košický a Prešovský kraj) IQ olympiády.

            Našu školu reprezentovala Katarína Adamková (IV.OA), ktorá získala nádherné 1.miesto v Regionálnom kole Východ a zároveň získala Cenu dekana Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach za víťazstvo v Logickom teste.

            Katarína sa víťazstvom prebojovala na celoslovenské kolo, ktoré sa bude konať na Trenčianskom hrade.

            Srdečne gratulujeme a držíme palce pri ďalšom súťažení.

          • Zábavné čísla Jura Hronca

          • Dňa 16.5.2022 sa uskutočnila vedomostná súťaž v matematike "Zábavné čísla Jura Hronca". Podujatie bolo zorganizované pod záštitou Domu Matice slovenskej v Rožňave na počesť nášho rodáka z Gočova, významného matematika a predsedu Matice slovenskej Jura Hronca.

            Našu školu reprezentovali žiaci I.OA: René Bernár, Patrik Gergely a Peter Kopecký. Zámerom podujatia bolo priblížiť matematiku ako hru a zábavu. Súťažné otázky boli zamerané na logické myslenie  a hlavolamy.

            Súčasťou podujatia bolo aj prehliadka evanjelického kostola v Gočove a návšteva rodného domu Jura Hronca, ktorou sprevádzal Prof.h.c., prof.Ing.Ondrej Hronec, DrSc.

             

          • Projekt Pamäti Európy: Historické míľniky a ich vplyv na súčasnú generáciu

          • Druhé medzinárodné stretnutie v Gioia del Colle v Taliansku

             

                 Po úspešnej návšteve učiteľov a žiakov z partnerských škôl z Grécka, Talianska a Poľska, ktorých sme privítali na pôde Gymnázia P. J. Šafárika v Rožňave v dňoch od 21. do 25. marca 2022, sa konalo druhé medzinárodné stretnutie predstaviteľov jednotlivých zapojených škôl počas druhého májového týždňa v malebnom mestečku Gioia del Colle v Taliansku, vzdialeného 39 km od prístavného mesta Bari.

                 Členovia projektového tímu v zložení PaedDr. Evy Szanyiovej, koordinátorky projektu, ôsmich študentov z I. a II. ročníka stredoškolského štúdia a ďalších dvoch vyučujúcich zastupujúcich rožňavské gymnázium tak mali možnosť participovať na bohatom programe pripravenom učiteľmi z Talianska, ktorý pozostával z rozmanitých projektových aktivít zameraných na priblíženie tematiky druhej svetovej vojny, ktorá hlboko zasiahla životy miliónov ľudí a ovplyvnila ich myslenie, čo sa odzrkadlilo nielen v spoločensko-historickom kontexte, ale i v literárnom umení. Bolo to v prvom rade majstrovstvo spisovateľov a ich buď citlivý, odmietavý, kritický, alebo súcitný pohľad na dejinné udalosti v rokoch 1939 – 1945, ktoré sa stali námetom na tvorivé workshopy pre učiteľov a študentov počas ich týždňového výmenného pobytu v Gioia del Colle.

            Ten bol zahájený v pondelok 9. mája otváracím ceremoniálom v prostredí strednej školy Liceo Scientifico ‘Canudo’, na ktorom boli všetci účastníci projektu srdečne privítaní a po ktorom nasledovala prezentácia krajiny z geografického, spoločenského a historického hľadiska v réžii talianskych študentov.

                 Po úvodnom zoznámení žiaci dostali príležitosť lepšie sa spoznať aj vďaka divadelnému worskshopu, ktorý prebiehal priamo na doskách Teatra Rossini, mestského divadla v Gioia del Colle. Zo študentov sa tak na okamih stali herci, ktorých úlohou bolo znázorniť emócie vyplývajúce z pokynov režiséra zadávaných priebežne, priamo na javisku. Žiaci sa preto museli do svojej role dôkladne vžiť, aby ju boli schopní hodnoverne stvárniť aj prostredníctvom neverbálnej komunikácie. Celé alternatívne divadelné predstavenie študentov bolo ukončené známou talianskou partizánskou piesňou Bella ciao z čias druhej svetovej vojny, ktorá ospevuje boj partizánov za slobodu a vyzdvihuje ich hrdinské činy.

                 Poobedňajší pondelkový program pokračoval prezentáciou kultúrneho a prírodného dedičstva Slovenska v podaní študentov z Rožňavy, ako aj prípravou metodiky a učebných plánov na tému druhej svetovej vojny, ktoré vytvárali učitelia z jednotlivých krajín, ovládajúcich danú problematiku. Po nich nasledovala spoločná komentovaná prehliadka historického centra mesta, ktorá sa stala inšpiračným zdrojom pri tvorbe pracovných listov, zahŕňajúcich historickú a literárnu zložku o 2. svetovej vojne.

                 Utorok sa niesol v znamení prezentácií o Grécku a Poľsku – ich prírodných a kultúrnych dedičstvách, ako aj geografických a spoločensko-historických informáciách, o čo sa postarali študenti z daných krajín. Následne všetci žiaci pracovali na celotýždňových projektových výstupoch v skupinách, ktorých výsledkom bolo vytvorenie komiksu, spoločenskej hry, malieb a krátkych próz či básní.  Učitelia zase absolvovali workshop zameraný na spracovanie dejinných udalostí z obdobia 2. svetovej vojny a ich obrazu v literárnych dielach, pričom za východisko pri tvorbe inovatívnych študijných materiálov zvolili dielo Zlodejka kníh od M. Zusaka.

            Poobedňajší utorkový program bol zavŕšený spoločnou návštevou normandského hradu v Gioia del Colle.

                 V stredu sa celá posádka výletníkov vybrala po stopách druhej svetovej vojny do Bari, v ktorom došlo k leteckému útoku nemeckých bombardérov na spojenecké sily a lodnú dopravu v decembri 1943. Z Bari smerovali kroky žiakov aj učiteľov do Alberobello, v ktorom bol zriadený koncentračný tábor riadený fašistickými úradmi a do ktorého bolo v rokoch 1940 až 1949 deportovaných mnoho európskych, ale aj mimoeurópskych občanov. Poznatky nadobudnuté vďaka prehliadkam obidvoch miest takisto učiteľom poskytli mnoho zaujímavých podnetov pri tvorbe pracovných listov, do ktorých tentokrát zapracovali aj dielo o osude Anny Frankovej.  

                 Vo štvrtok exkurzia pokračovala v meste Polignano, na ktorého pobreží sa nachádza relikvia vojenského bunkra z čias druhej svetovej vojny.

                 Piatok bol záverečným dňom a zároveň vyvrcholením celotýždňovej kreatívnej skupinovej práce všetkých žiakov, ale i učiteľov. V dopoludňajších hodinách sa žiaci pochválili svojimi projektovými výstupmi, na ktorých usilovne pracovali počas týždňa, ale zároveň dostali priestor aj na odprezentovanie výtvorov, na ktorých sa podieľali ešte pred samotnou návštevou Talianska. Ich úlohou bolo predstaviť jedno prozaické a jedno poetické dielo od domáceho autora, ktoré reaguje na udalosti z obdobia 2. svetovej vojny, pričom pri tvorbe svojich videí či prezentácií využili rozličné inovatívne online nástroje, aplikácie či vzdelávacie platformy.

            Za vynikajúco odvedenú prácu a účasť na druhom medzinárodnom stretnutí si žiaci aj učitelia na konci piatkového programu v rámci záverečného ceremoniálu prevzali diplomy a po ňom nasledovala spoločná rozlúčka.

                 Študentom sa vôbec neodchádzalo domov ľahko, keďže okrem nových vedomostí, skúseností a zlepšovaní si svojich jazykových zručností získali aj nové cenné priateľstvá a nezabudnuteľné zážitky. Učitelia zas mali možnosť zdieľať svoje inšpiratívne nápady pri tvorbe učebných materiálov s kolegami z iných krajín, čo opäť napomohlo v ich profesijnom raste, a to všetko vďaka projektu Erasmus+.

          • Erasmus + projekt

          • Krajský školský parlament, ktorého súčasťou sú aj predsedkyňa nášho školského parlamentu T. Bakošová a členka T. Lukáčová, zorganizoval v rámci projektu Erasmus+ podujatie, ktoré prebehlo 12.05.2022 aj na našom gymnáziu.

            V rámci tejto akcie sa stretli zástupcovia školských parlamentov z piatich rôznych krajín.

            Študentom z Estónska, Fínska, Moldavska a Rumunska sme predstavili našu školu a fungovanie školského parlamentu v nej. Privítali sme ich tradičným slovenským spôsobom, chlebom a soľou. Po príhovore pani riaditeľky sme s pomocou našich spolužiakov z bilingválnych tried, odprezentovali fungovanie žiakov na našom gymnáziu a činnosť školského parlamentu . Priestor na otázky vyplnila zaujímavá výmena informácií medzi študentmi a koordinátormi školských parlamentov. Prvá časť programu bola ukončená prehliadkou školy. Popoludnie strávili naši hostia prehliadkou mesta, ktorá zahŕňala aj výstup na Strážnu vežu. Posledným bodom programu bol kultúrny program v znamení folkóru, ktorý mala celý pod palcom naša študentka T. Lukáčová.

          • Prednáška: Multietnický Gemer

          • Dňa 10.5.2022 sa žiaci triednych kolektívov 3.A a 4.B zúčastnili prednášky s témou: Multietnický Gemer zameranej na holokaust v našom regióne. Prednášajúcim bol regionálny historik László Kardos. Holokaust bol historicky a morálne zlomovou udalosťou nielen v 20. storočí, ale aj v celej histórii ľudstva. Na Slovensku do pádu komunistického režimu v novembri 1989 nebol holokaust témou oficiálneho vedeckého, spoločenského, vzdelávacieho ani politického rozhovoru či diskusií. Komplexné štúdium holokaustu vedie k zamysleniu o zneužívaní moci, o úlohe a zodpovednosti jednotlivcov, organizácií a národov konfrontovaných s porušovaním ľudských práv. Máme za to, aby hlavne mladá generácia sa oboznámila s týmito historickými udalosťami.

            Prednáška bola zrealizovaná v rámci projektu Premeny života Gemerskou knižnicou Pavla Dobšinského v Rožňave.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • S nemčinou na potulkách mestom

          • Žiaci kvarty i II.A si na hodine nemčiny prakticky vyskúšali svoje zručnosti v oblasti orientácie v meste. Vďaka skvelým znalostiam slovnej zásoby v uliciach Rožňavy nepoblúdili a šikovne našli popisovaný cieľ. Následne svojich spolužiakov po nemecky pekne navigovali do centra mesta i späť ku škole. Sme presvedčení, že by s ich navigáciou ani nemeckí turisti v našom meste nezablúdili.  

          • Ročníkové projekty

          • Termín : 6.6. – 8.6.2022

            Miesto : aula školy

            1.A,1.D,V.OA :    „ Tradície spájajú generácie „ / zvyky a obyčaje nášho regiónu /

            Výstup : tanec, spev, scénka, tradičné jedlá, rozhovor so starými rodičmi / videoreportáž /....

            Skupiny : 5-6 členné družstvá

            Termín : 6.6.2022

            2.A,2.D.,VI.OA : „ Projekty s ktorými žijeme „

            / Erazmus, Green is ecergreen, e Twining, Dofe, Elektroodpad- Dopad, Farming – IT LAB Creativity, IT Akadémia, EPAS, Škola priateľská deťom /

            Výstup : prezentácia + leták, poster, plagát....

                                          „Krátke divadelné predstavenie vybraného literárneho diela“

            Výstup : krátke divadelné spracovanie / scénka alebo video /

            Skupiny : 5-6 členné družstvá

            Termín : 7.6.2022

            3.A,3.D, VII.OA : „ Deň školáka na gymnáziu „

                                          „ Krátke video o našej škole „

            Výstup : video, prezentačné video

            Skupiny : 5-6 členné družstvá

            Termín : 7.6.2022

            I.OA – II.OA  :  „ Tradície spájajú generácie „ / zvyky a obyčaje nášho regiónu /

            Výstup : tanec, spev, scénka, tradičné jedlá, rozhovor so starými rodičmi....

            Skupiny : 5 -6 členné družstvá

            Termín : 6.6.2022

            III.OA – IV.OA : „ Recyklujeme a zároveň tvoríme „

            Výstup: odpadový materiál  opäť využiť -  / papier,plast,sklo.../

            Skupiny : III.OA – 4 skupiny, IV.OA – 3 skupiny

            Termín : 6.6.2022

             

            Bilingválne triedy  / 8.6.2022 /

            1.B : „ OUR CITY FOR THE FUTURE „

            Výstup : prezentácia, virtuálna escape room hra, uhliková stopa worshopy

            2.B : „ Memory of Europe : Historical intersections and their message for the contenporary generation

            Výstup : Max Eisen, Timeline, historické video, spoločenské hry, komiksy, kresby a maľby

            3.B : „ Integrated literacy in action“

                       Prečo je dôležitá finančná gramotnosť? Ako spoznať podvodnú reklamu ?

            Výstupy : postery, video

             

             

             

             

             

          • Výnimočný úspech

          • 44. ročník celoštátneho kola Stredoškolskej  odbornej činnosti (SOČ) bol po dvoch rokoch dištančnej formy realizovaný opäť prezenčne na pôde Strednej odbornej školy ekonomiky, hotelierstva služieb Jána Andraščíka v Bardejove. Celoštátna súťaž predstavila v obhajobách tých najlepších stredoškolákov so svojimi projektami. 

             

            Našu školu reprezentovali štyria žiaci s troma prácami. V SOČ platí, že už len účasť na celoštátnom kole je obrovským úspechom. No naši študenti sa vrátili cennými trofejami!

             

            1. miesto - Michal Adamko  /07 – Pôdohospodárstvo (poľnohospodárstvo, lesné a vodné hospodárstvo)

             

            2. miesto - Eszter Vodová a Beáta Oravcová  /16 – Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba

             

            Rebeka Anderová sa umiestnila na šiestom mieste taktiež v odbore 16. 

             

            Celoštátna prehliadka sa konala 26.- 29. apríla v sedemnástich súťažných odboroch v oblasti prírodovedných, technických, humanitných a spoločenskovedných odborov. 

             

            Metodik SOČ

            PaedDr. Gabriela Görgeyová

          • Krajské kolo Chemickej olympiády – D kategória

          • Dňa 28.4.2022 sa v Košiciach uskutočnilo krajské kolo Chemickej olympiády pre žiakov deviatych ročníkov a kvarty. V silnej konkurencii nás úspešne reprezentovala žiačka kvarty Katka Adamková. Obsadila 12. miesto z dvadsiatich štyroch súťažiacich.

            Srdečne blahoželáme.

          • ĎAKUJEME

          • V dňoch 12.-29.4.2022 bola na gymnáziu vyhlásená materiálna zbierka pod záštitou DofE na pomoc pre utečencov z Ukrajiny. Vďaka solidárnosti našich učiteľov, žiakov a DofE ambasádorov sme vyzbierali podstatné množstvo trvanlivých potravín a hygienických potrieb, ktoré sme odovzdali dobrovoľníčke, ktorá pomáha na hraničnom priechode Ubľa. Všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili ďakujeme.

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje