• Krajské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 30.4.2024sme sa zúčastnili krajského kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktorá v tomto roku oslavuje už svoje 70. výročie.

            V Michalovciach nás reprezentovala Ela Šoltésová z kvarty, ktorá si z III. kategórie poézie odniesla krásne 3. miesto.

            Srdečne blahoželáme! 

          • Európsky deň žien a dievčat v IKT 2024

          • Dňa 25.4.2024 sa v Univerzitnom vedeckom parku TECHNICOM v Košiciach konalo špeciálne podujatie pre dievčatá, pedagógov a rodičov pri príležitosti Európskeho dňa žien a dievčat v IKT . V  EÚ sa tento deň oslavuje od roku 2021.

            Jeho cieľom je  motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií a dosiahnuť, aby sa stali priamou súčasťou technologickej budúcnosti.

            Tohtoročným organizátorom bolo po prvýkrát o.z. Ženský algoritmus a partnerom MIRRI (Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie). Akcie sa zúčastnilo takmer 300 účastníkov. 

            Program podujatia bol plný interaktívnych zážitkov, kde si dievčatá mohli vyskúšať technológie na vlastnej koži, zoznámiť sa s IT firmami, získať  informácie o možnostiach IT štúdia (STEM) a stretnúť sa s inšpiratívnymi ženami z IT prostredia.

            Našu školu zastupovali  3 dievčatá – Diana Mjachká (5.B), Kitti Oleár a Laura Maníková (septima). Prezentovali víťazný projekt Zdravé prostredie na našej škole, ktorý bol súčasťou aktivity KSK LAB Creativity 2. Projekt sa stretol s veľkým záujmom zúčastnených. Dievčatá potvrdili, že Gymnázium P.J.Šafárika v Rožňave je školou, ktorá dokáže využívať najnovšie IKT technológie a aplikovať ich do najrôznejších oblastí života.

             

          • Mladí skauti na Skalisku Volovec

          • Mladí skauti sa pod vedením Ing. Diany Hrivnákovej opäť vybrali za dobrodružstvami a poznaním krás prírody v turistických topánkach. Chcete vedieť čo všetko sme zažili?

            Príbehy z Volovca

            „Tento víkend sme sa s krúžkom Mladí skauti vybrali na Volovec. Išli sme ja – Tomáš Petergáč, Oliver Jakl, Viki Očenášová, Ema Šimko, Emma A. Štiglitz a samozrejme pani profesorka Hrivnáková s manželom. Mali sme zraz v Čučme o 9:00. Pred nami tam prišli ešte asi 20 turisti. Cestou hore trochu pršalo, ale po chvíli prestalo. Ja s Oliverom sme boli prví a dievčatá posledné. Prišli sme ku chate a tam sme si dali prestávku a išli sme hore na skalu. Tam sme sa pofotili a išli sme naspäť na chatu, kde sme si kúpili guláš a kofolu. Keď sme dojedli, išli sme si opiecť marshmallow a špekáčky a pokvapkať chlebík. Potom sme sa zbalili, uhasili oheň a vybrali sme sa na cestu späť. Dole nás už čakal odvoz domov. Rozlúčili sme sa a išli domov.“

            Napísal: Tomáš Petergáč (príma)

             

            „Túto sobotu 27.4.2024 sme boli s turistickým krúžkom na Volovci. Boli sme len 5 žiaci, 2 psy a pani profesorka. Na tomto výlete sme boli od 9:00 rána do 16:30. Výstup trval aspoň 2 hodiny. Bolo to ťažké, ale zvládli sme to a po ceste sme videli viaceré veci. Bol to napríklad prameň, pri ktorom bola miniatúrna chatka ako ozdoba. Skoro celú cestu sme mali super výhľad. Hore sme si v chate mohli kúpiť jedlo, najviac sme si kupovali polievky (guláš alebo kapustnicu) a kofolu. Predtým než sme si dačo kúpili v chate, boli sme hore na skale a odtiaľ sme mali najlepší výhľad. Keď sme prišli k chate, opekali sme si špekáčky a marshmallows. Keď sme zišli dole, už tam boli naši rodičia, ktorí nás zobrali domov.“

            Napísal: Oliver Jakl (príma)

          • biologická olympiáda kategória D

          • Vo štvrtok 25.4.2024 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v kategórii D.

            Našu školu reprezentovali žiačky z 2.OA Sabina Jakobejová, ktorá sa umiestnila na 2.mieste a Sylvia Široká, ktorá skončila na 4.mieste.

            Žiačkam gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • 46. ročník celoštátnej prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti

          • V dňoch 23. - 26. 4. 2024 sa uskutočnil 46. ročník celoštátnej prehliadky Stredoškolskej odbornej činnosti na pôde Strednej odbornej školy veterinárnej v Nitre. Prehliadka sa konala pod záštitou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. Našu školu reprezentoval žiak zo septimy Thung Duong Nguyen Bat, ktorý obsadil chvályhodné 6. miesto so svojou prácou: Klasické investovanie verzus Krypto investovanie v odbore 15 - Ekonomika a riadenie.

            Stredoškolská odborná činnosť je vedomostnou súťažou žiakov stredných škôl z celého Slovenska. Byť aktívnym účastníkom Stredoškolskej  odbornej činnosti je výbornou skúsenosťou a odrazovým mostíkom, či už pre úspešné zavŕšenie stredoškolského štúdia alebo motiváciou pre správny výber vysokoškolského štúdia a budúcej profesijnej orientácie. Výnimočnosť súťaže podčiarkuje skutočnosť, že sa výrazne podieľa  na odbornom,  osobnostnom a profesijnom rozvoji žiakov, rozširuje im obzory poznania, nové vedomosti v odborno-teoretických a odborno-praktických zručnostiach.

             

            Srdečne blahoželáme

             

            PhDr. Anita Kerekes- garant SOČ na škole

          • Festival duševného zdravia: „OtvorMyseľFest“

          • V rámci Župných dní, ktoré prebiehali na Gemeri (od 22. do 26.4.2024) sa dňa 26.4.2024 uskutočnilo na našej škole sprievodné podujatie Festival duševného zdravia- „OtvorMyseľFest“ v spolupráci s Odborom školstva Úradu KSK po vedením Mgr. Natálie Vince. Festival umožnil, aby si žiaci našej školy a rožňavských stredných škôl (Stredná zdravotnícka škola, SOŠ obchodu a služieb, Obchodná akadémia) prešli zaujímavými psychologickými zážitkovými workshopmi pod vedením skúsených odborníkov. Žiakom boli sprostredkované zážitkové interaktívne workshopy na rôzne psychologické témy (napr. zvládanie emočne náročných situácií, nácvik rovesníckeho poradenstva, zvládanie úzkosti a stresu, sebapoznanie, mindfulness a jógové cvičenia pri dlhom sedení v lavici).

            Zároveň aj naši žiaci mali možnosť zažiť bohatý program Župného mestečka, ktorý prebiehal na námestí.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • Prednáška: Slovensko v dobe bronzovej v povodí Slanej

          • Dňa 25.4.2024 sa uskutočnila na našej škole odborná prednáška s názvom: Výskum doby bronzovej na Slovensku a osídlenie v povodí rieky Slanej pod vedením Mgr. Dominiky Oravkinovej, PhD. zo Slovenského archeologického ústavu SAV. Súčasťou prednášky bolo bližšie priblíženie archeologických výskumov doby bronzovej v našom regióne (chronologický vývoj, klimatické a environmentálne pomery, sídliská a hradiská, keramika, lov a chov zvierat atď.). Prednášky sa zúčastnili triedne kolektívy: 1.A,1.D, 2.D a kvarta.

             

            PhDr. Anita Kerekes

          • Štúrovo pero

          • V piatok 19. apríla 2024 sa žiaci Sebastián Turek, Frederika Háberová a Július Kozma spolu s Mgr. Kohárim zúčastnili vyhodnotenia celoslovenskej súťaže školských časopisov "Štúrovo pero" vo Zvolene.

            Okrem samotného vyhodnocovania sa zúčastnili aj rôznych workshopov vedenými osobnosťami ako Patrik Herman, a taktiež besedy s ministrom školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej Republiky, Tomášom Druckerom.

            Miesto na víťaznom stupienku si náš časopis Heuréka síce nezískal, no z tejto udalosti všetci odchádzali s úsmevom na tvári, a plní novej inšpirácie.

            Podrobnejšie info o tejto udalosti, či spoveď plukovníka armády Slovenskej republiky z tejto udalosti nájdete na stránke www.heurekagpjs.eu

          • Krajské kolo geografickej olympiády

          • Dňa 16.4.2024  v krajskom kole v kategórii F  nás v Košiciach  reprezentovali žiaci I. OA – Rastislav Stehlo a Róbert Zdechovan. V silnej konkurencii Rastislav Stehlo obsadil krásne 3. miesto.

            Našim mladým geografom srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu.

          • Krajské kolo Dejepisnej olympiády

          • Dňa 19. apríla 2024  sa uskutočnil 16. ročník krajského kola Dejepisnej olympiády na Filozofickej fakulte UPJŠ v Košiciach. Našu školu reprezentovali štyria žiaci: T. Lendacký - 3.A, Jakub Gabonai - 2.A, J. Chochol - III.OA, Sylvia Široká - II.OA.

            Výsledky:

            Tobias Lendacký, kategória B - 4. miesto

            Jakub Gabonai, kategória A – 6. miesto

            Jakub Chochol, kategória D - 12. miesto

             

            Víťazom srdečne blahoželáme

             

            PhDr. Anita Kerekes

            Ing. Iveta Hliváková

          • Prednáška s divadelnou kritičkou

          • Dňa 19.4.2024 mali študenti možnosť nazrieť do zákulisia tvorby divadelného umenia, ale i mnoho iného, prostredníctvom prednášky a besedy s divadelnou kritičkou Mgr.Art Katarínou Kövesdi Cvečkovou, PhD. Dozvedeli sme sa mnoho informácií, ktoré bežne nezískame, len návštevou divadla. Po tejto prednáške budeme na toto spektrum umenia možno nazerať inou optikou a mnoho vecí sa nám bude zdať zrozumiteľnejšie, čo v oblasti umenia je veľmi dôležitá vec.....rozumieť.

            Ďakujeme.

            Barbora Krajčiová

          • Deň narcisov 2024

          • Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa konala prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň sme pripnutím kvietku narcisu vyjadrili spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporili.

          • Mladý Európan 2024

          • Dňa 18.4.2024 sa uskutočnil 19. ročník regionálneho kola vedomostnej súťaže Mladý Európan 2024 v hoteli Ambassador v Košiciach. Vyhlasovateľom súťaže je Informačné centrum EUROPE DIRECT Košice. Poslaním súťaže je zvýšiť povedomie participatívneho občianstva Európskej únie medzi študentmi stredných škôl na Slovensku. Nosnou témou boli všeobecné znalosti o histórii, geografii, osobnostiach a najvýznamnejších pamätihodnostiach EÚ.

            Našu školu reprezentoval trojčlenný súťažný tím zložený zo žiakov 3.A triedy: J. Chlebo, B. Greškovič a M. Kalina. Žiaci vyhrali krásne 2.miesto.

            Srdečne blahoželáme

            PhDr. Anita Kerekes

          • Svetový deň matematiky

          • Deň, ktorý patrí matematike, sme si pripomenuli na našej škole aj tento rok. Žiaci prímy, sekundy, tercie a kvarty si pripravili mnoho zaujímavých projektov, ktorými nás presvedčili, že nápaditosť a tvorivosť im nechýba.

            Vďaka výsledkom ich kreatívnej práce sme si priblížili veľa zaujímavých matematických pojmov a neobišli sme ani oblasť športu, hudby, zábavy, stavebníctva, projektovania, pečenia a mnoho iných životných sfér.

            Všetky práce boli svedectvom toho, že bez poznatkov predmetu, akým je matematika, sa v živote naozaj nezaobídeme.

             

            Zodpovedné: Mgr. Berczeliová, PhDr. Jackovičová, PaedDr. Petergáčová

          • Stolný tenis

          • Naši žiaci sa dňa 16. 4. 2024 zúčastnili regionálneho finále v stolnom tenise v Spišskej Novej Vsi. Mužstvo v zložení Sebastián Szöllös, Michal Jerga a Adam Mattoš sa prebojovalo zo svojej skupiny ako prvé a tak sa do finále dostalo spolu s SOŠ techniky a služieb z Dobšinej, kde im nakoniec podľahli. Naši chlapci tak obsadili 2. miesto.

            Budú nás však aj naďalej reprezentovať, pretože na krajské kolo postupujú dve najlepšie mužstvá. 

            Našim žiakom srdečne gratulujeme a držíme palce na krajskom kole. 

          • Erasmus+ mobilita študentov - Kecskemét, Maďarsko

          • V dňoch 7.4. - 12.4.2024 sa žiaci z tried s vyučovacím jazykom maďarským v rámci programu Erasmus+ zúčastnili mobility študentov na Gymnáziu Jánosa Bolyaiho v maďarskom meste Kecskemét. Naši študenti majú za sebou týždeň plný pútavých aktivít a programov, ktoré ich obohatili o množstvo zážitkov nielen z oblasti literatúry a divadla, ale aj z oblasti kultúry, jazyka, maďarského školského systému a požiadaviek.

             

            2024. 4. 7. és 4. 12. között a magyar tanítási nyelvű osztályok diákjainak egy csoportja az Erasmus+ programnak köszönhetően cserelátogatáson vett részt Kecskeméten a Bolyai János Gimnáziumban.  Diákjaink lehengerlő héten vannak túl tele lebilincselő aktivitással, programokkal, amelyek rengeteg tapasztalattal, élményekkel gazdagították őket nemcsak az irodalom és a színház, de a kultúra, a nyelv, a magyarországi oktatási rendszer és a követelmények terén is. 

          • Medzinárodná recitačná súťaž Egressyho v Kazincbarcike

          • Dňa 13. 4. 2024 sa konala Medzinárodná recitačná súťaž Egressyho v Kazincbarcike v Maďarsku. Našu školu reprezentovali žiaci Levente Lengyel (1.D), Olívia Hugyárová (2.D), Áron Krištóf (3.D) a Ákos Jánosdeák (3.D). V prednese poézie Áron získal 1. miesto a Olívia obsadila krásne 5. miesto. V prednese prózy na 1. mieste sa umiestnil Levente a Ákos získal 2. miesto. K úspechu srdečne blahoželáme všetkým zúčastneným. 

            2024. 4. 13-án zajlott az idei Egressy Béni Nemzetközi Vers- és Prózamondó Verseny Kazincbarcikán. Iskolánkat 4 tanuló képviselte. A versmondók közül Kristóf Áron (3.D) az 1. helyen végzett, Hugyár Olívia (2.D) 5. helyezett lett. Prózamondásban Lengyel Levente (1.D) győzött, akit Jánosdeák Ákos (3.D) követett a 2. helyen. Minden résztvevőnek szívből gratulálunk az elért sikerhez! 

          • Súťaž Mihálya Tompu v prednese poézie a prózy

          • Dňa 5. 4. 2024 sa konalo okresné kolo Súťaže Mihálya Tompu v prednese poézie a prózy v priestoroch Radnice v Rožňave. V prednese poézie našu školu reprezentovali Olívia Hugyárová (2.D) a Áron Krištóf (3.D), v prednese prózy Levente Lengyel (1.D) a Ákos Jánosdeák (3.D). V kategórii stredoškolákov sa všetci štyria umiestnili v zlatom pásme, čo znamená, že postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční 15.5.2024 v Košiciach. K dosiahnutým úspechom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v krajskom kole.

            2024. 4. 5-én zajlott a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny járási fordulója Rozsnyón a Történelmi Városházán. A középiskolások kategóriájában 4 tanulónk mérette meg magát: versmondásban Hugyár Olívia (2.D) és Kristóf Áron (3.D), prózamondásban Lengyel Levente (1.D) és Jánosdeák Ákos (3.D). Mindnyájan arany sávos besorolásban részesültek, ami azt jelenti, hogy továbbjutottak a kerületi fordulóba, amire idén Kassán kerül sor május 15-én. Az elért eredményekhez szívből gratulálunk és a továbbiakban sok sikert kívánunk! 

          • Biologická olympiáda kategória E - okresné kolo

          • Dňa 11.4.2024 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v kategórii E. Našu školu reprezentovali Karolína Jenčová z 1.oa a Peter Kopecký z 3.oa, ktorí súťažili v zoológii a Sabina Jakobejová a František Kopecký z 2.oa súťažili v botanike. Na 3.mieste sa umiestnila Sabina Jakobejová.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za reprezentáciu školy.

    • Kontakty

      • GYMNÁZIUM PAVLA JOZEFA ŠAFÁRIKA - PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK GIMNÁZIUM ROŽŇAVA
      • Sekretariát školy: 058/7324503 Riaditeľ školy: 058/7324503
      • Akademika Hronca 1 048 01 Rožňava 04801 Rožňava Slovakia
      • 00161144
      • 2020954243
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje