• Pravek v prime

          • Na hodine dejepisu sme ukončili učivo o praveku a takto sme si spríjemnili hodinu tvorivou činnosťou. Primania boli veľmi šikovní.

          • Výstava historických pohľadníc: Pozdrav z Rožňavy a Mlyn Rožňava 2022

          • V dňoch 4.,5. a 10.10.2022 sa žiaci tried 1.A, VI.OA a žiaci navštevujúci predmet Základy spoločenských vied (3.A, 3.D, VII.OA, 4.B) zúčastnili komentovanej prehliadky s názvom Pozdrav z Rožňavy, ktorú viedla autorka výstavy Mgr. Sylvia Holečková. Výstava prezentuje širokú škálu historických pohľadníc s dôrazom na pohľadnice vydané do roku 1945 a prostredníctvom nich približuje niekdajšiu podobu mesta a jeho architektonických skvostov.

            ,,Pohľadnice sú dôležitým prameňom poznania histórie mesta. Poskytujú široký záber zobrazenia kultúrno-historických pamiatok v meste a okolí. Sú vyhľadávaným zberateľským artiklom,“ uviedla autorka výstavy Mgr. Sylvia Holečková, ktorej ďakujeme za odborný výklad.

            Zároveň sme si pozreli výstavu Mlyn Rožňava 2022. Výstava predstavuje návštevníkom výber výtvarných diel z tvorby počas 23. ročníka Medzinárodného maliarskeho tábora Józsefa Basku Mlyn Rožňava 2022, ktorého sa pravidelne zúčastňuje aj naša kolegyňa PaedDr. Gabriela Görgeyová.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • DOD na Technickej univerzite v Košiciach

          • Výber tej správnej vysokej školy býva niekedy dosť náročné. Na našej škole sa snažíme umožniť študentom získať čo najviac informácií o možnostiach štúdia a o vysokoškolských odboroch, aby sa mohli dobre rozhodnúť.  A práve preto sme 12.10.2022 spolu so študentmi 3. a 2.ročníka navštívili Technickú univerzitu v Košiciach. Študenti navštívili stánky všetkých deviatich fakúlt univerzity, vyskúšali si letecký trenažér, pozreli laserovú show, navštívili univerzitné pracoviská a laboratóriá. Dozvedeli sa množstvo informácií o prijímacom konaní a o výhodách štúdia na Technickej univerzite v Košiciach.

             

          • Okresné kolo - Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          • Dňa 12.10. 2022 sa v priestoroch Radnice mesta Rožňava konalo okresné kolo krásnej súťaže Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Našu školu v kategórii II. (žiaci 5.-6.ročníka) reprezentoval Matúš Frič, ktorý sa umiestnil na 1.mieste. 

            V kategórii III. (žiaci 7.-9. ročníka) nás reprezentovala Katarína Hagovská, ktorá sa umiestnila na 3. mieste.

            Obidvom zo srdca blahoželáme a Matúšovi želáme veľa úspechov na celoslovenskom kole v Drienčanoch. 

          • Dni mesta Rožňava

          • V dňoch 15.-17.9.2022 sa konali v Rožňave Dni mesta. 

            Súčasťou tohto vydareného podujatia bol aj Spevácky zbor Gymnázia P.J.Šafárika v Rožňave, ktorý vystupoval dňa 16.9.2022 spolu s hosťami: Ing I.Nemčokom- ved.odb.kultúry, M.Kerkešovou,riaď.ZUŠ., M.Roxerovou, M.Vargom, N.Tomesovou, L.Palme - pedagógmi ZUŠ.

            Všetkým patrí úprimné poďakovanie.

            Mgr.Eva Kardošová, zbormajster.

          • Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas

          • Ako je už dobrým zvykom, tak i v tomto školskom roku sa v piatok 7. 10. 2022 v priestoroch auly našej školy uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Keďže toto podujatie je venované významnému slovenskému rozprávkarovi P. E. Dobšinskému, jeho cieľom je poskytovanie priestoru na popularizáciu slovenskej rozprávky, ktorá je v rámci podujatia umelecky prednášaná súťažiacimi, vystupujúcimi v troch kategóriách.

            Do školského kola sa tento rok zapojili dvaja žiaci z prímy, dvaja zo sekundy, jedna žiačka z tercie a dvaja žiaci z kvarty.

            Na druhom mieste v II. kategórii (žiaci 5. - 6. ročníka ZŠ a 1. ročníka OGY) sa umiestnila Sabina Jakobejová a 1. miesto s postupom do okresného kola si vyslúžil Matúš Frič.

            V III. kategórii (žiaci 7. - 9. ročníka ZŠ a 2. - 4. ročníka OGY) tretie miesto získala Laura Šimko zo sekundy, druhé miesto Ela Šoltésová z tercie a víťazkou, ktorá nás bude reprezentovať na okresnom kole, sa stala Katarína Hagovská z kvarty.

            Obidvom postupujúcim žiakom srdečne blahoželáme a prajeme im veľa úspechov v okresnom kole. 

          • Expert geniality show

          • Celoslovenská vedomostná súťažpre žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ a žiakov stredných škôl.

            Súťažíme 30. 11. 2022.

            V kategóri EXPERT 6 si súťažiaci témy nevyberajú, odpovedajú na otázky v dvoch témach:

            Ako funguje svet

            geografia, biológia, prírodoveda, matematika, informatika, dopravná výchova

            Päť jazykov kultúry

            slovenský jazyk, anglický jazyk, dejepis, výtvarná výchova a hudobná výchova

             

            Súťažiaci vyšších vekových kategórií si vyberú dve spomedzi šiestich ponúknutých tém:

            Od Dunaja k Tatrám

            Slovenské dejiny, umenie, šport, biológia, geografia, aktuality, slávni Slováci

            Mozgolamy

            logické hádanky, postupnosti, zaujímavé slovné úlohy, kombinačné, pojmové myslenie

            Svetobežník

            fyzická geografia, humánna geografia

            Tajomstvá prírody

            biológia, fyzika, astronómia, chémia

            Do you speak English?

            čítanie, bežné výrazy, gramatika, reálie

            Góly, body, sekundy

            história a druhy športu, rekordy, olympionizmus, športovci, fyziológia tela športovcov, strava

             

            Prihlásiť sa môžet u pani PhDr. A. Kerekes.

             

          • V čom spočíva krása Erasmus + projektov

          • Projekty Erasmus + pomáhajú vytvárať nielen nové partnerstvá, ale hlavne nové priateľstvá a spomienky, ktoré budú pre všetkých zúčastnených nezabudnuteľné. 8 žiaci a 3 učitelia z nášho gymnázia sa už tretí rok zapájajú do projektu Erasmus + Pamäti Európy. V rámci tohto projektu sme sa zúčastnili výmenného programu v Poľsku. Počas 9 dní sme navštívili historické mesto Krakow. V Koszaline sme boli hosťovaní našou partnerskou školou. Počas týchto nezabudnuteľných dní sme v meste Gdaňsk absolvovali prehliadku múzea druhej svetovej vojny, v meste Stuhoff sme videli na vlastné oči hrôzu spôsobenú druhou svetovou vojnou, ktorá sa diala v koncentračných táboroch. Mali sme možnosť predstaviť si aj ťažký život vojakov , ktorí sa ukrývali v bunkroch v meste Ustka, kde sme navštívili múzeum bunkrov z druhej svetovej vojny. Počas konferencie so svedkom z druhej svetovej vojny a následne aj s paňou z Ukrajiny nám títo ľudia priblížili krutosť a hrôzy spôsobené vojnou.

            Zároveň naši žiaci spoločne pracovali na rôznych výstupoch, kde spracovávali informácie o ekonomických následkoch vojny. V rámci tohto stretnutia sa učitelia ekonomiky a dejepisu venovali príprave metodík a vyučovacích hodín s materiálmi, ktoré budú využiteľné aj na hodinách dejepisu.

            Okrem tejto vážnej témy však hlavným cieľom bolo zblížiť sa s inými ľuďmi z iných krajín a aj vďaka tomu pochopiť, že vojna nie je cesta, ale cestou k mieru je súdržnosť, pochopenie, priateľstvo a láska.

          • Attomat 10- kategória OPEN

          • Attomat je online individuálna matematická súťaž.

            Súťaž je určená hlavne pre žiakov siedmeho až deviateho ročníka ZŠ, resp. sekundu až kvartu OG. Pričom každý ročník má pripravenú samostatnú súťažnú kategóriu. 

            Môžete sa zapojiť aj v kategórii OPEN, ktorá je určená pre každého, kto rád rieši zaujímavé matematické úlohy. 

            Práve v kategórii OPEN nás úspešne reprezentovala Katarína Adamková (kvinta), ktorá obsadila v celoslovenskom rebríčku pekné 23.miesto z 95 účastníkov.

            Srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalšom súťažení.

             

            Viac o súťaži nájdete na: https://akcie.p-mat.sk/attomat/

          • Logická hra Brloh

          • V tomto školskom roku sa uksutoční 13.ročník internetovej tímovej súťaže, ktorá je určená pre žiakov základných škôl a príslušných ročníkov nižších stupňov osemročného gymnázia.

            Každý tím môže mať najviac štyroch členov. Prvé kolo začína 6.11.2022. Súťaž má 3 semifinálové kolá, malé finále a veľké finále pre najlepších.

            Ak máš spolužiakov, s ktorými dokážeš spolupracovať pri riešení úloh, tak neváhaj a prihlás sa u svojho vyučujúceho matematiky.

             

            Viac o súťaži nájdete na stránke: 

            http://brloh.math.muni.cz/

          • Školský parlament - výsledky volieb

          • Členmi školského parlamentu na rok 2022/2023 sa v zmysle zákona č. 596/2003 Z. z., §26 bodu 3 a Štatútu Školského parlamentu čl. IV stalo 15 kandidátov s najvyšším počtom hlasov v tomto poradí:

             

            1.     Krištóf Áron (I.D)

            2.     Adamková Katarína (V.OA)

            3.     Gorgeyová Anna Sofia (II.A)

            4.     Adamko Michal (III.A)

            5.     Tešlár Vladimír (III.A)

            6.     Berkešová Beáta (VIII.OA)

            7.     Kesiová Ema (III.A)

            8.     Dendisová Izabela (II.D)

            9.     Imreová Zuzana (VI.OA)

            10.  Spišiaková Diana (III.OA)

            11.  Lukáčová Tamara (III.A)

            12.  Skupeňová Nina (II.OA)

            13.  Kopecký František (I.OA)

            14.  Thernová Natália (II.B)

            15.  Kuchtová Sára (II.OA),

            Teším sa na spoluprácu.

             

            Mgr. Stanislava Strinková

          • Biela pastelka

          • V piatok 23.9.2022 sa žiačky našej školy Sofia Sústriková (5.OA), Sofia Zagibová (5.OA), Tamara Lukáčová (3.OA ) a Zuzana Imreová (6.OA) zúčastnili zbierky organizovanej Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Táto celoslovenská verejná zbierka „Biela pastelka“ sa každoročne koná za účelom získania finančných prostriedkov na realizáciu rôznych projektov a aktivít na skvalitnenie života ľudí so zrakovým postihnutím. Výťažok z predaja bude použitý na špeciálne kurzy pre zrakovo postihnutých ľudí, ako sú napríklad: výučba chôdze s bielou palicou, čítania a písania Braillovho písma, starostlivosti o domácnosť, varenia, samostatného pohybu doma i na verejnosti, ako aj na podporu vlastných projektov a aktivít nevidiacich a slabozrakých ľudí. 

            Bolo nám cťou zúčastniť sa a pomôcť.

          • Ceremónia DofE 22.9.2022

          • Aj v uplynulom roku boli naši študenti zapojení do programu Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE). Jedná sa o komplexný rozvojový program, ktorý dáva mladým ľuďom šancu rozvinúť svoje schopnosti a charakterové vlastnosti pre reálny život, naplniť svoj potenciál a pomôcť im uspieť v živote. Spolu 16 študentov získalo ocenenie na bronzovej alebo striebornej úrovni. Všetci úspešne dosiahli svoje stanovené ciele, pri ktorých zdolávali športové, talentové a dobrovoľnícke aktivity, o ktorých  vás budeme bližšie informovať na FB a IG profile našej školy- predstavujeme našich dofákov. Celou touto cestou ich viedli vedúce Lýdia Kalinová, Gabriela Görgeyová, Sofia Vidová a Zuzana Polónyová. Všetci účastníci striebornej úrovne boli zároveň ambasádormi DofE na našej škole a jedného z nich, Denisa Repku, tento program natoľko zaujal, že sa rozhodol stať vedúcim v DofE. Bude viesť aj expedičné skupiny a je rozhodnutý s našou školou externe spolupracovať aj v budúcnosti.

            Účastníkmi bronzovej úrovne boli: Barbora Plutová, Diana Tengelyová, Janka Palečková, Marianna Ičová, Maroš Šoltés, Michal Adamko, Sabina Mužlayová, Sandra Zakharová, Sofia Mišendová, Sofia Zagibová, Vladimír Tešlár a Zuzana Macková.

            Účastníkmi striebornej úrovne boli: Denis Repka, Katarína Adamková, Sofia Sústriková a Tamara Bakošová.

            Všetkým srdečne gratulujeme!

             

          • Geografický korešpondenčný seminára GeoKoS

          • Aj tento školský rok máte  možnosť zapojiť sa do Geografického korešpondenčného seminára GeoKoS, ktorý  organizuje organizačný tím vysokoškolských pedagógov z Katedry ekonomickej a sociálnej geografie, demografie a územného rozvoja z Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Podrobnosti nájdete na stránke www.humannageografia.sk/geokos

             

             

          • SlovakiaTech Forum – Expo

          • Dňa 20.9.2022 sa 20 vybraných žiakov 3. - 4. a 5. ročníka nášho gymnázia zúčastnilo konferencie SlovakiaTech Forum - Expo v Košiciach.

            SlovakiaTech Forum – Expo je medzinárodná odborná konferencia a inovačno-technologický veľtrh firiem, ktorého cieľom je stretnutie slovenských a zahraničných odborníkov v oblasti inovácií, priemyslu a priemyselných technológií, energetiky, dopravy a logistiky, v oblasti životného prostredia a vzdelávania, ako aj prezentácie vedeckého a inovačného potenciálu slovenských technologických firiem.je

            https://www.slovakiatech.sk/

            RNDr. Marián Koreň

          • Finále projektu IT Creativity LAB

          • Sedem mesiacov práce sme zavŕšili na finále projektu IT Creativity LAB, ktoré sa konalo dňa 19. 9. 2022 v Aule Volkswagen v Košiciach. Projekt bol realizovaný za podpory Košického samosprávneho kraja, Košice IT Valley a Technickej univerzity v Košiciach. Vďaka našej partnerskej firme  @GlobalLogic Slovakia s.r.o. malo naše gymnázium  zastúpenie v podobe dvoch projektov. Portál „Maturita bez stresu“ s riešenými úlohami z matematiky, fyziky a biológie mali česť prezentovať  Michal Fafrák z oktávy a náš bývalý študent Jaroslav Kupec, ktorí i s mnohými ďalšími pracovali pod vedením mentora @Tibora Radačovského. Druhým projektom bolo Inteligentné terárium, ktoré mal pod taktovkou @Matúš Rebič a na finále s ním vystúpili študenti 5. B Marek Meliško a Július Richnavský.  Ďakujeme firme GlobalLogic Slovakia s.r.o., menovite @Andrei Štefanovej, @Matúšovi Rebičovi a @Tiborovi Radačovskému, ktorý bol dušou celého projektu. Poďakovanie patrí aj všetkým študentom, ktorí obetovali svoj voľný čas  a prispeli tak k zdarnému koncu. Pripomínať nám ho bude aj krásna vynovená učebňa informatiky.

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje