• Okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • "Cieľom umenia je robiť človeka šťastným." (Michelangelo) 

            O sile krásy slovesného umenia sme sa mohli opäť presvedčiť aj na dnešnom okresnom kole recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, v ktorej nás reprezentovalo 6 našich žiakov z nižšieho aj vyššieho gymnázia a presne polovica z nich sa umiestnila na prvom mieste, vďaka čomu si zabezpečila postup do krajského kola.

            Srdečne preto blahoželáme Sofii Sústrikovej a Martinovi Kuchtovi zo sexty, ako aj Ele Šoltésovej z kvarty.

            Držíme im palce v krajskom kole! 

          • Matematický klokan 2024

          • Dňa 26.3.2024 sa konala na našej škole súťaž Matematický klokan. Do súťaže sa zapojilo 82 žiakov z jednotlivých tried v rámci svojich súťažných kategórií. Matematický klokan je najväčšia medzinárodná matematická súťaž na svete pre žiakov základných a stredných škôl. Každoročne sa do nej zapája niekoľko miliónov žiakov na celej zemeguli. Vyhlasovateľom súťaže je asociácia Kangourou sans frontiéres so sídlom v Paríži. Organizátorom súťaže v Slovenskej republike je Talentída, n. o. Výsledky budú zverejnené 17.4.2024 na web stránke: https://matematickyklokan.sk/.

            Všetkým súťažiacim držíme palce

             

            PhDr. Anita Kerekes- koordinátorka súťaže

          • Úspechy našich žiakov na krajskej prehliadke SOČ

          • Dňa 25.3.2024 sa uskutočnila krajská prehliadka Stredoškolskej odbornej činnosti -SOČ. Stredoškolská odborná činnosť je súťaž zameraná na 17 odborných oblastí (prírodovedné, technické, humanitné a spoločensko-vedné odbory), ktorej cieľom je podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov SŠ, rozvíjať tvorivé kompetencie žiakov, kritické myslenie, odborné-teoretické vedomosti a odborno-praktické schopnosti a zručnosti, podmienkou je písomná odborná práca. Autor resp. autori prácu obhajujú ústne pred odbornou hodnotiacou komisiou. Mimoriadne úspechy žiakov sú zohľadňované pri prijímaní na vysoké školy.

            Výsledky:

            Thung Duong Ngyuen Bat, VII.OA:  2.miesto - postup na celoslovenské kolo

            Klasické investovanie vs Krypto investovanie, odbor: Ekonomika a riadenie

            Sofia Široká, V.OA: 3 miesto

            Po stopách velikánov Gemera, odbor: Hotelierstvo, Gastronómia, Cestovný ruch

            Katarína Adamková-Miroslav Herčka, VI.OA, VIII.OA: 4. miesto

            Ochranné krídla, odbor: Biológia

            Sofia Košťálová, 4.B, 4. miesto

            Kvalita pitnej vody na  stredných školách v meste Rožňava,

            odbor: Chémia, potravinárstvo

            Miroslav Herčka- Katarína Adamková, VIII.OA,VI.OA: 4. miesto

            Spoločne proti čiernym skládkam, odbor: Životné prostredie, geografia, geológia

             

            Víťazom srdečne blahoželáme a držíme palce

            PhDr. Anita Kerekes - garant SOČ

          • Krajské kolo biologickej olympiády

          • V dňoch 20.- 21.3. sa uskutočnilo krajské kolo biologickej olympiády, kde sme mali svojich zástupcov. 

            Kategória A teoreticko praktická časť - Michal Adamko 4.A - 8.miesto, Vladimír Tešlár 4.A - 9.miesto. V kategórii A nás s posterom reprezentovala Sabina Mužlayová z 3.A -5.miesto.

            V kategórii B sa Hana Koreňová z 1.A umiestnila na 5.mieste a Katarína Adamková zo sexty na 14.mieste.

            Všetkým žiakom gratulujeme k úspechu.

          • MIX volejbal SŠ

          • Dňa 21.3.2024 sa konal turnaj v MIX volejbale SŠ, na ktorom naše družstvo získalo krásne  1. miesto a postupuje na regionálne kolo.

            Ďakujeme za reprezentáciu a držíme palce.

          • IQ olympiáda 2024

          • Aj v tomto školskom roku bude prebiehať súťaž IQ olympiáda.

            Účasť v súťaži je bezplatná.

            Zapojiť sa môžu žiaci 2. stupňa ZŠ alebo prímy až kvarty osemročných gymnázií.

            Odmenení peknou cenou môžu byť nielen žiaci, ale aj škola s najväčším počtom zapojených súťažiacich.

            Registrácia je dostupná na https://test.iqolympiada.sk/ do 05.04.2024.Školské kolo prebehne 15.04.2024 - 21.04.2024.

            Ďalšie informácie sú dostupné na https://iqolympiada.sk/.

          • 3.východoslovenský turnaj v debate

          • 22.-23.3.2024 sa v Poprade konal posledný tohtoročný regionálny turnaj v debate. Náš debatný klub reprezentovali tri tímy v zložení: Adamko M., Lendacký T., Horváthová N., Adamková K., Netoličková V., Široká S., Koóšová S. a Sústriková S.

            Prvý deň turnaja sa debatovala pripravovaná téza v znení "Rozhodovanie Európskej únie by nemalo podliehať zásade jednomyseľnosti" a druhý deň nadledovali dve improvizované tézy.

            Debatéri absolvovali štyri debatné kolá. A opäť si zdokonalili svoje argumentačné zručnosti.

          • Čo vieš o hviezdach

          • Sabina Mužlayová (3.A) a Alex Richard Wrubel (4.A)  sa 22. apríla 2024 zúčastnili okresného kola súťaže Čo vieš o hviezdach. Organizátorom súťaže bolo Gemerské osvetové stredisko a jeho úsek astronómie (Hvezdáreň Rožňava).

            Spomenutí žiaci v III. vekovej kategórii obsadili 1. a 2. miesto a postupujú do krajského kola.

            Blahoželáme a želáme veľa úspechov v krajskom kole.

          • Olympiáda kritického myslenia

          • 19.3.2024 sa konalo krajské kolo Olympiády kritického myslenia, do ktorého sa zapojili aj študenti našej školy. 120-minútový test preveril úroveň čitateľskej a mediálnej gramotnosti, schopnosť vyhľadávať informácie, prácu s dátami  a i. OKM rozvíja kritické myslenie, odolnosť voči manipulácii, analýzu, argumentačné zručnosti. A prečo je kritické myslenie také dôležité? Lebo až 56%

            ľudí na Slovensku je náchylných veriť tvrdeniam, ktoré obsahujú klamstvá či konšpirácie (GLOBSEC) a len 16% mladých ľudí si overuje informácie z médií vždy alebo takmer vždy (RmS) (https://www.okm.sk/).

          • Projektový deň tretiakov

          • Vo štvrtok 14.3.2024 sa uskutočnil projektový deň tried 3.A, 3.D a septima. Študenti mali na výber vytvoriť videofilm na tému turistika na Gemeri alebo vzdelávaciu hru. Porota zložená z pedagógov (S. Némethová, Š. Kohári a M. Koreň) sa rozhodla namiesto prvých troch miest vyhlásiť samostatné prvé a druhé miesto ako pre videofilmy tak aj pre vzdelávacie hry.

            Výsledky:

            HRY

            2. Vyučovacie predmety – spoločenská stolová hra

            D. Bányászová, L. Maníková, P. Mihóková, A. Molčíková, S. Rogos, septima

             

            1.  Turistické značky

            A. S. Gorgelyová, A. Grecmacher, J. Kardošová, T. Lendacký, S. Nahalková, S. Siarkievych, 3.A

             

            VIDEOFILMY

            2. Výstup na Čertovu skalu

            M. Ander, L. Cancian, J. Hencel, T. Kohári, R. Sakal, septima

             

            1. Lesom s Lešim

            M. Feješová, A. Hajdu, F. Chaba, M. Kecskeméti, M. Majerník, 3.A

          • Naša zlatá dofáčka

          • V utorok 19. marca 2024 sa konala slávnostná udalosť v budove NR SR v Bratislave, kde naša študentka Katka Adamková, ktorá vynikala nielen svojimi akademickými úspechmi, ale aj osobným rozvojom a odhodlaním, prevzala certifikát a odznak zo zlatej úrovne prestížneho programu DofE (Duke of Edinburgh´s International Award).

            Katka prešla cez všetky tri úrovne tohto náročného programu - od bronzu, cez striebro až po zlato. Jej prístup k programu DofE bol založený na ambíciách a jasných cieľoch, ktoré si stanovila vo všetkých troch kategóriách: šport, talent a dobrovoľníctvo.

            V oblasti športu si Katka stanovila za cieľ, že sa pripraví na preteky Spartan Race v kategórii Super s 10 km dlhou traťou a 25 náročnými prekážkami. Svojou vytrvalosťou a odhodlaním si vytýčila cieľové míľniky, ako napríklad odbehnúť 10 km pod hodinu. Pravidelný tréning jej poskytol nielen fyzickú kondíciu, ale aj mentálnu silu a disciplínu.

            V oblasti talentu sa Katka rozhodla zdokonaliť svoje jazykové schopnosti, zvlášť v angličtine. Rozhodla sa pre čítanie anglických kníh, čo jej pomohlo nielen rozvíjať jej jazykové schopnosti, ale tiež ju pripravilo na budúce súťaže a maturitu. Systematickým čítaním kníh si stanovila ciele a pravidelne prezentovala svoj pokrok spolužiakom, čím zároveň rozvíjala aj svoje komunikačné schopnosti.

            V oblasti dobrovoľníctva sa Katka venovala aktívnemu členstvu v Školskom parlamente, kde sa dokonca stala predsedkyňou. Jej cieľom bolo organizovať rôzne aktivity a udalosti pre školu, čím nielen prejavila svoje organizačné schopnosti, ale aj schopnosť komunikovať a spolupracovať s inými ľuďmi.

            Okrem toho sa Katka zúčastnila aj rezidenčného pobytu na Erasmus+ so zameraním na tému Science. Táto skúsenosť jej nielen umožnila zlepšiť jej konverzačné schopnosti v anglickom jazyku, ale aj nadobudnúť nové priateľstvá a odborné vedomosti v oblasti vedy.

            Katka je príkladom toho, ako odhodlanie, cieľavedomosť a zanietenie môžu viesť k osobnému rastu a úspechu. Jej príbeh je inšpiráciou pre všetkých mladých ľudí, ktorí sa snažia dosiahnuť svoje ciele a snívať o väčšom úspechu vo svojom živote.

            Srdečne gratulujeme a sme na teba nesmierne hrdí, Katka!

          • Svetový deň vody

          • Pri príležitosti Svetového dňa vody sa žiaci 1.OA a 2.OA zúčastnili aktivít, ktoré si pre nich pripravila pracovníčka NP Slovenský kras MVDr.Andrea Balážová. Žiaci sa dozvedeli veľa nových a zaujímavých vecí o vode. Svoje vedomosti si následne preverili pri vypracovaní pracovného listu.

          • Návšteva výstavy

          • Opäť sme sa so študentmi kvinty mohli zamyslieť nad umením a diskutovať o ňom na výstave amatérskych výtvarníkov, ktorí sa zapojili do okresnej súťaže Výtvarné spektrum 2024, ktoré každoročne organizuje GOS v Rožňave. 

            Mgr. Barbora Krajčiová

          • Okresné kolo geografickej olympiády 12.3.2024

          • Našu školu v geografickej olympiáde reprezentovali žiaci prímy a kvarty. Preukázali svoje vedomosti nie len v teoretickej no i v praktickej časti súťaže.

            V kategórii F :  1.miestoRastislav Stehlo

                                     2. miesto – Róbert Zdechovan

            Žiaci prímy nás budú reprezentovať v apríli na krajskom kole.

            V kategórii E :  4. miesto – Andrej Gallo

            Blahoželáme a prajeme im veľa úspechov do ďalšieho kola.

            Mgr. Soňa Kostková

          • Úspech na Matematickej olympiáde

          • 73. ročník okresného kola Matematickej olympiády v kategórii Z9 bol pre našu školu naozaj úspešný. Postarala sa o to Ela Šoltésová, naša žiačka kvarty, ktorá získala krásne 1. miesto a postup na krajské kolo.

            Našej žiačke srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v krajskom kole.

            Pripravuje: PhDr. Jackovičová Monika

          • Stolný tenis

          • Naši žiaci sa dňa 7.3.2024 zúčastnili okresného kola v stolnom tenise žiakov SŠ. Naši žiaci v zložení Sebastián Szöllös, Šimon Domik, Adam Mattoš, Michal Jerga nás reprezentovali na pôde SOŠT technickej v Rožňave a okresného kola sa zúčastnilo 5 škôl. Chcela by som pochváliť Michala Jergu, ktorý podal veľmi dobrý výkon a so Sebastiánom nás podržali aj vo štvorhrách. Žiaci vyhrali všetky zápasy a tak ich v najbližších dňoch čaká regionálne finále v SNV. 

            Zodpovedná: Mgr. Monika Bodnár

          • REGIONÁLNE KOLO DŠS KSK VO VOLEJBALE DIEVČAT SŠ

          • Dňa 6.3.2024 sa naše žiačky zúčastnili Regionálneho kola  vo volejbale dievčat SŠ DŠS KSK v telocvični OA v Rožňave. V kategórii žiačok našu školu reprezentovali:  A. Halászová, J. Jesenská, K. Lešková, K Adamková, S. Mišendová, E. Netoličková, S. Mužlayová, E. Bagáčová, A. Straková a K. Sústriková.

            Turnaj sa hral systémom hry každý s každým. Turnaja sa zúčastnili školy Gymnázium Gelnica, SZŠ Rožňava, OA Rožňava a naše gymnázium. Družstvo dievčat v turnaji odštartovalo vo svojom prvom zápase proti SZŠ Rožňava, ktorý prehrali na sety 2:0. Sety prehrali veľmi tesným rozdielom. V druhom stretnutí s Gymnáziom Gelnica, naše hráčky opäť podali dobrý výkon aj napriek tomu prehrali 2:0 na sety. Výsledky v setoch boli len s malým bodovým rozdielom 25:21 a 25:21. V treťom stretnutí podľahli OA Rožňava 2:0.

            Do Regionálneho finále postúpila SZŠ Rožňava a OA Rožňava.

            Naše družstvo dievčat v regionálnom  kole  obsadilo 4. miesto.

            Ďakujem našim  žiačkam za  reprezentáciu školy.

          • Máme Top Expertov na škole

          • Celoslovenská vedomostná súťaž Expert geniality show má svojich víťazov aj z našej školy. Žiaci súťažili v dvoch súťažných témach. Témy zahŕňali angličtinu, dejepis, geografiu, občiansku náuku, fyziku, biológiu, chémiu, astronómiu, logiku, šport a všeobecný prehľad. Do súťaže sa zapojilo 41 žiakov z našej školy, z ktorých si obhájili tituly: ABSOLÚTNY TOP EXPERT, TOP EXPERTEXPERT nasledovní:

             

            Výsledky: titul: ABSOLÚTNY TOP EXPERT:

            Katarína Adamková, sexta: kategórie: Mozgolamy, Tajomstvá prírody

             

            Titul: TOP EXPERT:

            Paulína Čipčalová, 1.A, kategória: Tajomstvá prírody

            Sofia Široká, kvinta,  kategória: Svetobežník

            Martin Kuchta, sexta, kategória: Mozgolamy

            Rastislav Tindúr, septima, kategórie: Mozgolamy, Svetobežník

            Tomáš Urban, 3.A, kategória: Svetobežník

            Tobias Lendacký, 3.A, kategória: Svetobežník

            Vladimír Tešlár, 4.A, kategória: Tajomstvá prírody

            Miroslav Herčka, oktáva, kategórie: Mozgolamy, Tajomstvá prírody

            Michal Adamko, 4.A, kategória: Tajomstvá prírody

            Marek Kováč, 3.A, kategória: Mozgolamy

             

            Titul: EXPERT: Yasmine Rezik, kvarta, kategória: Do you speak English?

            Hana Koreňová, 1.A, kategória: Tajomstvá prírody

            Jakub Očenáš, 1.A, kategória: Tajomstvá prírody

            Karin Skokanová, 1.A, kategória: Tajomstvá prírody

            Peter Gallo, kvinta, kategória: Góly, body, sekundy

            Dávid Dókus, 2.A, kategória: Svetobežník

            Erik Garaj, septima, kategória:Mozgolamy

            Juraj Fafrák, 4.A, kategória: Do you speak English?

             

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme

            PhDr. Anita Kerekes- koordinátorka súťaže

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje