• Zvíťazili sme na celoslovenskom kole súťaže v rečníckom prejave v anglickom jazyku!

          • Dňa 9.2. 2023 sa štyria naši študenti  zúčastnili celoslovenského kola súťaže v rečníckom prejave v Žiline. V tvrdej konkurencii sa Nasťa Liptáková ( septima ) a Laura Uhrinová ( 4.B) prebojovali do finále súťaže, kde museli počas 15 minút vytvoriť a následne prezentovať prejav na vylosovanú tému. Naše dievčatá to zvládli vynikajúco a Nasťa Liptáková vo svojej kategórii získala prvé miesto a Laura Uhrinová druhé miesto.  Adam Zoltán Anderko ( 5. B ) sa umiestnil na 7. mieste a Vladimíra Gazdíková ( 2.A ) na 4. mieste.

            Všetkým srdečne blahoželáme!

            Tatiana Chocholová

          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

          • Žiaci našej školy sa zúčastnili okresného kola dejepisnej olympiády. V Kategórii C Sofia Široká (4.OA.) obsadila 2.miesto a postupuje na krajské kolo do Košíc. V kategórii F sa žiačka Tereza Červeňáková (1.OA) sa  umiestnila na 3.mieste.

            Gratulujeme

          • Naše žiačky vyhrali 1. a 2. miesto vo vlastivednej a miestopisnej súťaži o Rožňave

          • Dňa 3.2.2023 sa v rámci Dní mesta Rožňava 2023 uskutočnila Vlastivedná a miestopisná súťaž o Rožňave organizovanej Rožňavským besedným spolkom v spolupráci s primátorom mesta Michalom Domikom. Súťaž pozostávala z dvoch kôl.

            Naše žiačky zo septimy sa umiestnili na prvých dvoch miestach v kategórii stredných škôl:

            Eva Línerová  získala 1.miesto

            Dominika Kleknerová  získala 2. miesto


            Srdečne blahoželáme


            PhDr. Anita Kerekes

          • DOD na RÚVZ v Rožňave

          • Dňa 25.1.2023 sme sa v rámci biologického seminára končiacich ročníkov zúčastnili DOD, na ktorý nás pozvali pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Rožňave. Naskytla sa nám tak možnosť nahliadnuť do tohto, pre nás doposiaľ neznámeho sveta. Prechádzali sme jednotlivými oddeleniami, kde nám pracovníci ukázali, čomu sa venujú. Bola to kontrola pitnej vody a vodných zdrojov, kvalita a trvanlivosť kozmetických a potravinárskych produktov, úlohy epidemiologického oddelenia, ochrana verejného zdravia a mnoho ďalších.

            Sme vďační za čas, ktorý nám venovali, za milý prístup a mnoho nových poznatkov.

             

            Seminaristi z oktávy, 4. A, 5. B

          • Beseda so sinologičkou v knižnici

          • V Gemerskej knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave sa uskutočnila beseda s Dominikou Saknárovou. so sinologičkou, blogerkou a autorkou kníh (Mačací kožuch a ťava pri Čínskom múre a Kórejské halušky- Pripovidki z ešči daľekejšeho Vichodu) o bežnom živote obyčajných ľudí, žijúcich na Ďalekom východe. Besedy sa zúčastnili žiaci z 2.A a 3.B. 

          • Úspech v súťaži

          • Žiaci z 1.OA sa zúčastnili súťaže s časopisom Stromáčik. Súťaž usporiadal Strom života - environmentálna nezisková organizácia. Boli sme veľmi šikovní a zvíťazili sme.

            Gratulujeme.

          • Lyžiarsky výcvikový kurz

          • V dňoch 30.1.2023 - 3.2.2023 sa konal Lyžiarsky výcvikový kurz pre žiakov 1.ročníka a kvinty. Kurzu sa spolu zúčastnilo 87 žiakov. Aj keď nám počasie neprialo, trošku fúkal vietor :), lyžovačku sme si poriadne vychutnali. 

          • Deň otvorených dverí

          • 26.1.2023 sa konal na našej škole Deň otvorených dverí. Prinášame niekoľko okamihov z tohto pekného dňa zachytených na fotografiách:)

          • Participatívny rozpočet na našej škole

          • V období od marca 2022 do decembra 2022 bola naša škola zapojená do pilotného programu PARTICIPATÍVNEHO ROZPOČTU na školách realizovaného s finančnou podporou nášho zriaďovateľa- Košického samosprávneho kraja.  Do tohto projektu bolo vybraných len 15 stredných škôl KSK a naše gymnázium nemohlo chýbať.

            Čo je to participatívny rozpočet?

            Školský participatívny rozpočet je nástroj, ktorý žiakom ponúkol príležitosť meniť školu k lepšiemu. Žiaci navrhli projekty na zlepšenie školskej klímy, podieľali sa na diskusiách o rozdelení rozpočtu, či aktívne vstupovali do fázy hodnotenia, rozhodovania a realizácie. Naučili sa zodpovedne rozhodovať a vybrať najlepšie riešenie, spolupracovať so spolužiakmi, rozvíjať svoje kreatívne myslenie, a taktiež komunikačné, prezentačné a finančné zručnosti, no a v neposlednom rade i základným volebným princípom.

            Po všetkých fázach Participatívneho rozpočtu: od príprav, navrhovania a schvaľovania projektov až po kampaň,  vymysleli študenti 8 rozličných projektov. Následne prebehlo hlasovanie, výsledkom ktorého boli 3 najúspešnejšie projekty, ktoré sa dočkali aj realizácie.

            1. Upgradni bufet!- Hana Kovácsová, Bianka Suchá
            2. Hygienické potreby pre dámy- Izabela Dendisová, Sára Korintušová
            3. Sedenie na HORNOM poschodí- Viktória Vozárová, Janka Palečková

            Všetkým zapojeným i pomocníkom veľmi ďakujeme a veríme, že spolupráca na tomto projekte bola pre nich obohacujúcou skúsenosťou a s rovnakou horlivosťou sa pustia aj do iných projektov.

             

          • Poskytovanie prvej pomoci

          • Na hodinu biológie k žiakom zo sekundy prišli starší spolužiaci, s ktorými si precvičili názorné ukážky poskytovania prvej pomoci pri zástave dýchania a pri zlomenine.

          • #WeRemember - Spomíname a nezabúdame

          • Viac ako osem desaťročí ubehlo od udalostí, ktoré dostali názov holokaust. Hľadanie nepriateľa a rozdúchavanie nenávisti viedli ku genocíde s miliónmi obetí.

            Ľudstvo nesmie na tieto hrôzy zabudnúť. Vo svete už niekoľko rokov existuje iniciatíva #WeRemember  - Spomíname a nezabúdame. Každoročne sa s týmto nápisom odfotia známi ľudia - športovci, umelci, politici a aj my všetci - bežní občania, ktorí súhlasíme s mottom iniciatívy – Učme sa z minulosti, aby sme ochránili budúcnosť.

            Aj naši žiaci s touto myšlienkou súhlasia a preto sme sa pripojili k celosvetovej iniciatíve v rámci Medzinárodného dňa spomienky na holokaust.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • Speaker's Corner

          • Dňa 24.1.2023 sa na našej škole konala súťaž v rečníckych prejavoch Speaker's Corner.

            Naši študenti podali vynikajúce výkony a porota nemala jednoduchú úlohu vybrať tých najlepších.

            Z každej kategórie postupuje do ďalšieho kola len študent, ktorý sa umiestnil na 1.mieste.

            V kategórii bilingválne štúdium:

            1.miesto: Adam Anderko (5.B)

            2.miesto: Laura Uhrinová (4.B)

            3.miesto: Diana Lehocká (1.B)

            V kategórii Seniors:

            1.miesto: Nasťa Liptáková (VII.OA)

            2.miesto: Vladimír Tešlár (3.A)

            kategórii Intermediate:

            1.miesto: Vladimíra Gazdíková (2.A)

            2.miesto: Rebeka Veselka (1.D)

            3.miesto: Janka Kardošová (2.A) a Anna Sofia Görgeyová (2.A)

            Srdečne gratulujeme a držíme palce v celoslovenskom kole 

          • Workshopy s PhDr. Idou Želinskou: ,, Ženy v komunite - od dobročinnosti k rovnocennej práci v komunitách“

          • V dňoch 18.1.a 20.1.2023 sa realizovali na našej škole vo vybraných triednych kolektívoch (kvarta, kvinta, sexta,1.A, 1.B, 2.A, seminaristi Spoločensko-vedného bloku 3. a 4. ročníkov) worshopy s pani PhDr. Idou Želinskou na tému: ,, Ženy v komunite – od dobročinnosti k rovnocennej práci v komunitách “ v spolupráci s Úniou materských centier a materským centrom Meduškou. Cieľom workshospov bolo ako občiansky aktivizmus môže pozitívne zmeniť svet okolo nás.

            Workshopy boli interaktívne, upozorňovali na pozitívne vzory aj na nenápadné súčasné príbehy. Na konkrétnych prípadoch sa poukázalo ako vzniká „ malá “ sociálna zmena, ktorá vytvára zmenu celospoločenskú napr. v prístupe k ženám a neplatenej práci atď.
            Projekt rôznymi spôsobmi reflektuje, koľko energie musia ženy vynaložiť, aby sa v komunite stali rešpektovanými, aby práca, ktorú vykonávajú, mala pre ostatných hodnotu, aby im bolo umožnené sa spolupodieľať na rozhodovaní o smerovaní komunity, o rozdeľovaní zdrojov, ktoré má.

            Tieto workshopy sú realizované v rámci projektu „Ženy v komunite - od dobročinnosti k rovnocennej práci v komunitách“, ktorý bol podporený z programu Domáce a rodovo podmienené násilie , ktorý je financovaný z Nórskeho finančného mechanizmu 2014 – 2021a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

            PhDr. Ida Želinská je sociálna poradkyňa, analytička a galeristka. Pre Úniu materských centier realizovala projekt poradenského centra pre ženy, zažívajúce násilie Ženy ženám, projekt Dieťa v súdnom konaní. Participuje na projektoch Učenie pre život a Ženy v komunitách.

            PhDr. Anita Kerekes

          • EPAS: Mediálna gramotnosť

          • V mesiaci december 2022 sme na hodinách Základy spoločenských vied pre žiakov 3. ročníkov implementovali aktívne lekcie zamerané na mediálnu gramotnosť v rámci projektu EPAS. Vyučovacie hodiny zahŕňali cvičenia, ktoré učia žiakov ako identifikovať potenciálne manipulatívny obsah a umožňuje im diskutovať o tom, ako zabrániť tomu, aby človek takémuto obsahu naletel.

            Overovanie faktov je najsilnejším nástrojom, ktorý možno použiť na pochopenie toho, čo je pravda a čo nie. Ide však o veľmi časovo náročnú činnosť, čo znemožňuje overovanie každej správy. Vyučovacie hodiny boli kombináciou skupinových aktivít a prezentácií. Zároveň sme poskytli tipy na základe didaktických hier súvisiacich s touto témou, ako aj odporúčania ďalšej literatúry a zoznam európskych organizácií na overovanie faktov.

             

            PhDr. Anita Kerekes- koordinátorka projektu Epas

          • Okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • 18. januára 2023 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola olympiády v nemeckom jazyku a dosiahli vynikajúce umiestnenia:

            - v kategórii 1A: Samuel Sústrik - 3. miesto

            - v kategórii 1B: Sofia Široká - 1. miesto

            - v kategórii 2A: Katarína Adamková - 1.miesto

                                      Sofia Mišendová - 2. miesto

            - v kategórii 2B: Lenka Kamencová - 1. miesto

            Srdečne im blahoželáme.

          • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku

          • 19.1.2023 sa naše žiačky Beáta Oravcová z 3.A a Anna Sofia Görgeyová z 2.A zúčastnili okresného kola z olympiády v anglickom jazyku v Košiciach. Beáta Oravcová obsadila 1.miesto v kategórii 2B a Anna Sofia Görgeyová 1.miesto v kategórii 2A. Obidve  postupujú do krajského kola.

            Srdečne gratulujeme 👏

          • Olympiáda kritického myslenia – vyhodnotenie školského kola

          • Do školského kola súťaže, ktorá sa realizovala v decembri formou online testu, sa v dvoch
            kategóriách zapojilo spolu 20 žiakov našej školy.
            V 1.kategórii (1.-2. roč./V.-VI.) sa na 1.mieste umiestnila Katarína Adamková (V.OA), na 2.
            mieste Sofia Sústriková (V.OA) a na 3.mieste sa umiestnila Nina Horváthová (1.B).
            V 2.kategórii (3.-5. roč./ VII.-VIII.) je na 1.mieste Adam Zoltán Anderko (5.B), na 2.mieste
            Michal Fafrák (VIII.OA) a na 3.mieste sa umiestnil Michal Adamko (3.A) .
            Do krajského kola postupuje každý úspešný riešiteľ školského kola, ktorý dosiahol aspoň 50%
            v súťažnom teste. V krajskom kole bude našu školu teda reprezentovať až 18 žiakov. Všetkým
            srdečne blahoželáme a držíme palce v krajskom kole, ktoré sa uskutoční 28.3.2023.

          • SME V KALENDÁRI

          • Košický samosprávny kraj vydal na nový rok 2023 kalendár, v ktorom historické a prírodné pamiatky zachytili študenti vo svojich výtvarných dielach. Tieto unikátne miesta interpretovali veľmi originálnym spôsobom. Nájdete v ňom aj práce študentov nášho gymnázia. 

            Zapojení žiaci:

            IIoa: Laura Šimko, Sára Kuchtová, Jakub Chochol, Sofia Szelešová, Nina Kseničová, Samuel Sústrik, Patrik Gergely, Dávid Petrovič, Eliška Neubauerová

            II.D - Izabela Dendisová

            II.A - Anna Sofia Görgeyová, Braňo Greškovič

             

          • Beseda

          • 10.1.2023 sme sa na pôde školy stretli s Mgr. Stellou Ondrejčíkovou, ktorá po absolvovaní nášho gymnázia študovala na FF Univerzity Komenského v Bratislave, kde aktuálne sama vyučuje a zároveň je doktorandkou v Jazykovednom ústave Ľudovíta Štúra SAV v Bratislave. Na stretnutí porozprávala našim študentom o aktivitách a činnosti SAV a predstavila nám 3.zväzok Slovníka slovenských nárečí, na tvorbe ktorého sama participovala.

            Ďakujeme za návštevu.

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje