• Beseda

          • Je čítanie dôležité a prospešné pre dnešného človeka? Naozaj dnešní mladí ľudia nečítajú? Ako začať písať? Aj na tieto otázky na dnešnej hodine literatúry žiaci 2.B hľadali odpovede. Pomohli im v tom dvaja spisovatelia,  V. Balla a N.Hochholzerová, a vydavateľ kníh, K.K.Bagala. Rozprávali sa o knihách, o vydávaní kníh a o čítaní vôbec. Pekným vyvrcholením tohto stretnutia boli ukážky z kníh, ktoré nám prečítali sami autori.

          • Za krásami Slovenského krasu

          • V nádhernom prostredí Zádielskej doliny sa uskutočnil 18.ročník prírodovednej súťaže družstiev "Za krásami Slovenského krasu". Hlavnom témou súťaže bola príroda NP Slovenský kras. Našu školu úspešne reprezentovalo družstvo v zložení Adam Kramár (4.OA), Sofia Široká, Katarína Hagovská, Peter Gallo (3.OA). Umiestnili sme sa na 2.mieste.

            Súťažiacemu družstvu blahoželáme.

          • DofE expedície

          • V tomto školskom roku sa prihlásil do DofE rekordný počet študentov z nášho gymnázia. Študenti si plnili svoje ciele v oblasti talentu, športu a dobrovoľníctva. Najzaujímavejšia časť- dobrodružná expedícia je čerešničkou na záver.

            V rámci bronzu to na expedíciu dotiahli: Barbora Plutová a Janka Palečková z 3.B, Sandra Zakharová a Marianna Icsová z 3.D, Sabina Mužlayová z 1.A, Michal Adamko a Vladimír Tešlár z 2.A, Maroš Šoltés z tercie, Zuzana Macková z 3.A, Diana Tengelyová zo septimy, Sofia Mišendová a Sofia Zagibová z kvarty, Sandra Joščáková z 2.B a v rámci striebra to boli: Katka Adamková a Sofia Sústriková z kvarty, Denis Repka zo 4.B a Tamara Bakošová z 2.A

            V máji absolvovali cvičnú a následne v júni kvalifikačnú expedíciu. V rámci nich si sami postavili stany, pripravili aspoň 1 teplé jedlo, každý člen tímu mal svoju funkciu a bol za niečo zodpovedný (varenie, 1. pomoc...), orientovali sa podľa mapy- sami, a na to všetko boli vyškolení našimi expedičákmi- pánom profesorom Hroncom a  Šlosárom, ktorí šli s nimi do terénu a zaisťovali bezpečnosť celej expedície. Veríme, že sa študentom táto skúsenosť páčila, že si so sebou odnesú pekné zážitky a kolegom ďakujeme za prípravu a perfektne zvládnuté expedície.

          • Stretnutie víťazov predmetových olympiád a postupových súťaží

          • V pondelok 6.6.2022 sa v Košiciach uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie víťazov predmetových olympiád prírodovedných predmetov. Medzi ocenenými bola aj Katka Adamková zo 4.OA, ktorá na krajskom kole biologickej olympiády v kategórii E, získala 1.miesto.

          • MAKS

          • V školskom roku 2021/2022 sa celoslovenskej matematickej súťaže MAKS zúčastnili z našej školy 3 žiaci, ktorí počas roka riešili náročné úlohy z matematiky. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 3989 žiakov z celého Slovenksa.

            V kategórii MAKS 7 súťažil Tomáš Sečkár zo sekundy. Kategóriu MAKS 8 zastupovala Sofia Široká z tercie.

            V kategórii MAKS 9 nás reprezentovala Katarína Adamková z kvarty, ktorá získala titul MAKSIHVIEZDA  a spolu s ďalšími 14 súťažiacimi zo Slovenska obsadila  delené 1.miesto.

            Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu a blahoželáme k úspechom.

          • Naši gymnazisti v laviciach Prvého slovenského gymnázia v Revúcej

          • Žiaci kvinty mali príležitosť zoznámiť sa s priestormi Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Navštívili dobovo zariadenú školskú triedu a vyskúšali si zasadnúť do lavíc. Atmosféru školy im priblížili aj rôzne učebné pomôcky, rukopisy, školské učebnice, ale i tzv. čierna školská kuchyňa. Táto možnosť sa im naskytla v rámci exkurzie v Revúcej dňa 25.5.2022, kde sa predstavami vrátili do čias pôsobenia významných slovenských národovcov, ako boli Samuel Ormis, Dr. Ivan Branislav Zoch, Štefan Marko Daxner, Samuel Tomášik a ďalší.

            PhDr. Monika Jackovičová

          • Svet inými očami

          • Dňa 27.5.2022 sa žiačky kvinty a kvarty mali možnosť zoznámiť a porozprávať s Miroslavou Varáčkovou, ktorá je autorkou kníh pre násťročných. Beseda sa konala v priestoroch Gemerskej knižnice P. Dobšinského v Rožňave a niesla názov Svet inými očami. Umožnila našim dievčatám nahliadnuť do tvorby a života mladej autorky. Tá im v závere poďakovala za stretnutie a darovala im na pamiatku ukážku svojej tvorby.

            PhDr. Monika Jackovičová

          • Matematická súťaž MAMUT

          • Dňa 3.6.2022 sa v Košiciach konala matematická súťaž MAMUT, ktorej sa tento rok zúčastnilo 53 tímov z východného Slovenska. Zastúpenie mala aj naša škola, a to 5-členným tímom zloženým zo žiakov prímy. Ich úlohou bolo počas 120 minút štafetovým spôsobom vyriešiť čo najviac matematicko-logických úloh, pričom si sami vyberali stupeň obtiažnosti. Zároveň mohli absolvovať aj zábavné športové úlohy. Naši prímania si tak užili deň plný matematiky, čerstvého vzduchu, slnka, pikniku a športu. 

            Za reprezentáciu školy ďakujeme.

          • Majstrovstvá Slovenska kadetiek v basketbale

          • V dňoch 3.6.-5.6.2022 sa v Šaci konali Majstrovstvá Slovenska kadetiek v basketbale za účasti 8 najlepších ligových tímov Slovenka. V hosťujúcich kluboch Young Angels U16 Košice- Alexandra Molčíková Basketbalová akadémia  Čaňa - Sofia Mišendová si študentky nášho gymnázia vybojovali postup do najlepšej osmičky. Družstvo Young Angels U16 Košice s Alexandrou  si po skvelom výkone zaslúžene vybojovalo titul Majstra Slovenska.  Obom dievčatám k úspešnej reprezentácii srdečne blahoželáme.  

          • Exkurzia Viedeň

          • V spolupráci so Základnou školou, Gemerská 1,  v Plešivci sa v piatok  27.5.2022  všetkých 12 žiakov 2.D triedy vybralo navštíviť hlavné mesto Rakúska, Viedeň. Počas jedného dňa sme si stihli pozrieť Schönbrunn- letné sídlo Habsburgovcov, múzeum cisárovnej Sissi, 5D kino, v ktorom sme sa virtuálne preniesli do  histórie Viedne a Rakúska,  pozreli sme si Námestie hrdinov, Hofburg, viedenskú  radnicu, budovu parlamentu, Prírodovedné a Historické múzeum a na záver sme si dopriali výhľad na nočnú Viedeň z z Obrovského kolesa – Riesenrad v Prátri.  

          • Projekt IT LAB Creativity

          • Pred veľkým finále nášho projektu IT LAB Creativity sme dostali pozvanie od našej partnerskej firmy @GlobalLogic Slovakia s.r.o., aké sa neodmieta. Dňa 2. 6. 2022 sme sa vybrali do Košíc, kde pre nás naši mentori @Tibor Radačovský, @Matúš Rebič a @Andrea Štefanová pripravili vskutku zaujímavý program. Ponúkli nám pohľad na UX dizajn, ukázali nám priestory, v ktorých sa rodia unikátne aj medicínske projekty. Tím, ktorý pracuje na vývoji jedinečnej vesty na sledovanie činnosti srdca, nám dovolil nahliadnuť na prototyp a sledovali sme aj proces testovania tohto produktu.

            Fakt, že žijeme technikou, nám nedovolil obísť Katedru počítačov a informatiky na Technickej univerzity v Košiciach. Privítal nás vedúci katedry pán prof. Ing. Jaroslav Porubän PhD., ktorý nám predstavil  OpenLab a v ňom množstvo skvelých funkcionalít ako aj záhadnú „Olu“.  Ťažko ich opísať slovami, je lepšie vidieť to naživo.

            K tomu všetkému sme vytrvalo ignorovali fakt, že Košice nie sú Rožňava a všade sme sa presúvali po vlastných. Napriek tomu sme vďaka našej vedúcej všade prišli včas. Nuž čo, aj hýbať sa treba J

            Ďakujeme za krásne zážitky.

          • Deň detí

          • „Iba tam, kde sa stretávajú deti, existuje reálna šanca na zábavu.“ (Mignon McLaughlin)

            Slová tohto citátu sa potvrdili aj dnes –  1. júna, keď sme Deň detí oslávili so žiakmi primy, sekundy a tercie. Žiaci I. B triedy pod vedením pani profesorky Strinkovej pripravili pre našich mladších žiakov bohatý program, ktorý prebiehal v športovej hale a ktorý pozostával z 11 stanovíšť. Na tie sa žiaci postupne presúvali v skupinách, do ktorých boli vopred rozdelení. Každé stanovište bolo zamerané na pohybové aktivity, v rámci ktorých sa žiaci mohli zdokonaliť v streľbe na kôš, zdolať prekážkovú dráhu s pingpongovou loptičkou na lyžičke, zahrať si „fúrikový“ futbal či premiestňovať papierové lístočky so slamkou.
            Keďže za jednotlivé úlohy účastníci dostávali aj súťažné body, vecných odmien sa dočkali žiaci, ktorí skončili na 1., 2., ale aj 3. mieste. Ostatní si za svoju snaživosť a vytrvalosť vyslúžili sladké prekvapenie 😊.

             

          • IQ olympiáda - finále

          • Dňa 30.5.2022 sa uskutočnilo v Trenčíne finále IQ olympiády.

            Samotnej súťaže sa celkovo zúčastnilo 9585 súťažiacich, z ktorých do regionálneho kola postúpilo 80 najlepších v každom regióne, teda spolu 240 účastníkov. Z regionálneho kola (Východ, Stred, Západ) na celoslovenské finále postúpilo 20 najlepších, teda spolu 60 súťažiacich. Svoje sily si zmerali priamo na Trenčianskom hrade.

            Našu školu reprezentovala ako víťazka regionálneho kola Východ Katarína Adamková (kvarta). Vo finále obsadila krásne 14.miesto. 

            Viac o súťaži najdete na  https://iqolympiada.sk

            Kataríne srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Krajské majstrovstvá v bedmintone družstiev žiačok SŠ 31.05.2022 v Košiciach

          • Dňa 31.05.2022 sa naše žiačky zúčastnili Majstrovstiev kraja v bedmintone družstiev  žiačok stredných škôl v Košiciach. Turnaj sa hral v telocvični Strednej odbornej školy železničnej v Košiciach. Družstvo žiačok reprezentovalo našu školu  v zložení: Eliška Netoličková a Rebeka Mihóková a náhradníčka Monika Černajová. Naše žiačky vyhrali všetky svoje zápasy a po výhre nad Športovým gymnáziom Košice postúpili do finále. Dievčatá prehrali až vo finálovom vyrovnanom a ťažkom zápolení s družstvom Gymnázia Šrobárova Košice a vybojovali si II. miesto v kraji.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje